x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Generalii se mobilizează pentru alegerile locale

Generalii se mobilizează pentru alegerile locale

de Mihaela Bîrzilă    |    05 Feb 2020   •   10:00
Generalii se mobilizează pentru alegerile locale

Neculai Onțanu vrea să sfințească Primăria Sectorului 2, pentru a alunga deciziile rele, iar Ninel Peia, candidatul care a dispărut de sub nasul SPP înainte de alegerile din decembrie, își încearcă norocul și la locale și vrea să facă alianță cu patru foști adversari de la prezidențiale. 

 

Încă nu știm sigur dacă vom avea alegeri în două tururi sau într-un singur tur, dar toată lumea a pus ochii pe câte o primărie sau un consiliu județean. Printre cei care se grăbesc să își înceapă campania se află și cel mai longeviv primar bucureștean, Neculai Onțanu. El vrea să se întoarcă la Primăria Sectorului 2, după o pauză de 4 ani, luată din cauza problemelor penale. Primar timp de patru mandate (2000 - 2016), generalul Onțanu are acum 70 de ani și un nou partid - ADER (Ader la Democrație, Educație și Reconstrucție), după ce a trecut prin Partidului Socialist al Muncii, PSD și UNPR. 

Ce măsuri majore și-a propus Onțanu să implementeze după o eventuală întoarcere victorioasă la primărie? Vrea să organizeze o slujbă de sfințire a sediului Primăriei Sectorului 2, „pe motiv că aici s-au luat cele mai nepopulare măsuri împotriva locuitorilor din sector”. Va da afară toate amantele și toți politrucii și vrea să alunge „tandemul leneș și incompetent format din actualul primar PSD și viceprimar PNL, tandemul Toader-Popescu”. Pe cei doi îi acuză că au organizat un „adevărat atentat de jaf la buzunarul locuitorilor sectorului 2”. 

Onțanu a anunțat deja că are în spate o echipă de generali și specialiști, cu care vrea să vină la conducerea primăriei, „pentru a readuce sectorul 2 în elita Bucureștiului, acolo unde era situat în anul 2016”. 

În 2016, fostul primar Neculai Onțanu a fost arestat pentru corupție pe finalul celui de-al 4-lea mandat (din 25 martie, până în iulie 2016), fiind acuzat că a luat mită un teren în valoare de 1,4 milioane de euro pentru a facilita mai multe retrocedări în sectorul 2. Denunțul a fost făcut de Cristi Borcea după 9 ani, instanța a constatat că faptele s-au prescris, iar procesul penal a încetat în 2018.  

 

Popescu, în luptă cu fostul și cu actualul

 

Viceprimarul Dan Cristian Popescu, acuzat de incompetență de fostul edil, candidează și el la primăria de sector, din partea PNL.   

Vă temeți de candidatul Neculai Onțanu, care vrea un al cincilea mandat? - l-am întrebat pe liberalul Dan Cristian Popescu. 

„Politica ultimilor ani a arătat că România nu mai vrea corupție, populism și demagogie. Neculai Onțanu reprezintă toate aceste lucruri. În acești aproape 4 ani de mandat de viceprimar, am văzut cum sectorul 2 se schimbă. Onțanu reprezintă istoria urâtă a acestui sector. Cât despre actualul primar, Mihai Toader, să nu uităm că a fost viceprimarul lui Onțanu și a fost susținut de Onțanu în 2016 pentru Primăria Sectorului 2, deci el știe mai bine despre tandemuri”, ne-a răspuns viceprimarul Dan Cristian Popescu.

 

Misteriosul Ninel Peia: candidează undeva, susținut de cineva 

Intră în lupta pentru primării, consilii locale și consilii județene și așa-numitul Partid al Generalilor, Partidul Neamul Românesc - în acte. Liderul său, Ninel Peia, fost deputat PSD, s-a remarcat la prezidențiale, când a dispărut de sub nasul agenților SPP care-l păzeau într-un hotel din Cluj. Deși dispariția a făcut vâlvă, fiind prima oară când dispare un candidat, această strategie nu l-a ajutat să obțină procentul de 3% necesar pentru a-și putea deconta din bugetul de stat cheltuielile de campanie. A obținut un scor de 0,3% (cu 28 000 de voturi în țară și aproape 2.400 în diaspora). 

Acum, a pus ochii pe un consiliu județean, dar nu spune pe care, și este în tratative pentru alegerile locale cu alți patru candidați la prezidențiale. Deocamdată, personaje misterioase, cărora nu le divulgă numele. 

Ninel Peia, Partidul Neamul Românesc: „Vor fi mari surprize! Vin către noi inclusiv primari în funcție, foști primari, foști președinți de consilii județene, mulți oameni politici de la nivel local care nu mai au loc pe listele partidelor din care au făcut parte. Unii au fost asaltați de aparatul statului mafiot, pentru că eu nu cred în statul paralel, ci în statul mafiot, și care au fost achitați de instanță. Vor candida din partea Partidului Neamul Românesc”. 

„Se îndreaptă către noi mulți oameni, și cei care au făcut politică, și oameni noi. Sunt în negocieri și cu patru candidați la președinție. Vrem să facem un pol politic cu doctrina națională creștină și conservatoare, proeuropeană, pentru o Europă a națiunilor și nu o Europă fără națiuni. Împreună, vom putea depune liste complete de candidați. Separat, nu putem reuși asta. Partidul Neamul Românesc nu are acoperite toate județele, acele partide au organizații în alte județe. Votul la locale va fi foarte diferit față de prezidențiale și parlamentare, se va îndrepta în primul rând nu către o doctrină, ci către omul gospodar. Noi sperăm să reușim să luăm consilieri județeni, pentru ca apoi să contăm la alegerile parlamentare din toamnă”, a spus Peia.

 

Explicație: a fugit de binecuvântările televizate

De unde aveți bani pentru campanie? 

Ninel Peia: Fiecare își va susține singur Campania, dar va beneficia și de suportul fizic și financiar al organizațiilor județene, în limita posibilităților. Avem peste 10.000 de membri, cotizația e 5 lei pe lună. Avem și donații din afara partidului, dar nu sume mari – 100, 200 de lei. 

Ce s-a întâmplat când ați dispărut?  

Văzând ce s-a întâmplat cu alți candidați la Președinție care participau la diverse evenimente religioase și toate televiziunile erau prezente, eu nu am vrut ca cineva să afle că merg la biserică să mă rog, că cer binecuvântarea părintelui de la Mănăstirea Putna pentru ceea ce întreprindeam în acel moment. Dispariția nu trebuia declarată legal decât după 24 de ore, presa a preluat și a făcut o bombă de presă. 

Soția dumneavoastră știa? 

Nu știa absolut nimeni că merg la mănăstire. În fiecare săptămână, când consider de cuviință, duminica, la 4-5, opresc la Cernica la vecernie și nu trebuie să spun nimănui. 

×