x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Elena Udrea face sciziune în PDL

Elena Udrea face sciziune în PDL

de Carmen Vintila    |    Gabriela Antoniu    |    22 Feb 2011   •   20:37
Elena Udrea face sciziune în PDL
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

153251-udrea3.jpgElena Udrea, se ştie, a devenit portavocea lui Traian Băsescu, asa încât orice declaraţie politică a şefului este preluată dezvoltată şi nuanţaţă de şefa organizaţiei PDL Bucureşti, care este prezentă la reuniunile din teritoriu pe post de vedetă, deşi statutul ei în partid nu-i dă acest drept.

Ultima ieşire, la Ploieşti, a produs scena antologică a primarului de comună  care doarme cu poza ei sub pernă. Blogul Elenei Udrea, lipiciul ei faţă de microfoane, declanşează însă o nemulţumire crescândă în interiorul partidului, blocul celor care sunt oripilaţi de prestaţia blondei coagulându-se într-o opoziţie la adresa lui Traian Băsescu. Declaraţia deputatului Nicuşor Păduraru cum că în jurul lui Băsescu foarte greu creşte şi iarba a deschis poarta unei împotriviri publice la adresa Elenei Udrea. Iată în acest sens opiniile unor membri de partid, mulţi dintre ei cu vechi stagii în PD, care arată că în partid se apropie o noapte a cuţitelor lungi. Acesta este şi motivul pentru care Traian Băsescu forţat o amânare a Consiliului Naţional programată inţial pentru sâmbăta trecută. Legând calendarul partidului şI al formulei guvernamentale de congresul UDMR, Traian Băsescu pune PDL într-o situaţie de facto de maximă inferioritate în interiorul coaliţiei, liderii cu vechime ai acestuia fiind umiliţI de postura în care au ajuns.  

Aflată vinerea trecută la Ploieşti, Elena Udrea a  sugerat corectarea prejudiciului de imagine adus de Emil Boc prin înlocuirea lui din fruntea Executivului. “Este momentul să redăm cetăţenilor încrederea în actul de guvernare.(...) Probabil că un mod de a dobândi această încredere este şi o schimbare la nivelul Guvernului”, a spus Udrea. De altfel, după reuniunea grupurilor parlamentare ale PDL, Elena Udrea a declarat că nu s-a pus problema reconfirmării sau nu a lui Emil Boc adăugând că "discuţia nu s-a închis în interiorul partidului" şi că partidul trebuie să se mai gândească.

Potrivit lui Udrea, la întâlnire au fost opinii şi pentru varianta premierului tehnocrat, dar şi pentru un premier politic şi că nu a fost un curent majoritar şi "fiecare a avut puncte de vedere tranşante". Anterior reuniunii de marţea trecută, Udrea scria pe blogul personal în postarea intitulată “Cifre economice şi perspective politice”: “Problema care se pune acum este durata în care PDL va încasa dividendele politice ale echilibrării şi creşterii economiei. De obicei, căderea este bruscă, iar urcuşul este anevoios, mai ales când nu te abaţi de la principiile tale şi nu începi să arunci în stânga şi-n dreapta promisiuni privind creşteri nesustenabile de pensii şi salarii. Pentru că România nu şi le permite acum. Chiar pe fondul unei creşteri economice în 2011, timpul până când românii vor începe să resimtă în buzunarele proprii efectele poate fi mai mare. Aceasta este şi logica dezbaterii asupra formulei guvernamentale pe care PDL o va susţine în continuare. Decizia este una de natură politică. Eu cred că trebuie să găsim o formulă în care să-i facem pe români să vadă mai repede lucrurile pozitive pe care le facem”.

Senatorul Vasile Nistor, un pedelist cu ştate vechi în partid, a taxat-o pe Elena Udrea pentru declaraţiile privind înlocuirea premierului Boc şi consideră că declaraţia acesteia creează o problemă partidului, şi în primul rând Guvernului. “Cred că domnul Boc trebuie să aibă o discuţie cu Elena Udrea pentru că această declaraţie o pune în primul rând în afara Guvernului. Este o problemă atât a partidului, ca disciplină în cadrul PDL, dar mai ales în interiorul Executivului. Domnul Emil Boc trebuie să ia o poziţie”, a mai spus Nistor.

La rândul său, deputatul PDL Petru Călian consideră că asemenea acţiuni ar trebui făcute în spatele uşilor închise, nu în public, ci în partid sau în Guvern. “Dacă Elena Udrea are argumente puternice, care şi susţin declaraţiile domniei sale, ar trebuie să fie puse şi pe masa domnului Boc”, a mai spus Călian. Potrivit acestuia, o demisie din funcţia de premier a lui Boc nu ar fi benefică. “Eu cred că Emil Boc trebuie să-şi ducă la bun sfârşit mandatul de premier”, a mai spus Călian. 

“O echipă se construieşte pe solidaritatea partenerilor. Eu nu pot să spun decât că într-o echipă, partenerii trebuie să susţină echipa”, a declarat şi deputatul PDL, Gheorghe Albu.

Prim-vicepreşedintele PDL,Theodor Stolojan,  a precizat că nu s-a discutat problema schimbării lui Boc în cadrul statutar al partidului, ci au fost discuţii în cadrul unor întâlniri consultative. “Este problema dânsei, dar orice discuţie de acest gen trebuie făcută în forurile statutare ale PDL. Aşa, fiecare îşi poate da cu părerea”, a mai spus Stolojan.

Consilierul economic al premierului, Andreea Paul Vass, spune că nu o interesează bătăliile politice dar atrage atenţia că instabilitatea politică, indifirent de cine este generată, nu este benefică pentru mediul economic, alungând investitorii străini şi influenţând astfel costul împrumuturilor necesare acoperirii deficitului bugetar. “Cine are ceva la mansardă înţelege ce vreau să spun”, a conchis Paul Vass. (Carmen Vintilă, Gabriela Antoniu)

Răzmeriţă la şedinţele nocturne

Greii partidului evită din motive lesne de înţeles declaraţiile publice, ei preferând tactica binecunoscută a informaţiilor pe surse scăpate în mass-media. “Dacă Boc calcă la partid, îl spulber!”, ar fi spus, potrivit unor surse participante Vasile Blaga în faţa lui Traian Băsescu, la întâlnirile nocturne de partid de la Vila Lac 1. Nu s-a înţeles dacă era vorba de o spulberare fizică sau una în cadrul alegerilor pentru funcţia de preşedinte. Declaraţia lui Blaga a venit în contextul în care Traian Băsescu doreşte ca Emil Boc să fie unicul candidat la şefia partidului.  Sursele citate susţin că şi liderul de la Caraş Severin, Sorin Frunzăverde, a avut şi el atunci un dialog neortodox cu Traian Băsescu, pe care n-a vrut să-l apeleze politicos, spunându-i "domnule preşedinte”, ci l-a numit direct, ‚Traiane”, în faţa tuturor: "Traiane, ai ajuns unde ţi-am zis că o să ajungi! Partidul ăsta este condus de Gelu Vişan şi Alin Popoviciu, de a ajuns să ne înjure toată lumea!” Frunzăverde şi-a îndreptat tirul şi asupra Robertei Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, pe care a acuzat-o pentru fraudarea votului de la legea pensiilor, spunând că este responsabilă pentru ruperea relaţiilor cu Opoziţia. "Cum vreţi voi să conduceţi ţara fără Opoziţie?! N-aţi înţeles nimic despre ce înseamnă să conduci o ţară!”, ar fi spus Frunzăverde. (Adriana Duţulescu)

×