Sigur de susţinerea PNL, USR şi a preşedintelui Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş schiţează în taină componenţa viitorului Cabinet, care va fi instalat după alegerile din decembrie. Mai mulţi tehnocraţi din actualul Guvern şi-ar putea păstra fotoliile de miniştri în cazul în care Cioloş ar obţine al doilea mandat la Palatul Victoria.
Premierul Dacian Cioloş este aşteptat azi la şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care liberalii vor valida propunerea sa ca premier, însă reunirea s-ar putea lăsa cu proteste din partea celor care şi-ar dori un portofoliu în viitoru Cabinet. Asta pentru că Cioloş a schiţat ieri componenţa unui ipotetic Guvern politic pe care l-ar conduce după alegeri, iar cuvintele sale au darul de a crea frustrări în interiorul PNL. "Sunt nişte oameni care au început nişte reforme în domeniile lor, care au dovedit că au înţeles bine domeniile pentru care au coordonarea acum şi pe care, da, eu i-aş propune şi pentru un viitor Guvern", a anunţat premierul Dacian Cioloş, fără a face totuşi vreo nominalizare. Chiar dacă nu a pronunţat nume, câţiva dintre tehnocraţii care se află în graţiile premierului ar urma să primească un post în viitorul Executiv. Este vorba, în special, despre ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi cel al Muncii, Dragoş Pîslaru, cei care au refuzat oferta USR şi au ales să continue alături de Cioloş până la finalul mandatului. De altfel, Vlad Voiculescu a recunoscut recent că şi-ar dori să continue în funcţie şi după alegerile din 11 decembrie. “Dacă premierul Cioloş va rămâne după alegeri şi îmi va propune să continui ce am început, cu siguranţă voi accepta”, a spus ministrul Sănătăţii săptămâna trecută. “Atât pe zona de ocupare, cât şi pe zona de salarizare şi pe zona de asistenţă socială, am propus reforme de substanţă. Cred că aceasta este misiunea mea, să mă ocup de aceste probleme, de aceste reforme”, a explicat şi Dragoş Pîslaru.
Ghinea ar mai vrea o tură
Un alt “tehnocrat” care şi-ar dori să-şi continue proiectele este fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, cel care a demisionat din Guvern pentru a candida pe listele USR la parlamentare. “Mi-ar plăcea să revin la minister. Mi-aş dori să fiu parte în primele 100 de zile în reorganizarea administraţiei centrale, în punerea pe picioare a viitoarei schimbări”, a anunţat Ghinea. În calcule ar rămâne şi ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, cel care a fost şeful Cancelariei premierului până la demisia lui Petre Tobă din fruntea Internelor. "Sigur, vor avea nevoie de susţinerea partidelor. Apoi, restul lucrurilor sunt de discutat. Dar e clar că după alegeri, dacă va fi un Guvern politic, va trebui să fie cu susţinere politică şi cred că orice membru al Guvernului va trebui să aibă susţinerea partidelor care vor constitui majoritatea", a nuanţat Cioloş. Din schemă ar putea sări, printre alţii, ministrul Justiţiei, Raluca Prună şi cel al Agriculturii, Achim Irimescu, adica tehnocraţii care au la activ câte o moţiune simplă adoptată de Parlament pe numele lor.
Ludovic Orban, deputat PNL: Ce a făcut şi ce face PNL pentru Cioloş s-a văzut: ministru al Agriculturii, comisar european, prim-ministru o dată şi încă o dată. Nu am înţeles ce face Cioloş pentru PNL. Ne dă doar voie să îl susţinem?
În privinţa USR, Dacian Cioloş stă fără emoţii. Nicuşor Dan a anunţat că partidul său nu va cere ministere în schimbul susţinerii, ci va negocia strict pe proiecte.