x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Eckstein Kovacs: Varianta unui premier tehnocrat ar putea fi cea mai bună soluţie

Eckstein Kovacs: Varianta unui premier tehnocrat ar putea fi cea mai bună soluţie

18 Feb 2011   •   10:41
Eckstein Kovacs: Varianta unui premier tehnocrat ar putea fi cea mai bună soluţie
Sursa foto: Dan Marinescu /Jurnalul National
152507-.jpgConsilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs, candidat la funcţia de preşedinte al UDMR, a declarat, astăzi, la RFI că varianta unui premier tehnocrat ar putea fi, în anumite condiţii, cea mai bună soluţie.

"Contracandidatul meu, cât şi preşedintele în funcţie, Marko Bela au spus că ei preferă un prim-ministru politic. Eu nu sunt chiar atât de sigur că aceasta este decizia corectă. Varianta unui prim-ministru technocrat trebuie să fie analizată şi are mii de ramificaţii această chestiune. Personal, nu exclud ca aceasta să fie, în anumite condiţii, soluţia cea mai bună", a declarat consilierul prezidenţial, potrivit Mediafax.

El recunoaşte însă că un prim-ministru independent ar putea avea dificultăţi în a se înţelege cu partidele politice.

"Eu am avut ocazia să văd şi chiar să lucrez cu un astfel de prim-ministru, cu domnul guvernator Isărescu, care într-adevăr a avut unele dificultăţi de a negocia cu partidele politice. Aici depinde mult şi de partidele politice, ce aşteaptă de la un premier technocrat, plus capacitatea dânsului", a explicat candidatul la preşedinţia UDMR.

Peter Eckstein Kovacs dă ca exemplu Ungaria, unde formula unui premier tehnocrat a funcţionat, în opinia sa: "În cărţi scrie că la un prim-ministru tehnocrat se apelează în situaţii de criză, în situaţii în care mai e puţin până la alegeri şi se doreşte o continuitate. Eu mă uit la exemplul Ungariei, unde un prim-ministru care şi-a pierdut popularitatea în mod dramatic, vorbesc de fostul prim-ministru Gyurcsany a fost înlocuit cu un tehnocrat, domnul Gordon Bajnai, care a făcut reformele dureroase, pe care le-am făcut şi noi, în România. Şi cred că Guvernul Bajnai a fost apreciat de către alegătorii din Ungaria şi chiar s-a făcut treabă în revigorarea economică".

"Soluţii sunt, oameni să fie şi înţelegeri să fie între liderii partidelor de guvernământ", conchide reprezentantul UDMR.

×