x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică FACIAS: România descurajează inovarea, în loc să o sprijine. Reduceți taxele și simplificați procedurile!

FACIAS: România descurajează inovarea, în loc să o sprijine. Reduceți taxele și simplificați procedurile!

de Redacția Jurnalul    |    21 Dec 2022   •   14:27
FACIAS: România descurajează inovarea, în loc să o sprijine. Reduceți taxele și simplificați procedurile!

România este una dintre țările europene cu cele mai multe și mai împovărătoare taxe în domeniul invențiilor și brevetelor, iar statul face bani frumoși de pe urma celor care inovează.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului semnalează abuzurile săvârșite de instituția statului în baza monopolului deținut, prin politica prețurilor practicate fără o corelare cu serviciile oferite.

Plata monopolului OSIM este în contradicție cu misiunea instituției unice în România.

Misiunea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), autoritate unică pe teritoriul României în acordarea protecției proprietăţii industriale, este de a susţine inovarea, competitivitatea și profitabilitatea ca factori de creștere economică.

În realitate, politica taxelor practicate de OSIM și durata de procesare/soluționare a cererilor nu conduc decât la descurajarea inițiativelor inovatoare în țara noastră.

Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci ar trebui să furnizeze servicii de specialitate de calitate prin acordarea drepturilor de proprietate industrială, să promoveze proprietatea industrială prin toate mijloacele și să asigure cooperarea României în relaţiile internaţionale, în conformitate cu tratatele, convențiile și acordurile în domeniu, la care țara noastră este parte.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului atrage atenția cu privire la situația abuzivă care afectează protecția proprietății industriale, România fiind, conform studiilor, cea mai modestă economie inovatoare din Uniunea Europeană și cu cea mai accentuată viteză de deteriorare a performanțelor inovatoare din UE.

Cuantumul taxelor pe care le percepe Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) pentru brevetarea invențiilor românești este mai mare decât taxele practicate în țările vecine precum Slovacia, Cehia, Serbia sau Polonia. Depășesc uneori și pe cele ale unor țări dezvoltate, precum Germania sau Canada.

Comparativ, pentru înregistrarea unei mărci individuale, în Franța se plătesc 190 de euro, în Germania 300 de euro, iar OSIM percepe o taxă pentru depunerea cererii de înregistrare, o taxă pentru publicarea acestei cereri și o altă taxă pentru examinare, care, cumulate, pot ajunge până la 300 de euro.

Aceste taxe sunt abuzive atât prin cuantumul lor, cât și prin numărul exagerat de mare al acestora. OSIM percepe nu mai puțin de 27 de taxe pentru efectuarea diverselor operațiuni, dintre care unele constau numai într-o simplă verificare.

Ne întrebăm așadar care este de fapt rolul acestei autorități unice pe teritoriul României: să susțină inovarea, competitivitatea și profitabilitatea, sau să colecteze taxe pe baza brevetelor și patentelor omologate?

În pofida achitării unor taxe deloc de neglijat media de procesare a cererilor de protecție, de la înregistrare până la luarea hotărârii durează în medie 4 ani. Acest lucru situează România pe primele locuri în Europa raportat la perioada de timp pe care persoanele o au de așteptat pentru procesarea cererilor de protecție și luarea unei hotărâri.

FACIAS solicită autorităților responsabile adoptarea unei hotărâri pentru reducerea costurilor, simplificarea procedurilor publice ale OSIM și eliminarea birocrației excesive în domeniul brevetării și omologării.

Conform statului și a misiunii declarate, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci ar trebui să practice o politică moderată de preț și să nu exploateze la maxim situația de monopol. Astfel, inovația, un ingredient important al culturii organizaționale, va beneficia de atenția pe care o merită.

Preocuparea și demersurile FACIAS vor viza în continuare eficientizarea situațiilor prezentate, acționând în calitate de membru al CIVICUS (Alianța Mondială pentru Participare Cetățenească ), al FRA (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale) și al rețelei internaționale Friends of Europe.

×
Subiecte în articol: facias osim brevet