x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Epilog la curatenia de catifea din PSD

Epilog la curatenia de catifea din PSD

30 Mar 2004   •   00:00

Presedintele Ion Iliescu s-a aratat ieri ingaduitor cu baronii PSD suspendati din functiile de conducere.

Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri ca situatia baronilor trebuie "sa se limpezeasca", dar ca asta nu inseamna "blamarea pentru totdeauna a unui om asupra caruia planeaza anumite suspiciuni". El a spus ca "este important ca fiecare formatiune politica sa-si judece bine purtatorii de drapel, sa mearga in fata cu oameni credibili, cu oameni care se bucura de increderea cetatenilor" si ca fiecare partid trebuie sa fie "exigent" cu membrii sai. Intrebat daca PSD ar trebui sa-i suspende si pe parlamentarii suspectati, Iliescu a raspuns ca "judecata ultima e inainte de alegeri".

Mischie e nemultumit

Dupa razmerita de la Bihor, unde conducerea filialei PSD a anuntat ca nu va respecta decizia de suspendare din functie a lui Florian Serac si Ioan Seres, si baronul de Gorj, Nicolae Mischie, are obiect ii. Suspendat de PSD din functia de presedinte al filialei Gorj, el crede ca este "cam neconstitutionala" decizia Delegatiei Permanente a partidului de a nu i se permite sa candideze din partea PSD in alegerile locale. El considera ca in acest mod este incalcat dreptul a alege si de a fi ales. Mischie a spus ca pentru el nu va fi nici o problema daca partidul iiva permite sa candideze sau nu pe listele electorale ale PSD.

PSD neaga interdictia

PSD a dat ieri publicitatii un comunicat de presa in care se preciza ca partidul de guvernamant "nu a impus interdictii privind participarea la alegerile locale", iar secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, nu a facut duminica o astfel de afirmatie. Mai mult, presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, i-a laudat pe Mischie si pe Bebe Ivanovici pentru ca s-au autosuspendat si nu au procedat ca altii, care au procedat diferit "din orgolii prost intelese, mofturi sau din cauza faptului ca si-au aplecat urechea la oameni rau intentionati". In acest context, el a amenintat ca Delegatia Permanenta Bihor a partidului ar putea fi dizolvata, daca va protesta in continuare fata de suspendarea presedintelui organizatiei, Florian Serac.

Anchetatii, afara de pe liste

Totusi, vicepresedintele PSD, Viorel Hrebenciuc, a explicat ca daca anchetele PNA nu se vor finaliza pana la alegerile locale, baronii cercetati nu vor putea candida. "In cazul celor anchetati de PNA, cei care nu vor fi gasiti vinovati se vor putea regasi pe listele PSD, cei care vor fi gasiti vinovati insa nu vor mai avea voie sa candideze. Daca ancheta PNA nu se va finaliza pana la alegeri, cel in cauza nu va putea candida", a incheiat Hrebenciuc.

Scoaterea pe tusa va continua

Conducerea PSD ar putea sa ia masuri si impotriva altor lideri ai filialelor locale, a anuntat ieri presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca. "Vom face analize in continuare si este posibil ca in zilele urmatoare sa luam alte masuri", a precizat Cozmanca, intrebat daca PSD iiva suspenda si pe Marian Oprisan, de la Vrancea, sau pe Mircea Cozma, de la Prahova.


MONICA IORDACHE, SILVIU SERGIU
×
Subiecte în articol: politic psd