x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Evoluții spectaculoase. Cât vor ajunge să câștige angajații din primării

Evoluții spectaculoase. Cât vor ajunge să câștige angajații din primării

02 Aug 2017   •   16:41
Evoluții spectaculoase. Cât vor ajunge să câștige angajații din primării

Evoluții spectaculoase în ceea ce înseamnă salarii în România. După aplicarea legii salarizării, veniturile angajaţiilor din Primării şi consilii locale aproape că s-au triplat.

De altfel, potrivit presei locale, unii edili au recurs deja la măsuri extreme - au recurs la concedieri pentru acordarea de lefuri mai mari pentru restul angajaților. Astfel, salariile funcţionarilor din Primăria Caransebeş au fost majorate, conform unei hotărâri ce a fost aprobată vineri, 28 iulie, iar primarul Felix Borcean va câştiga un salariu de bază de 9.425 de lei. Edilul a anunţat însă că vor urma concedieri pentru că bugetul local nu poate suporta aceste majorări. Din cei 170 de angajaţi ai Primăriei Caransebeş, ar putea să mai rămână aproximativ 100.

Atât în cazul primăriilor de municipii, dar și al celor de comune, majorările substanțiale acordate angajaților riscă să aibă efecte negative pe termen mediu și lung. În multe comune, ca de exemplu Tarcău din județul Neamț, nu mai există salariat fără minimum 3000 de lei pe lună. La Primăria Galaţi, din categoria personalului auxiliar, un şofer va încasa între 2.700 şi 2.900 de lei net, un muncitor calificat va încasa 2.500 - 2.800 de lei, iar un muncitor necalificat va fi renumerat cu 1.900-2.000 de lei.

Acum, Primăria Caransebeș este nevoită să facă restructurări pentru a putea face față majorărilor salariale. „Nu era vorba de concedieri, era vorba de o ajustare a celor angajați în Primăria Caransebeș. Dar cred că în orice primărie ar trebui făcute restructurări pentru că această lege a salarizarii tocmai la asta se referă. Înainte de această lege, salariul net al primăriei Caransebeș era de 3.900 de lei plus un spor de 15 %”, a declarat primarul Caransebeș, Felix Cosmin Brocean.

×
Subiecte în articol: lia olguta vasilescu