x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Firea: Vot favorabil în Comisia de muncă din Cameră pentru propunerea de lege privind îngrijirea sănătăţii copilului

Firea: Vot favorabil în Comisia de muncă din Cameră pentru propunerea de lege privind îngrijirea sănătăţii copilului

de Agerpres    |    18 Feb 2014   •   16:54
Firea: Vot favorabil în Comisia de muncă din Cameră pentru propunerea de lege privind îngrijirea sănătăţii copilului

Senatorul PSD Gabriela Firea a anunţat că propunerea de lege pe care a iniţiat-o privind acordarea unei zile libere pentru îngrijirea sănătăţii copilului a primit un vot favorabil din partea deputaţilor din Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

"Protejarea sănătăţii copiilor şi prevenirea îmbolnăvirilor reprezintă direcţii prioritare de acţiune pentru orice societate, iar măsurile necesare pentru adoptarea şi implementarea acestora trebuie tratate cu atenţie de către stat. Potrivit opiniilor exprimate de reprezentanţii asociaţiilor medicilor, pe care le-am ascultat cu atenţie, o vizită la medic o dată pe an pentru verificarea stării de sănătate a copiilor şi efectuarea anuală a analizelor de sânge sunt esenţiale în cazul copiilor, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cronice. Sănătatea copiilor este un indicator cheie pentru sănătatea societăţii, în ansamblul ei", susţine senatorul Gabriela Firea.

Potrivit propunerii de lege, părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului vor avea dreptul să solicite câte o zi liberă pe an, neplătită, pentru a putea merge cu copilul la doctor în vederea efectuării de controale medicale. De această posibilitate vor beneficia şi familiile cu doi copii, iar familiile cu trei sau mai mulţi copii vor avea două zile libere, consecutive sau separate, la latitudinea angajatorului.

"Măsura se aplică pentru toţi copiii cu vârsta între 0 şi 18 ani. Ziua liberă se va acorda la cererea unuia dintre părinţi sau a reprezentantului legal al acestuia. Cererea trebuie depusă cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic şi va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere că, în ultimul an, celălalt părinte sau reprezentant legal nu a beneficiat de acest drept. Ziua liberă care nu a fost solicitată pe parcursul unui an nu se reportează pentru anul următor. După vizita la medic, părintele va prezenta acte doveditoare din partea acestuia, din care să rezulte controlul medical efectuat", se explică în documentul citat.

Potrivit proiectului de lege, angajatorii sunt obligaţi să acorde ziua liberă solicitată de părinţi, în caz contrar angajatorii urmând a fi sancţionaţi cu amendă între 500-1.500 lei, sume ce vor fi virate la bugetul asigurărilor sociale de stat.

"Până acum, părintele nu avea garanţia unei zile libere pentru îngrijirea sănătăţii copiilor, deoarece, în Codul Muncii, concediul fără plată nu este obligatoriu să fie acordat. Angajatorii se pot prevala de sintagma 'concediul fără plată poate fi acordat', neavând un caracter imperativ, obligatoriu, ca textul prezentei legi", se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, preşedintele Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor, Florin Iordache, a precizat că propunerea legislativă a fost votată de 11 dintre reprezentanţii Comisiei, dar au fost şi două voturi împotrivă şi trei abţineri.

"Aplicarea acestei măsuri este foarte importantă pentru toţi părinţii, indiferent ca lucrează la stat sau în mediul privat. Programul de consultaţii nu începe după ora 17,00, atunci când cei mai mulţi angajaţi termină programul de lucru şi pot merge cu copiii la doctor. Avem nevoie de timp pentru a ne ocupa de sănătatea copiilor noştri şi de siguranţa că angajatorii vor respecta acest drept", a declarat Florin Iordache.

×