x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Du-te mă la el! Cum să-ţi zică de nevastă?"

"Du-te mă la el! Cum să-ţi zică de nevastă?"

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    29 Oct 2009   •   00:00

Audiere cu nervi în cazul lui Radu Berceanu, propus pentru ministerul Transporturilor. Parlamentarii n-au pus prea multă pasiune în discuţiile "la subiect", în schimb nevasta pedelistului Trăşculescu a produs un mini-conflic politic, cu galerie de partid. În rest, a doua tranşă a audierilor ministeriale nu a mai produs suprize: toţi miniştrii propuşi de Croitoru au primit aviz negativ.



Senatorii şi deputaţii din comisiile economice ale Parlamentului l-au ţinut pe Berceanu două ore în audiere, dar nervii le-au cedat tot lor la finalul şedinţei, în momentul în care au trecut la vot. Parlamentarii au decis să voteze nominal, adică la strigarea numelui, fiecare să-şi exprime verbal opţiunea, dar rigoarea unui udemerist a aprins scânteia conflictului. La auzul numelui său, udemeristul Antal Istav a strigat: "Prezent. (Votez - n.n.) Împotrivă". Iritat pentru că prea multe vorbe însemnau prea mult timp consumat, liberalul Varujan Vosganian i-a spus lui Antal Isvan că nu era nevoie să mai spună "prezent" întrucât votul exprimat dovedeşte prezenţa. Deşi Antal Istvan n-a dat semne de supărare din cauza indicaţiilor ironice ale lui Vosganian, Cristian Boureanu (PD-L) s-a simţit jignit în locul lui. "N-aţi înţeles nimic. E prea mult pentru un fost ministru incompetent", i-a strigat Boureanu lui Vosganian. Cum fandaxia era gata,  pedelistul Trăşculescu a strigat şi el ceva din banca lui, dintr-un alt colţ al sălii de şedinţă. "Du-te mă acasă dacă te-ai certat cu nevastă-ta!", i-a strigat şI lui Trăşculescu Valeriu Zgonea (PSD), din colţul opus. Trăşculescu a tăcut, iar conflictul s-ar fi aplanat, dacă un coleg pedelist n-ar fi simţit nevoia să-i ia apărarea nevestei invocate. "Du-te mă la el. Cum să-ţi spună ţie de nevastă? El e însurat de două ori, nu tu!", a fost Trăşculescu înghioldit în orgoliu până i s-a trezit onoarea de familist. După ce membrii comisiilor l-au rezolvat scurt pe Berceanu cu 32 de voturi împotrivă şI 22 pentru, Trăşculescu şI Zgonea s-au mai luat puţin de piept pe holuri, în faţa camerelor tv. "Acu' ne luăm de neveste?", s-a arătat Trăşculescu decepţionat. Tot aviz negativ a primit şi Theodor Paleologu, propus să-şi continue mandatul la Ministerul Culturii. Când parlamentarii din comisiile de cultură ale Senatului şI Camerei Deputaţilor au început să voteze, Paleologu a cerut permisiunea să voteze şi el, în calitate de deputat. Aşa că a ridicat o mână, pentru el, şi apoi a ridicat-o şi pe a doua. N-a fost contabilizat decât o singură dată la vot, obţinând cu totul 20 de voturi pentru şi 23 împotrivă.

 Stănişoară şi fanfara portocalie
Tonul serios şi tehnic al discuţiilor din timpul audierii ministrului Apărării Mihai Stănişoară a fost perturbat de curiozitatea deputatului Gheorghe Ana, care i-a cerut explicaţii ministrului despre fanfara colorată în portocaliu cu care Emil Boc a fost întâmpinat la unitatea logistică de la Târgovişte de Ziua Armatei. În amuzamentul tuturor, o explicaţie parţială a venit de la liberalul Teodor Meleşcanu, şeful comisiei senatoriale de apărare: reducerea cheltuielilor a început în apărare cu renunţarea la mare parte din fanfarele militare, acestea fiind preluate şi "costumate" corespunzător de consiliile judeţene. Audierea s-a încheiat cu respingerea lui Stănişoară cu 20 de voturi "împotrivă" şi 13 "pentru".

Cea mai lungă audiere, cea a candidatului pentru ministerul Învăţământului, Daniel Funeriu, de aproape patru ore, s-a desfăşurat pe modelul unei ore de clasă. Funeriu a încercat să-i convingă pe parlamentari cu idei expuse pe ecranul din sala de şedinţă şi exemple din propria-i experienţă de viaţă. Parlamentarii au aflat astfel că, în urma unei vizite la frizer, care s-a dovedit a fi de fapt specialist auto, ministrul candidat a înţeles ce înseamnă eşecul sistemului educaţional românesc. Tot cu un eşec s-a terminat şi audierea lui Funeriu, respins de parlamentari.  Aceeaşi soartă, respingere de către comisiile de specialitate, au avut şi ceilalţi candidaţi audiaţi ieri: Adriean Videanu,  Sulfina Barbu, Emeric Saghi şi Cristian Vlădescu. Astfel că din cei 14 ministri propuşi, doar doi au primit aviz favorabil în comisii: Vasile Blaga (Dezvoltare şI Turism) şi Bogdan Aurescu (MAE). Avizul comisiilor este consultativ, decizia finală aparţinând plenului Parlamentului care se va reuni în şedinţă comună pe 4 noiembrie.

×
Subiecte în articol: politic