Reuniţi ieri la sediul social-democraţilor din Kiseleff, liderii PSD, ALDE şi UNPR au decis să păsuiască Guvernul Cioloş până la următoarea scăpare. Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Steriu s-au temut să depună o moţiune de cenzură care să ducă la alegeri anticipate, însă preşedintele PSD a declarat că Guvernul va rămâne în continuare „sub monitorizare”, iar un nou pas greşit al tehnocraţilor va duce automat la căderea Guvernului.
Subiectul a fost tranșat într-o ședință în trei la care au participat președintele PSD, Liviu Dragnea, copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și liderul UNPR, Valeriu Steriu. Marea îngrijorare a coaliţiei o reprezintă posibilitatea ca în urma demiterii Guvernului, președinele Klaus Iohannis să refuze premierul propus de coaliția PSD-UNPR-ALDE și să facă o altă nominalizare. Acest lucru ar accentua criza politică și guvernamentală și ar reprezenta un punct de cotitură în campania electorală, în special pentru PSD, în vederea alegerilor din toamnă. „Din analiza noastră a reieșit că dacă o moțiune de cenzură trece, ar duce la alegeri anticipate. Deocamdată nu vom face acest gest în aceste zile, însă Guvernul rămâne în continuare sub monitorizare”, a anunţat Dragnea după negocierile din Kiseleff. Chiar şi aşa, Parlamentul intenţionează să limiteze dreptul Guvernului de a utiliza ordonanţe de urgenţă în timpul vacanţei parlamentare. „Vom restrânge la maximul posibilitatea Guvernului de a legifera prin ordonanţe de urgenţă în perioada vacanţei parlamentare. Nu putem să dăm mână liberă Guvernului”, a explicat Tăriceanu.
Cabinetul Cioloş, pus sub urmărire
Dacă Parlamentul ar respinge două nominalizări făcute de Iohannis, în termen de 60 de zile, după demiterea Guvernului, atunci președintele ar dizolva Parlamentul și s-ar ajunge la alegeri anticipate. O procedură greoaie, care ar accentua criza politică și ar aduce prejudicii de imagine celor care o inițiază. Rezultatul final al unui astfel de demers ar fi alegeri anticipate organizate cel mai devreme în luna octombrie, adică la o lună distanță de alegerile la termen, din noiembrie. O miză prea mare, pentru un scop prea mic, spun surse din interiorul coaliției parlamentare. ”Dar nu e exclus ca dacă apare un derapaj puternic, să depunem moțiunea”, a explicat liderul PSD.
O altă problemă cu care se confruntă partidele care doresc inițierea unei moțiuni de cenzură, este hemoragia parlamentară de după alegerile locale. Un număr important de parlamentari ALDE şi PSD își vor prelua mandatele de primari sau consilieri câștigate la alegerile din 5 iunie și vor subția rândurile majorității parlamentare.
Călin Popescu Tăriceanu, lider ALDE: Nu vrem să forţăm preluarea puterii pe final de mandat al Parlamentului, care are o credibilitate erodată. Dacă ajungem să facem majoritatea, acest lucru trebuie să se bazeze pe voturile cetăţenilor.
Citește pe Antena3.roUn băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat