"Contracandidatul meu, cât şi preşedintele în funcţie, Marko Bela au spus că ei preferă un prim-ministru politic. Eu nu sunt chiar atât de sigur că aceasta este decizia corectă. Varianta unui prim-ministru technocrat trebuie să fie analizată şi are mii de ramificaţii această chestiune. Personal, nu exclud ca aceasta să fie, în anumite condiţii, soluţia cea mai bună", a declarat consilierul prezidenţial, potrivit Mediafax.
El recunoaşte însă că un prim-ministru independent ar putea avea dificultăţi în a se înţelege cu partidele politice.
"Eu am avut ocazia să văd şi chiar să lucrez cu un astfel de prim-ministru, cu domnul guvernator Isărescu, care într-adevăr a avut unele dificultăţi de a negocia cu partidele politice. Aici depinde mult şi de partidele politice, ce aşteaptă de la un premier technocrat, plus capacitatea dânsului", a explicat candidatul la preşedinţia UDMR.
Peter Eckstein Kovacs dă ca exemplu Ungaria, unde formula unui premier tehnocrat a funcţionat, în opinia sa: "În cărţi scrie că la un prim-ministru tehnocrat se apelează în situaţii de criză, în situaţii în care mai e puţin până la alegeri şi se doreşte o continuitate. Eu mă uit la exemplul Ungariei, unde un prim-ministru care şi-a pierdut popularitatea în mod dramatic, vorbesc de fostul prim-ministru Gyurcsany a fost înlocuit cu un tehnocrat, domnul Gordon Bajnai, care a făcut reformele dureroase, pe care le-am făcut şi noi, în România. Şi cred că Guvernul Bajnai a fost apreciat de către alegătorii din Ungaria şi chiar s-a făcut treabă în revigorarea economică".
"Soluţii sunt, oameni să fie şi înţelegeri să fie între liderii partidelor de guvernământ", conchide reprezentantul UDMR.
Citește pe Antena3.ro