Ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus miercuri, că oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta față de Legea grațierii, pentru că au fost dezinformați, iar noul guvern ia această măsură gândindu-se la cei care stau în pușcărie în condiții precare.
Întrebat cum explică ”inflamarea” românilor care au ieșit în stradă în mai multe orașe ale țării, miercuri seara, ministrul a răspuns:
”Prin dezinformare în ceea ce privește legea. Statul trebuie să ofere condiții normele de detenție. Dacă cineva a greșit și trebuie să stea la închisoare, foarte bine, dar nu trebuie să-l degradăm”, a spus ministrul Justiției, Florin Iordache, miercuri, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.
Totodată, șeful de la Justiție a ținut să sublieze că nu vor beneficia de grațiere cei condamnați pentru infracțiuni grave, precum crime sau violuri.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache a declarat miercuri că România trebuie să dea o lege a graţierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane.
"În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare şi locuri de deţinere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente şi pentru condiţiile inumane pe care le au aceşti oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deţinuţi în aceste locuri de deţinere", a precizat Florin Iordache, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Ministrul Justiţiei a adăugat că în astfel de condiţii Guvernul poate veni cu un act normativ privind graţierea care să nu vizeze faptele penale grave.
Proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului penal nu au fost programate pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri, informează Ministerul Justiţiei (MJ) într-un comunicat transmis AGERPRES.
"Proiectele de acte normative aflate în discuţie, respectiv Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură penală şi Ordonanţa de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse, au fost elaborate de Ministerul Justiţiei şi transmise tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu, pentru avizare şi/sau transmiterea de puncte de vedere, urmând ca după parcurgerea acestei etape să fie supuse aprobării Executivului. Cele două acte normative nu au fost programate pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din data de 18 ianuarie 2017", se precizează în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, redactarea celor două proiecte a fost determinată de supraaglomerarea penitenciarelor şi de necesitatea implementării în legislaţie a unor decizii ale Curţii Constituţionale.
"Pentru o corectă informare a opiniei publice, reamintim că supra-aglomerarea penitenciarelor şi condiţiile inumane de detenţie sunt o problemă majoră a României. Lipsa unor măsuri imediate, dar şi a unui plan pe termen mediu, conduce deja la plata unor despăgubiri considerabile către persoanele condamnate, despăgubiri impuse prin decizii ale Curţii Europene, dar şi la o foarte posibilă emitere a unei Decizii Pilot. Totodată, reamintim că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, iar nepunerea lor în aplicare conduce la lipsa de previzibilitate şi calitate a normelor penale aflate în vigoare", se menţionează în comunicat.
Potrivit comunicatului, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, îşi reafirmă deschiderea către dialog pe toate subiectele cu impact asupra sistemului judiciar şi respinge categoric afirmaţiile potrivit cărora procesul legislativ ar fi lipsit de transparenţă. AGERPRES