x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană: Este inacceptabil ca Parlamentul să fie o simplă butaforie

Geoană: Este inacceptabil ca Parlamentul să fie o simplă butaforie

08 Feb 2011   •   16:42

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat, astăzi, că instituţia pe care o conduce va lansa o serie de dezbateri publice, afirmând că este inacceptabil ca Parlamentul să fie o simplă butaforie în care, în mod formal, i se prezintă rapoarte de către instituţiile din subordine.

"Săptămâna viitoare vom invita ministrul Muncii şi factorii guvernamentali de resort pentru o primă dezbatere privind Codul Muncii şi Codul Social, care se află la nivel de pregătire la nivel guvernamental. Nu vrem să ne trezim din nou cu o formă pe care Guvernul o aprobă şi o trimite în Parlament doar pentru o simplă aprobare formală. De aceea, vom intra într-o dezbatere extrem de serioasă şi vom încerca să aducem o viziune echilibrată cu privire la acest adevărat război pornit de la cel mai înalt nivel împotriva statului social", a declarat Mircea Geoană, potrivit Mediafax.

El a adăugat că o altă temă de dezbatere va fi legată de măsurile adoptate în zona sănătăţii.

"Vom invita ministrul Sănătăţii şi ministrul Muncii pentru o dezbatere cu privire la aceste comasări de spitale şi unităţi spitaliceşti şi medicale. Vom dori să avem un punct de vedere mult mai clar cu privire la modul în care aceste decizii se iau şi a implicaţiilor sociale şi profesionale ale acestor decizii", a mai spus Geoană.

Totodată, el a spus că Biroul Permanent al Senatului a decis extinderea până la mijlocul lunii februarie a termenului până la care comisiile de specialitate se vor apleca asupra viitoarei politici de coeziune europeană.

"Nu în ultimul rând, am invitat colegii mei din Biroul Permanent şi vom avea o discuţie dedicată exclusiv rolului şi modului în care Parlamentul, în speţă Senatul, va trebui să-şi asume cu mult mai mare energie şi responsabilitate rolul şi obligaţia de a monitoriza activitatea Guvernului şi a instituţiilor care se află sub autoritatea sau sub jurisdicţia noastră. Este inacceptabil ca la 20 de ani după schimbările din 1989 Parlamentul României să fie o simplă butaforie în care în mod formal i se prezintă rapoarte, strategii şi nu există instrumente reale de control şi monitorizare a activităţii acestora. Am încredere în faptul că senatorii noştri vor înţelege că este vorba şi de influenţa şi de prestigiul instituţiei noastre. Atâta vreme cât vom fi simpli actori pasivi la deciziile mari ale ţării, nici aprecierea şi nici încrederea populaţiei nu vor creşte în instituţia noastră", a conchis preşedintele Senatului.

×