Un nou val de traseism politic a lovit în ultimele două luni partidele parlamentare, după ce Victor Ponta a decis să revină plin de emfază în politică alături de noul său partid, ProRomânia. PSD a trebuit să echilibreze cumva balanţa, aşa că şi-a făcut amici în rândul membrilor PMP care provin din fosta coterie UNPR. Însă nici liberalii lui Orban nu mai sunt atât de devotaţi partidului.
PSD a ponderat situaţia la Camera Deputaţilor, după ce o seamă de deputaţi au anunţat că trec la partidul lui Victor Ponta, ProRomânia. Deşi vâlva iscată de campania lui Ponta s-a stins în câteva zile deoarece nu a avut succesul scontat, partidele de guvernământ au început să „muşte” din Opoziţie pentru ca majoritatea în Parlament să nu fie ameninţată. Fostul lider al UNPR, deputatul Valeriu Steriu, şi senatorii Iustin Talpoş şi Ion Ganea au acostat la PSD din PMP. Dezertarea senatorilor a lăsat partidul lui Băsescu fără grup parlamentar în Senat. „I-am trimis lui Dragnea trei lingăi, să-i fie de bine”, a declarat Traian Băsescu. De altfel, „cuirasatul” PMP unde s-a adăpostit senatorul Băsescu seamănă din ce în ce mai mult cu o epavă. Motivul nu a fost proasta prestaţie în alegeri, ci fuziunea cu UNPR, a reiterat fostul preşedinte, denunţând, la Congresul partidului, fuziunea dintre UNPR şi PMP. Şi europarlamentarul Siegfried Muresan, fost candidat la europarlamentare pe listele PMP, s-a înscris în mai în PNL. Pe de altă parte, europarlamentarului nu i-a convenit eticheta de traseist politic. El a explicat opiniei publice că traseiştii sunt „aceia care dimineaţa sunt de stânga, seara sunt de dreapta, dimineaţa sunt populari, seara sunt socialişti”.
Hemoragie la PMP
Între timp, şi deputatul Ion Tabugan a părăsit grupul parlamentar al Partidului Mişcarea Populară şi a devenit parlamentar ALDE. Nici deputatul Adrian Mocanu, exclus din PMP în urma votului său favorabil modificărilor la Codul Penal, alături de PSD, nu s-a dezis de politică şi a trecut iute tot la ALDE. Cel care a anunţat făţiş că pleacă din PMP pentru că partidul se scufundă a fost deputatul Valeriu Steriu, care a decis să se reseteze, trâmbiţând că urmează acum „sfârşitul experimentelor şi întoarcerea acasă din punct de vedere politic”, adică la PSD. PNL suferă şi el sub conducerea lui Orban. După disensiuni şi contre cu liderul liberalilor, dar şi decizia asumată de Orban de a-l înlătura din partid, senatorul Daniel Zamfir a trecut la ALDE, după ce şi-a anunţat demisia din PNL. „Toţi liberalii ar trebui să se unească într-un singur partid sub conducerea lui Tăriceanu”, a spus Zamfir răspicat după afilierea în ALDE. Tiptil şi de-a lungul întregii legislaturii, parlamentarii oricum au părăsit fără preget PNL. Deputul Daniel Olteanu a trecut de la PNL la ALDE, susţinând că gestul său este motivat de lipsa totală de reacţie a conducerii centrale a partidului în legătură cu ceea ce numeşte „situaţia fără precedent din Organizaţia Judeţeană a PNL Vaslui, unde liderii actuali încearcă să se impună prin măsuri abuzive”. Deputatul Eusebiu Pistru a trecut tot de la PNL la ALDE, după ce alegerile interne din organizaţia din Arad a liberalilor s-au dovedit prea zbuciumate. Deputatul Doru Oprişcan a demisionat din PNL pe motiv că în filiala Mureş, pe listele căreia a fost ales, încă se face diferenţa între foştii PNL-işti şi foştii PDL-işti, aşa că s-a înscris în ALDE. Tot din cauza alegerilor interne din PNL a plecat şi senatorul Vergil Chiţac, fără să se înscrie în altă formaţiune politică.
Într-un gest de frică şi disperare după ce parlamentarii i-au migrat, liderul PNL, Ludovic Orban, a anunţat că ar fi necesară modificarea Constituţiei, aşa încât demnitarii să nu mai poată practica traseismul politic. Dacă nu poate ajusta Constituţia, Orban a adăugat că ar fi nevoie măcar de un proiect de lege care să interzică racolarea de politicieni.
Migraţia legalizată
Traseismul politic poate să devină o practică reglementată prin lege. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis ca aleşii locali care fac parte din partide sau alianţe care s-au destrămat să nu-şi mai piardă mandatele. Liberalii susţin că este o nouă lege care permite traseismul şi că îi avantajează direct pe Liviu Dragnea şi pe Traian Băsescu. Alţi membri ai Opoziţiei spun că la mijloc e o conspiraţie, prin care se intenţionează ca, după ce PMP va dispărea ca grup parlamentar, UNPR, reabsorbit probabil de PSD, să îşi elibereze consilierii de constrângerile legale pentru a putea deveni, probabil, consilieri PSD.
Ponta, piază rea şi recrutor de duşmani
Partidul ProRomânia a fost fondat de Victor Ponta, Daniel Constantin şi Sorin Câmpeanu. Fostul lider PSD Victor Ponta a demarat, la sfârşitul lunii mai, o campanie amplă de recrutări în Parlament, iar în numai câteva zile, Ponta transferase deja patru deputaţi de la PSD şi unul de la PMP. Atunci când a pus la cale evenimentul în care a stabilit agenda politică a partidului ProRomânia, Victor Ponta a prezentat şi echipa: fostul ministru al Finanţelor Ioana Petrescu, deputatul Gabriela Podaşcă, demisionară din PSD, fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicoiu, care a demisionat şi el din PSD, Mircea Banias, Răzvan Cotovelea, Mircea Titus Dobre, Augustin Jianu, Mihai Sturzu, Cătălin Nechifor şi, desigur, Daniel Constantin şi Sorin Câmpeanu. Astfel, cu o componenţă de dezertori din PSD şi ALDE, Ponta şi-a creat un nucleu de parlamentari. Secretarul general al ProRomânia este Alin Văcaru, deputat de Gorj, plecat din PSD din noiembrie 2017 pentru a se înscrie în partidul fondat de Ponta. Fostul premier a mai spus că partidul va avea şi un candidat la alegerile prezidenţiale, despre care a afirmat subtil şi viclean că se află în sală, dar căruia nu i-a rostit numele. „În zona de centru - centru-stanga nu exista niciun candidat, vom propune un candidat care să poată veni cu un program de ţară de centru-stânga”, a declarat Ponta. Speculaţiile au început să răsară în privinţa candidatului secret, căci, pe toata durata evenimentului, în sală s-a aflat şi senatorul PSD Ecaterina Andronescu, care face parte din facţiunea anti-Dragnea din PSD.
Partidul lui Traian Băsescu a fost cel mai afectat de traseismul din ultimele luni, fiind victima predilectă a Puterii, rol pe care în legislatura trecută l-a avut PPDD.