Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, joi, la Craiova, că eliminarea taxei TV, printr-o iniţiativă trecută tacit de Cameră, reprezintă un "semnal foarte sever" că nu este tolerat "gradul de obedienţă politică" la care a ajuns televiziunea publică, scrie Mediafax.
Geoană a susţinut, într-o conferinţă de presă, că la televiziunea publică nu a existat niciodată un "derapaj atât de sever" al deontologiei "în zona" de ştiri a TVR.
"Evident că este o problemă foarte delicată, pentru că este clar că în acest moment televiziunea publică a ajuns într-un grad de obedienţă politică de-a dreptul scandalos. Este poate un defect al modului în care am construit relaţia televiziunii publice cu Parlamentul şi cu politica. Poate că întotdeauna a existat o anumită tentaţie a puterii momentului de a încerca să arate un pic mai frumos în comparaţie cu opoziţia. Însă, niciodată nu a existat un derapaj atât se sever din punct de vedere al minimei deontologii profesionale, cum este acum în zona de ştiri la TVR", a declarat Geoană.
El a adăugat că iniţiativa ce vizează eliminarea taxei TV şi care a trecut tacit de Camera Deputaţilor reprezintă un semnal de alarmă. "Modalitatea de a corecta acest lucru este privarea TVR de resurse? Este o întrebare. Dar cred că mai degrabă este un semnal de alarmă şi este un semnal foarte sever că nu suntem dispuşi să tolerăm aşa ceva", a spus Geoană.
Preşedintele Senatului a apreciat că televiziunea şi radioul public ar trebui să beneficieze de mai multe resurse financiare din partea statului. "Cred că o ţară care nu are o zonă care să nu depindă exclusiv de rating şi de comercial şi de reclame este importantă pentru cultura românească, pentru identitatea românească şi pentru educaţia acestei naţiuni. Cred că în acest moment semnalul politic pe care îl transmitem nu este acela de a priva neapărat de resurse, ci mai degrabă de a corecta foarte rapid acest lucru", a mai afirmat Mircea Geoană.
Preşedintele Senatului şi-a exprimat speranţa ca, în scurt timp, să fie creată în Parlament o altă majoritate, care să "trimită la plimbare" acest tip de "servilism politic".
"Eu nu sunt împotriva modificării legii care permite arondarea politică a consiliului de administraţie. Eu cred că s-ar putea ajunge, aşa cum suntem noi, mai certăreţi şi poate mai puţini duşi la biserică, să găsim o formulă mai aproape de varianta BBC pentru televiziunea publică şi radioul public. Dar ceea ce se întâmplă acum este efectiv nesănătos şi nu este bine. (...) Şi eu sper ca în termen scurt să avem o nouă majoritate în Parlament şi să putem să trimitem la plimbare acest tip de servilism politic, care este inacceptabil", a spus Mircea Geoană.
La 5 februarie a expirat termenul de 45 de zile în care Camera Deputaţilor putea să se pronunţe asupra iniţiativei unui grup de parlamentari PSD care viza modificarea articolului 40 din legea nr. 41 /1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune. În lipsa oricărei dezbateri pe marginea acestei iniţiative, proiectul de lege a fost considerat aprobat tacit şi urmează a fi înaintat Senatului.
Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Publice, a declarat că eliminarea taxei TV este echivalentă cu desfiinţarea TVR.