x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Firea a solicitat aducerea în țară a copilului român spitalizat în Danemarca

Firea a solicitat aducerea în țară a copilului român spitalizat în Danemarca

07 Feb 2022   •   14:57
Firea a solicitat aducerea în țară a copilului român spitalizat în Danemarca

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a trimis, luni dimineață, o scrisoare oficială către Ministerul Afacerilor Sociale și Persoanelor Vârstnice din Danemarca prin care solicită o soluție de comun acord pentru aducerea în țară a copilului familiei Rotundu.

În document, Firea a reiterat principiul potrivit căruia cea mai bună soluție pentru orice copil aflat într-o situație dificilă nu este statul, ci familia extinsă.

„Acest principiu este cuprins și în Convenția ONU privind drepturile copilului, iar legislația națională este adaptată în acest sens. Ținând cont că atât minorul, Mathias Rotundu, cât și părinții săi sunt cetățeni români, este o obligație să adoptăm măsurile de urgență necesare pentru identificarea unei soluții urgente și imediate care să asigure respectarea interesului superior al copilului. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse are obligația de a garanta că fiecărui copil român îi sunt respectate drepturile, în integralitatea lor. În acest sens, am demarat deja, prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Adopție, procedurile de evaluare a bunicilor materni, din județul Vaslui, care și-au exprimat primii disponibilitatea de a îngriji copilul, dar va fi făcută și o anchetă socială a familiei bunicilor paterni. În scurt timp toate documentele și rezultatele verificărilor efectuate vor fi puse la dispoziția autorităților daneze, pentru a servi drept bază legală la solicitarea noastră privind aducerea copilului în România”, adaugă Firea.

Ea precizează că autoritățile de la București nu încearcă să interfereze în evaluările pe care autoritățile daneze le fac în acest moment, dar arătă sprijinul pentru a putea oferi acestui copil șansa de a fi în cadrul familiei căreia îi aparține, „chiar dacă în acest moment, aceasta înseamnă familia lărgită și nu cea naturală”.

„Am trimis autorităților daneze că vom transmite toate documentele și acordurile necesare în vederea asigurării faptului că viața acestui copil va fi protejată corespunzător în România, iar situația acestuia va fi supravegheată de către serviciile noastre sociale pe termen lung. Este o dovadă a angajamentului nostru de a colabora și de a stabili o bază de lucru transparentă pentru atingerea scopului nostru comun, reprezentat de reunirea acestui copil cu familia sa din România”, conchide ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Doi cetăţeni români, soţ şi soţie, rezidenţi în Danemarca, au fost reţinuţi de către autorităţile daneze şi se află în custodia a două centre de detenţie diferite. Copilul celor doi soţi a fost internat, la data de 29 ianuarie, într-o unitate medicală, fără ca familiei să îi fie furnizate informaţii cu privire la starea de sănătate a acestuia.

Presa olandeză scrie că bebeluşul de cinci săptămâni, născut în a doua zi de Crăciun, a fost internat la Spitalul Universitar Odense, unde medicii au fost de părere că viaţa i-a fost pusă în pericol, deoarece avea mai multe răni. Cuplul, 25 şi 27 de ani, a negat că şi-ar fi expus copilul la violenţă şi a cerut ajutor.

 

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea