x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Graham Watson: "Băsescu a fracturat Romănia"

Graham Watson: "Băsescu a fracturat Romănia"

de Jurnalul National    |    17 Mai 2007   •   00:00
Graham Watson: "Băsescu a fracturat Romănia"

Liderul grupului liberal din Parlamentul European avertizează, intr-un interviu acordat Amos News, că Romănia nu işi poate permite o criză politică prelungită, ci trebuie să se găndească cum poate profita de avantajele statutului de membru UE, atrăgănd fonduri europene.

Graham Watson, liderul grupului liberal din Parlamentul European, avertizează, intr-un interviu acordat Amos News, că Romănia nu işi poate permite o criză politică prelungită, ci ar trebui să se găndească cum poate profita de avantajele statutului de membru UE.

Â

  • Amos News: Cum se văd de la Bruxelles tensiunile politice din Romănia? Credeţi că acest conflict dintre Parlament şi preşedinte a fost exagerat?

Â

Graham Watson: Trăsătura specifică a vieţii politice europene este responsabilitatea: privim cu responsabilitate ceea ce se intămplă in Romănia şi avem incredere in responsabilitatea clasei politice romăne. Eu cred că societatea romănească incă mai trece printr-o perioadă de tranziţie. Europa a avut nevoie de 50 de ani pentru a acumula un set de valori şi este normal ca intr-o ţară aflată incă in tranziţie să apară asemenea momente tensionate. Acum este insă important ca societatea civilă să fie critică, nu partizană, să se implice criticănd orice demers antidemocratic, indiferent ce partid s-a face vinovat de el. Â

Â

Â

Fără crize politicepe termen lung

  • Criza politică de la Bucureşti va avea vreun impact asupra statutului Romăniei de nou membru al Uniunii Europene?

Â

Inţeleg ingrijorările legate de viitorul reformei in justiţe sau de investiţiile străine, dar pănă acum Romănia s-a descurcat destul de bine avăd in vedere creşterea de 7,7% a Produsului Intern Brut inregistrată anul trecut. Oricum, Romănia nu işi poate permite o criză politică internă pe termen lung, ci trebuie să se concentreze pe atragerea de fonduri europene şi să profite de şansa oferită de statutul de membru al Uniunii Europene.

Â

Â

  • Şi Parlamentul European a avut puncte de vedere diferite faţă de Comisia Europeană, adică executivul UE. Cum au fost rezolvate diferenţele de opinie la acest nivel?

Â

Diferenţele de opinie s-au datorat unor chestiuni tehnice. Fiecare instituţie are rolul său, dar scopul era unul comun - dezvoltarea Uniunii Europene. Fiecare instituţie şi-a indeplinit rolul şi nu a incercat să-şi construiască imaginea in detrimentul celeilalte.

Â

Â

  • Ii recomandaţi premierului Tăriceanu să candideze la Preşedinţie, in cazul in care vor fi alegeri prezidenţiale anticipate?

Â

Cred că asta este o decizie care ii aparţine.

Â

Â

  • Cum apreciaţi poziţia Partidului Conservator faţă de Traian Băsescu?

Â

Politica Partidului Conservator este rezultatul atitudinii lui Traian Băsescu faţă de partidele politice din Romănia. Traian Băsescu a divizat scena politică romănească, a impărţit-o in alb şi negru, in ciuda faptului că un preşedinte trebuie să fie un mediator in viaţa politică, nu un partizan al unei tabere sau al alteia. Băsescu a fracturat Romănia aşa cum Berlusconi a făcut in Italia.

Â

Â


×
Subiecte în articol: politic romania