Proiectul de lege inițiat de Claudiu Năsui, ex-ministrul USR al Economiei, vizează modificarea OUG 75/1999 privind activitatea de audit financiar. Concret, acesta propune introducerea în actuala legislație unui articol 3 indice 1, conform căruia „activitatea de audit intern se poate efectua și de către auditori interni care dețin un certificat de audit intern emis de instituții de profil cu recunoaștere internațională, respectiv Institutul Auditorilor Interni din Statele Unite ale Americii, Institutul Francez al Auditului și Controlului Intern, Institutul Auditorilor Interni din Marea Britanie și Irlanda”.
Conform articolului în vigoare din OUG 75/2001, „auditul financiar se efectuează de către auditori financiari sau de către firmele de audit autorizate în condițiile legii, care sunt membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România.
Mai mult, responsabilii pentru organizarea activității de audit intern, coordonarea lucrărilor și angajamentelor și semnarea rapoartelor de audit intern trebuie să aibă calitatea de auditor financiar. Claudiu Năsui propune, în acest proiect de lege, să se adauge, pe lângă calitatea de auditor financiar, și „deținerea certificatului de audit intern emis de instituțiile de profil cu recunoaștere internațională”.
CES arată că multinaționalele și-ar aduce auditorii de afară
Guvernul României nu vede cu ochi buni inițiativa lui Claudiu Năsui. „Nu este clar dacă auditorii financiari se află într-o situație identică cu auditorii interni ce efectuează activitate de audit public intern. Nu există, în România, un cadru legal care să garanteze că persoanele cu o certificare în audit intern și care exercită această activitate ca profesie liberală sunt supuse unui sistem de monitorizare și de sancționare pentru activitate slabă sau unui sistem de formare profesională continuă pentru asigurarea calității serviciilor prestate ca auditori interni”, se precizează în punctul de vedere al Executivului.
Astfel, se susține în documentul citat, „prin prevederile acestei propuneri legislative s-au pune semnul egalității între un profesionist autorizat cu drept de practică, în acest moment, în România, și un profesionist cu o diplomă de calificare internațională în audit intern. Astfel, s-ar scoate de sub incidența monitorizării activitatea de audit intern, efectuată de persoanele care ar avea drept de practică doar prin a face dovada absolvirii instituțiilor de profil menționate în aceasta”.
Reprezentanții părții patronale ai CES, dar și cei ai părții sindicale arată că un auditor certificat în altă țară este certificat pentru aplicarea acelorași standarde internaționale, dar pentru legislația din țara respectivă. „Dacă un auditor certificat dorește să efectueze audit în altă țară, este necesar să fie certificat de către un organism local și pentru cunoașterea legislației locale. Recunoașterea automată va determina ca multinaționalele să își aducă auditori din țările lor. Nu există reciprocitate ca un auditor român să acționeze într-o altă țară să fie acreditat de către un organism local”, se arată în acest aviz nefavorabil.
Nicolae Ciucă: „Funcția de auditor intern în entitățile publice, ca profesie liberală, imposibilă”
Claudiu Năsui, inițiatorul proiectului, susține că România este singura țară din UE care nu permite persoanelor care dețin certificatul de auditor intern emis de Institutul Auditorilor Interni din SUA – Global IIA să practice profesia de auditor intern în sectorul privat, „în ciuda faptului că este acceptată în sectorul public”. Motiv pentru care este îngreunată recrutarea de personal calificat pentru entitățile ale căror situații financiare anuale sunt supuse auditului extern și care au obligația de a organiza activitatea de audit intern.
Guvernul, însă, îl contrazice pe USR-ist, arătând că nu este clar dacă auditorii financiari se află într-o situație identică cu cea a auditorilor interni. „Persoanele care dețin funcția de auditor intern în entitățile publice sunt angajați cu normă întreagă și își desfășoară activitatea în cadrul unui compartiment organizat distinct în subordinea conducătorului entității. Certificatul reglementat de lege nu dă posibilitatea titularului să exercite profesia de auditor intern ca o activitate liberală, ci asigură conducătorul entității că persoana respectivă deține competențele profesionale de a desfășura misiuni de audit intern în entitățile publice. Exercitarea funcției de auditor intern în entitățile publice ca profesie liberală nu este posibilă”, scrie premierul Nicolae Ciucă, în punctul de vedere transmis Parlamentului.
USR-iștii din Senat, sprijiniți la vot de un demisionar din AUR
Comisia pentru Buget a Senatului, care a întocmit raportul pentru votul în plen în cadrul primei Camere sesizate, s-a întrunit, în ședință, în data de 28 septembrie 2022, iar, în urma analizării proiectului de lege, au decis să remită un raport de respingere, cu 9 voturi „împotrivă”, trei voturi „pentru” și o abținere.
De nu mai puțin de patru ori a fost depusă legea lui Năsui pe ordinea de zi a Plenului Senatului, în 5, 12, 17, respectiv 19 octombrie 2022. În această ultimă ședință, legea a intrat la vot, fiind respinsă cu 90 de voturi la 19. Dintre acestea, 18 voturi au venit de la senatorii USR și unul de la senatoarea neafiliată Evdochia Aelenei (FOTO), cea care, la data de 1 septembrie, în prima ședință după vacanța parlamentară, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar al AUR din Senat.
Proiectul de lege a ajuns, la data de 24 octombrie, la Camera Deputaților, care este for decizional. Aici, Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci are termen, până în data de 16 noiembrie, să depună raportul final.