x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ecouri în presa străină: "Preşedintele a adâncit criza"

Ecouri în presa străină: "Preşedintele a adâncit criza"

de Mihaela Matachita    |    02 Oct 2009   •   00:00
Ecouri în presa străină: "Preşedintele a adâncit criza"
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Demiterea social-democratului Dan Nica din funcţia de ministru de Interne, semnată de preşedintele Traian Băsescu la propunerea premierului Emil Boc, şi destrămarea coaliţiei guvernamentale au ajuns pe fluxurile internaţionale de ştiri.



Preşedintele român a aprobat joi demiterea ministrului de Interne, Dan Nica, adâncind şi mai mult criza din cadrul coaliţiei guvernamentale, care ar putea conduce la căderea Executivului, a comentat Reuters, adăugând că, în opinia economiştilor, o astfel de situaţie ar putea ridica semne de întrebare privind capacitatea României de a întruni condiţiile pentru împrumutul de la FMI. Potrivit Reuters, această criză este rezultatul unei manevre tactice între cele două partide aflate la guvernare, şi nu al diferendelor politice, pe fondul încercărilor candidaţilor de a câştiga capital politic înaintea alegerilor de la 22 noiembrie.

La rândul său, Associated Press, preluată de cotidianul Wall Street Journal, prezintă declaraţiile liderului PSD, Mircea Geoană, care anunţă destrămarea coaliţiei guvernamentale, şi adaugă că afirmaţiile acestuia sunt interpretate ca o acuzaţie că democrat-liberalii premierului Emil Boc ar încerca să fraudeze alegerile pentru a-i asigura un al doilea mandat preşedintelui Traian Băsescu. Afirmaţiile lui Geoană sunt preluate şi de agenţia chineză Xinhua (China Nouă), de Bloomberg şi de postul britanic BBC. La rândul său, MarketWatch titra: "Guvernul român se prăbuşeşte, bursele cad".

AFP a subliniat că destrămarea coaliţiei intervine cu mai puţin de două luni înainte de prezidenţiale şi pe fondul recesiunii economice grave, prezentând totodată o cronologie a acestei crize şi paşii pe care premierul Boc îi poate face în continuare, conform prevederilor constituţionale. Criza intervine în contextul în care ţara, cu o populaţie de 22 de milioane de locuitori, este de mai multe luni în recesiune, după ani în care a înregistrat o creştere economică puternică.

SFÂRŞIT ANTICIPAT
Analiştii anticipează de mai multe săptămâni sfârşitul coaliţiei formate în decembrie 2008 între cele două partide aflate la putere, care sunt adversari de mai multă vreme şi care vor fiecare să susţină propriul candidat la alegerile prezidenţiale. Potrivit AFP, separarea celor două partide a fost trasată clar luni, după ce premierul a anunţat revocarea ministrului de Interne pentru că a acuzat indirect PD-L că a închiriat autocare pentru ziua alegerilor prezidenţiale, în vederea transportării alegătorilor de la un birou electoral la altul, o formă de vot multiplu practicată în ultimii ani în România.

Boc i-a reproşat, la rândul său, o puternică tendinţă de creştere a delincvenţei. De patru zile, cele două partide s-au acuzat reciproc că ar fi vinovate "de o gravă criză politică". Traian Băsescu, pe care adversarii săi îl acuză de manipulare pentru a obţine un al doilea mandat prezidenţial, chiar dacă încă nu şi-a anunţat candidatura, a încercat marţi să aducă la discuţii partidele, propunând numirea unei personalităţi neutre sau din opoziţie în funcţia de ministru de Interne. PSD a respins aceste propuneri, mai notează AFP.

×