x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Drulă, la 6 luni de guvernare PSD-PNL-UDMR: Ne îndreptăm cu toată viteză înainte către o catastrofă

Drulă, la 6 luni de guvernare PSD-PNL-UDMR: Ne îndreptăm cu toată viteză înainte către o catastrofă

26 Mai 2022   •   17:20
Drulă, la 6 luni de guvernare PSD-PNL-UDMR: Ne îndreptăm cu toată viteză înainte către o catastrofă
Sursa foto: Lucian Alecu

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, susține că, la șase luni de guvernare PSD-PNL-UDMR, România se îndreaptă „cu toată viteză înainte către o catastrofă”: „Avem o coaliție a falimentului la butoane, iar rezultatele le văd în fiecare zi românii în indicatori simpli”.

„Ne îndreptăm cu toată viteză înainte către o catastrofă. Avem o coaliție a falimentului la butoane, iar rezultatele le văd în fiecare zi românii în indicatori simpli. Inflație record, creștere necontralata a prețurilor, îndatorarea criminală a țării, rate mai mari, creșteri ale cheltuielilor statului, îngrășarea clientelei de partid și sărăcirea românilor”, afirmă Cătălin Drulă.

În plus el susține că, pe primele patru luni ale anului, au scăzut investițiile față de anul trecut cu 7%

„Deci investițiile au scăzut cu 7% în condițiile în care suntem pe final de program european 2022, este deja an de extensie de la programele operaționale care erau 2014-2021, acum ar trebui să vină grosul absorbției și ei au făcut, în total, cu 7% mai puține investiții. INS, o altă instituție publică, ne anunță că a scăzut domeniul infrastructurii cu 11% pe primul trimestru față de anul trecut și dau și cauza: semnarea cu întârziere a licitațiilor și a contractelor publice de lucru. Inflația, 13,8% în aprilie, este enorm! Inflația este hoțul nevăzut care ia bani din buzunarele românilor, o taxa mascată care se pare că le convine pentru că, prin această inflație, statul se hrănește, TVA se aplică pe o baza mai mare și se pot roți banii în clientela de partid”, a adăugat Drulă.

Liderul interimar al USR critică și faptul că au crescut ratele dobânzilor.

„ROBOR a ajuns la 5,9% la sfârșitul lunii mai, asta înseamnă că o rată de 1.300 de lei a devenit acum una de 1.500 de lei. Ne împrumutăm pe piețele de capital la cea mai mare dobânda din ultimele două decenii, de 20 de ani nu ne-am împrumutat la 8,1% la împrumuturi pe termen lung. Este cea mai mare rată a dobânzii din Uniunea Europeană. Din 27 de state membre, ne împrumutăm la cea mai mare rată a dobânzii, 1.000 de euro pe secundă. Prețul combustibililor, peste 9 lei, datoria publică a României a depășit în premieră 50% din PIB, cheltuielile statului cresc, avem un raport detaliat pe care îl vom arată și dumneavoastră, presei, cu contraperformantele acestui guvern al falimentului în primele șase luni de activitate. Este foarte grav și nu vreau să sperii oamenii, este departe de mine gândul de a induce panică, dar este foarte important să tragem un semnal de alarmă acum, cât se mai poate. Acum încă se pot lua măsuri, se pot lua măsuri înainte că, peste un an sau doi, să ajungem în scenariul grec de acum 10 ani pentru că asta se întâmplă – nu mai poate fi finanțată datoria României, la 4 lei pe care îi cheltuim din banii pe care îi strângem la buget, mai împrumutăm un leu și încă un leu, al doilea din cei împrumutați merge către datoriile din trecut”, mai spune Cătălin Drulă.

De asemenea, Drulă afirmă despre premierul Nicolae Ciucă, lider al PNL, că „nu înțelege deloc economie”.

„Nu se poate susține asta, vom ajunge într-un scenariu de ajustare brutală și de ce ajungem aici? Pentru că premierul Ciucă nu înțelege absolut deloc economie, este doar un executant pus acolo de Iohannis, arhitectul acestei coaliții dezastruoase, omul care a dat afară USR de la guvernare, USR care a făcut PNRR, care a guvernat profesionist, a fost dat afară că să aducă PSD la guvernare. Este Ciolacu acolo, lui Ciolacu nu-i pasă. Eu sunt convins, și am lansat și public această provocare, nu va prelua, nu va avea curajul să preia guvernarea la rotativă peste un an, în mai la anul ar trebui să preia guvernarea, pentru că știe ce dezastru lasă în urmă. Se pregătesc să dea tunul, tunul pentru ei, tunul pentru clientela de partid și să fugă. După noi, potopul! Asta este modelul de guvernare PSD pe care l-am tot văzut în ultimii 20-30 de ani, ce este cel mai grav acum este că se face cu un PNL care a devenit cârpă lor de șters pe picioare.Acesta este bilanțul real al guvernării, indiferent despre ce vor anunța”, conchide Cătălin Drulă.

 

×
Subiecte în articol: Cătălin Drulă