x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Enciu către Csaba în plenul PE: "Vorbeşte, bă, româneşte!".

Enciu către Csaba în plenul PE: "Vorbeşte, bă, româneşte!".

19 Iun 2011   •   15:43
Enciu către Csaba în plenul PE: "Vorbeşte, bă, româneşte!".

Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba l-a reclamat presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, pe eurodeputatul PSD Ioan Enciu, in urma unui incident petrecut in Comisia de Libertati Civile (LIBE), cand Enciu i-a strigat lui Sogor: "Vorbeste, ba, romaneste".

Csaba (UDMR, grupul popularilor europeni) a declarat ca incidentul a avut loc in Comisia de Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European, in timpul audierii ministrilor ungari Navracsics Tibor si Pinter Sandor - responsabili cu domeniile Administratie Publica si Justitie, respectiv Interne - care au raportat despre activitatea presedintiei ungare a UE.

"Am audiat reprezentantii presedintiei ungare a Uniunii Europene. Noi, europarlamentarii, am avut ocazia sa le punem intrebari celor doi ministri si sa facem comentarii. Eu am vorbit in limba maghiara, iar domnul Enciu mi-a strigat din sala, deci nu la microfon, «Vorbeste, ba, romaneste». Sigur ca se asigura traducere. I-am zis domnului Enciu in limba romana: «cand vom audia ministrii nostri, vom vorbi in limba romana». Acum, presedintia UE este asigurata de Ungaria, era normal sa vorbesc in limba maghiara cu cei doi ministri", a spus Sogor.

"A fost ca si cum in Congresul american cineva i-ar fi strigat lui Obama: «Ba, negrule»", a spus Sogor, precizand ca, dupa incident, petrecut in 15 iunie, s-a adresat cu o plangere presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, cerandu-i sa ia masuri conform procedurii, pentru ca astfel de incidente sa nu se mai repete.

El adauga, in scrisoarea adresata lui Buzek, ca a apreciat reactia imediata a presedintelui de sedinta si ii este recunoscator.
"Limba mea materna (maghiara - n.r.) este una dintre limbile oficiale ale UE. Nu este prima data cand dreptul de a fi folosita nu este respectat. Nu este prima oara cand eu, personal, a trebuit sa fac fata unor situatii negative, abuzive si jenante in ceea ce priveste alegerea limbii folosite, in ciuda faptului ca PE asigura cel mai bun cadru de manifestare a dreptului de a-ti alege limba in care te exprimi", adauga europarlamentarul Sogor Csaba.

×