Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a criticat luni declaraţiile fostului premier Victor Ponta cu privire la bugetul pe apărare, susţinând că acesta "joacă rolul de agent de influenţă pentru Moscova".
"Pe mine mă îngrijorează declaraţiile pe care le-am auzit din partea PSD zilele trecute. Declaraţii care se referă la pactul pe apărare şi la alocarea celor 2% pentru securitatea naţională. Declaraţii care îmi arată că PSD nu a înţeles nimic din ceea ce se întâmplă în regiune, din ceea ce ar trebui să se întâmple cu România ca pion de bază, ca factor de stabilitate în această regiune. Faptul că domniile lor pun problema în sensul în care putem să asigurăm măriri de salarii dacă nu mai asigurăm cei 2% din PIB pentru apărare mie mi se pare un act de iresponsabilitate. Mi se pare că cine a făcut declaraţia joacă rolul de agent de influenţă pentru Moscova şi nimic altceva. (...) E cea mai periculoasă declaraţie care a trecut neobservată. Da, domnul Ponta a dat această declaraţie, dar nimeni din PSD nu l-a contrazis", a afirmat Gorghiu la Parlament.
Ea a amintit că în 2015 Victor Ponta a semnat alături de restul liderilor de partide politice Pactul pe apărare, propus de preşedintele Klaus Iohannis, şi care prevede ca până în 2017 bugetul apărării să crească la 2% din PIB.
"Este îngrijorător că nu am văzut niciun fel de dezminţire din PSD pe acest subiect şi îl rog pe cel care conduce azi PSD să iasă şi să dezmintă sau să se disocieze de genul acesta de reacţie a PSD", a adăugat Gorghiu.
Preşedintele PNL a subliniat că este "îngrijorător că valul prorus capătă contur".
Pe de altă parte, Alina Gorghiu a mai afirmat că în urma alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova "lucrurile trebuie privite din perspectiva proeuropeană în continuare".
"Există un guvern, care este proeuropean, care cred că trebuie să îşi ducă mandatul mai departe. Este un acord cadru între Republica Moldova şi UE, care trebuie implementat mai departe. Vom face toate eforturile ca acest parcurs să fie susţinut în continuare de statul român", a arătat liderul liberalilor.
Gorghiu a spus şi că au existat nereguli în procedura de votare, în diaspora, însă a precizat că rezultatul este unul pe care statul moldovean şi l-a dorit.
Fostul premier Victor Ponta a scris pe 10 noiembrie pe pagina sa de Facebook că preşedintele Klaus Iohannis şi, implicit, Dacian Cioloş şi PNL susţin creşterea cheltuielilor militare până la 2% din PIB ca să "îndeplinim cerinţele NATO şi să ne apărăm de Rusia".
"PSD şi ALDE susţin că Sănătatea şi Educaţia sunt priorităţi absolute în România / fără salarizare decentă nu se poate face reformă în aceste domenii. Guvernul a mărit salariile în perioada 2012-2015 şi aceasta este o strategie pe termen lung (nu "populism în campanie", cum susţine PNL - care însă are în Programul său "dublarea" salariilor ??????). Din majorările salariale circa 30% se întorc imediat la buget prin TVA şi alte taxe/ restul se cheltuie în economia reală în timp ce banii de cheltuieli militare vor merge către companiile europene sau americane care reprezintă furnizorii NATO (în niciun caz nu către militarii sau producătorii romani)!", a scris Ponta. AGERPRES