Preşedintele Traian Băsescu a lansat aseară, în cadrul emisiunii “Naşul” de la B1TV, teoria unei lovituri de stat prin suspendarea sa din funcţie după alegerile parlamentare.
Traian Băsescu a afirmat că Viorel Hrebenciuc, Dan Voiculescu, Călin Popescu Tăriceanu şi Mircea Geoană pregătesc o nouă “lovitură de stat” după alegeri, dacă şeful statului nu va desemna premierul stabilit de ei. Răspunzând unei întrebări, Băsescu a spus că suspendarea sa din funcţie, în 2007, a fost “o lovitură de stat mascată”, organizată de cei care o pregătesc şi pe cea de după alegeri: “Hrebenciuc, Voiculescu, Tăriceanu, Geoană”. El a adăugat că ştie, încă de acum două luni, că Dan Voiculescu a spus că, după alegeri, şeful statului va fi din nou suspendat, pe motive constituţionale, dacă nu va pune un prim-ministru “stabilit de ei”. Băsescu a susţinut că au existat întâlniri la care au participat “mai mulţi”, la care s-ar fi stabilit acest scenariu. “Ce vă asigur, însă, este că nu se mai poate, pentru că nu voi mai tolera o lovitură de stat”, a continuat Băsescu. El a menţionat că e pregătit cu măsuri legale împotriva unor astfel de demersuri şi că, dacă va fi suspendat, nu va pleca de la Cotroceni, ci se va adresa Curţii Constituţionale, care va fi chemată să rezolve un conflict de natură juridică între puterile statului. Ulterior, Băsescu a revenit spunând că de fapt nu se încearcă o lovitură de stat, ci unii o gândesc, cum ar fi Dan Voiculescu.
PREŞEDINTELE INTANGIBIL
În opinia sa, partidele trebuie să accepte premierul desemnat de el deoarece legea fundamentală i-a făcut dependenţi unul de altul. Şeful statului a mai spus că, în ceea ce priveşte desemnarea premierului, Constituţia îl face intangibil, dar îi este teamă că până la alegeri, cu sprijinul unor ziarişti şi analişti, or să vină partidele la el şi îi vor spune cine e premierul. Băsescu a ţinut să precizeze că în Constituţie se prevede că dacă Parlamentul ratează de două ori consecutiv învestirea premierului, preşedintele dizolvă Parlamentul (n.r. – ceea ce duce la alegeri anticipate). “Nu vreau să se întâmple o neînţelegere majoră la nivel naţional, voi acţiona responsabil, obiectivul meu fiind după rezultatul alegerilor să desemnez un premier agreat de toţi”, a spus Băsescu.
Cât priveşte premierii desemnaţi până în acest moment de partide, şeful statului a spus că un criteriu esenţial pe care aceştia trebuie să-l îndeplinească este ca preşedintele ţării să aibă încredere în ei. Traian Băsescu a spus că Tăriceanu candidează, “în mintea PNL”, la funcţia de premier al viitorului guvern, iar Geoană candidează pentru acest post “în mintea unora din PSD”. La întrebarea moderatorului : “şi în mintea dumneavoastră?”, Băsescu a răspuns: “Nu”. Moderatorul a mai întrebat dacă s-a născut în România acela care să fie prim-ministru şi care să guverneze fără să abuzeze de ordonanţe de guvern, Băsescu răspunzând: “Da, eu îl ştiu”. În cazul lui Theodor Stolojan, candidatul PD-L, şeful statului a ţinut să precizeze că nu este singura soluţie, apreciind că are încredere în el deoarece anul trecut acesta nu s-a raliat acţiunii de suspendare din funcţie a preşedintelui. Băsescu a mai spus în acest context că obiectivul lui este să propună Parlamentului un premier în care să aibă încredere şi care să fie capabil să negocieze cu partidele o majoritate solidă.
NU AVEM NEVOIE DE SPRIJIN FINANCIAR
România nu are nevoie de bani de la organizaţiile financiare internaţionale, întrucât rezerva valutară a ţării este cea mai mare din istoria sa postbelică, a mai declarat Băsescu. “Avem 27 de miliarde de euro în rezervă, plus 100 de tone de aur”, a precizat şeful statului. El a arătat că datoria externă a statului român este de 11 miliarde de euro, restul de până la 60 de miliarde, care reprezintă totalul datoriei externe a României, fiind datorii private. Preşedintele a spus că a discutat cu bancherii români şi străini pentru ca dobânzile să ajungă la “un nivel rezonabil”. “Sunt peste 530.000 de români care au credite de peste 10.000 de euro, or acest lucru preocupă foarte mult”, a precizat Băsescu. Referindu-se la actuala criză mondială, el a spus că efectele ei au fost “exagerate”. În acelaşi timp, a ţinut să remarce că acest fenomen poate deveni şi foarte periculos: “Nu am fost în situaţia să luăm bani din trezorerie şi să-i dăm băncilor să nu dea faliment. Criza financiară nu are o motivaţie internă.
Ea vine prin efect, pentru că băncile din România lucrează în sistemul global”.
Vizele şi reticenţa faţă de americani
Întrebat despre efectele alegerii lui Barack Obama în fruntea SUA, preşedintele Băsescu a exclus ideea schimbării politicii externe atât din punctul de vedere al Americii, cât şi din cel al României, precizând că şeful unui stat se pliază pe interesele statului respectiv. Cât priveşte eliminarea vizelor pentru români de către SUA, şeful statului a recunoscut că este o chestiune complicată pentru care s-a negociat, exprimându-şi totodată regretul că nu a fost iniţiată procedura puţin mai înainte. “Sper încă să obţinem liberalizarea vizelor pentru români pe aranjamentul UE cu SUA şi nu în cadru bilateral”, a spus şeful statului. El a explicat această opţiune arătând că în cadrul bilateral, i se pare, deşi este vorba despre SUA, un partener foarte bun al României, că se dă acces la bazele de date legate de date personale. În opinia sa, liberalizarea vizelor nu e o nevoie atât de stringentă încât să se facă schimb de acces în bazele noastre de date. “Totuşi bazele de date ale persoanelor sunt un bun al statului respectiv şi nu se intră oricum şi în orice condiţii în ele”, a spus Băsescu.În ceea ce priveşte planurile sale de viitor, şeful statului a spus că, după ce ai fost preşedintele României, nu mai merită să fii nimic în administraţia românească şi nici premier. Întrebat care e visul lui, Băsescu a intervenit spunând: “Nu mi-am terminat mandatele. Faptul că încă mă gândesc la mandate mă face să nu visez deloc şi să fiu pragmatic”.
Citește pe Antena3.ro