x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvern nou, pe repede înainte. Premierul desemnat şi PDL tropăie de zor să îndeplinească dorinţa comandantului suprem

Guvern nou, pe repede înainte. Premierul desemnat şi PDL tropăie de zor să îndeplinească dorinţa comandantului suprem

de Veronica Micu    |    07 Feb 2012   •   18:23
Guvern nou, pe repede înainte. Premierul desemnat şi PDL tropăie de zor să îndeplinească dorinţa comandantului suprem

Premierul desemnat Mihai Razvan Un­gureanu si partidele din coalitie s-au mobilizat ieri cu mic cu mare pentru a indeplini directiva lui Traian Ba­sescu privind instalarea imediata a unui nou Guvern. Daca ziua de­mi­si­ei lui Emil Boc s-a incheiat cu optimism pentru unii ministri care se si ve­deau pastrati in functii, ieri, Co­le­giul Director al PDL s-a intrunit si a de­cis sa vina cu o garnitura noua de mi­nistri. Decizia s-a luat suspect de re­pede si a fost suspect de unanima pentru un partid in care exista grupari si interese si in care, cu o seara inain­te, au existat divergente. Potrivit unor surse din partid citate de Mediafax, unii democrat-liberali au spus luni seara ca au facut multe pentru partid si ca ministrii vechi trebuiau sa ra­ma­na in Guvern.

Dupa sedinta Colegiului Director a PDL, presedintele partidului, Emil Boc, a declarat ca propunerea de schimbare a ministrilor PDL a fost lua­ta cu unanimitate, dar nu a suflat o vorba despre cine pe cine a schimbat. "Astazi, toti ministrii din Cabinet facem un pas inapoi si propunem o echipa care sa duca PDL in Guvern si sa ofere o noua expertiza profesi­o­nala, asa cum a facut-o si vechea echi­pa. Este o decizie luata in unani­mi­tate. Este o decizie luata pe baza pro­punerilor ministrilor si in colabo­ra­re cu ei. Este o decizie a PDL", a ex­plicat Boc. El a subliniat ca nu doreste sa se faca o confuzie intre unanimitatea in favoarea deciziei si votul dat pentru fiecare in parte. "Nu confundati doua lucruri. Am vorbit de de­ci­zia politica de a schimba intreaga echi­pa ministeriala a PDL. Aici am avut unanimitate. Dupa aceea, am trecut la propuneri, vot cu vot, om cu om", a mai spus Boc. Andreea Paul-Vass, nominalizata de PDL pentru portofoliul Economiei, a obtinut cel mai mic numar de voturi in Co­le­giul Director al PDL, dintre persoa­ne­le propuse de partid ca ministri in Ca­binetul Ungureanu, au declarat, pentru Mediafax surse din PDL. Ea a obtinut respectiv 46 din 61 de vo­turi, in timp ce restul candidatilor pentru celelalte ministere a obtinut in jur de 55 de voturi.

Pe cine a propus PDL
Potrivit unor surse din partid ci­ta­te de Mediafax, pro­pu­­nerile PDL pentru Cabi­ne­tul Ungureanu sunt:
Ministerul Comunicatiilor – Razvan Mustea
Ministerul Educatiei – Catalin Baba
Ministerul Transporturilor – Alexandru Nazare
Ministerul Agriculturii – Stelian Fuia
Ministerul Administratiei si Internelor – Gabriel Berca
Ministerul Finantelor – Bogdan Dragoi
Ministerul Economiei – Andreea Paul-Vass
Ministerul Muncii – Claudia Boghicevici
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turism – Cristian Petrescu
Surse din coalitie au mai declarat, pentru Mediafax, ca vor fi mentinuti in Cabinetul Ungureanu trei ministri din Guvernul Boc, doi tehnocrati si un uneperist.
Ministerul Afacerilor Europene – Leonard Orban
Ministerul Justitiei – Catalin Predoiu
Ministerul de Externe – Cristi­an Diaconescu

Totodata, UDMR ar urma sa isi mentina ministrii, respectiv Kelemen Hunor – Cultura, Laszlo Borbely – Mediu, Ritli Ladislau – Sanatate. Si liderul UNPR Gabriel Oprea ar putea ramane la Ministerul Apararii. Potri­v­it unor informatii neoficiale, un post de vicepremier va reveni tot UDMR, ocupat in prezent de Marko Bela, dar care ar urma sa-i revina lui Kelemen Hunor, si unul UNPR, pe care sa-l ocupe Gabriel Oprea. Intrebat daca ar dori sa ramana in noul Cabinet si daca ar dori sa isi mentina functia de vicepremier, Marko Bela a raspuns ca depinde cum arata formula. "Deocamdata, nu s-a pus problema plecarii mele, cum s-a vehiculat, dar, va spun sincer, in ceea ce ma priveste, totul depinde de echipa si de program. (...) Deocamdata, discutam prezenta noastra, a UDMR, in ce fel, cu ce program, si dupa aceea discutam echipa. Prima data discutam programe", a mai spus Marko Bela.

A avut succes la UNPR
Odata luata decizia in PDL, premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu a demarat negocierile pentru sustinerea noului Guvern, dupa ce in cursul diminetii se intalnise cu liderii coalitiei la Pala­tul Victoria. A inceput cu UNPR, iar dupa discutii, presedintele executiv al Uniunii, Gabriel Oprea, a anuntat ca formatiunea sa sustine formula Guvernului condus de premierul desemnat, intrucat va asigura stabili­ta­tea Romaniei.
"Sa fie clar: ca de obi­cei, noi nu am cerut nimic. Ceea ce dorim noi in primul rand este in­tro­ducerea taxei pe marile averi, in­clu­siv presedintele Obama zilele trecute in Congres a cerut taxarea marilor averi. Eu sunt convins ca intr-un moment de criza economica cei care au mai mult trebuie sa contribuie mai mult la acest efort de solidaritate", a afirmat el. Mihai Razvan Ungureanu a spus ca ceea ce s-a intamplat este in linia asteptarilor sale, adica "sustinere din partea UNPR".

Minoritatile: "Va puteti astepta la orice"
Dupa un scurt popas la MAE condus de uneperistul Cristian Diaconescu, Ungureanu si-a continuat consultarile cu grupul minoritatilor nationale, de unde nu a iesit la fel de sigur de sustinerea lor cum a fost in cazul UNPR. "Eu sper sa ma sustina", a spus premierul desemnat dupa discutii, intrebat fiind daca cei 17 parlamentari ai minoritatilor il vor sustine. De remarcat ca la aceste consultari Ungureanu a mers impreuna cu premierul demisionar Emil Boc.

Dupa o sedinta de aproape doua ore si jumatate, liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat ca parlamentarii grupului nu au ajuns la o decizie privind sustinerea Cabinetului Ungureanu, o hotarare urmand sa fie luata maine, inainte de votul de investitura din plen. Argumentele invocate pentru amanarea unei decizii au fost ca unii parlamentari ai grupului nu au putut ajunge la discutii, iar altii nu si-au consultat inca organizatiile din care fac parte.

El a precizat ca deputatii minoritatilor vor vota, la audierile din comisii, "in functie de cum se comporta" fiecare dintre ministrii propusi, votul important fiind insa cel pentru investitura. Intrebat daca exista solicitari hotaratoare pentru sustinerea sau nu a Cabinetului Ungureanu, Pambuccian a raspuns: "Va puteti astepta la orice". El afirmase anterior ca "este o problema de imagine certa si va trebui sa o discutam" ca premierul desemnat a fost director al SIE si provine din zona serviciilor secrete. Premierul desemnat s-a intalnit si cu reprezentantii UDMR, intalnire in urma careia nu s-au facut declaratii.
Dupa popasul la MAE, Ungu­reanu a trecut si pe la cabinetul presedintei Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. La iesirea din cabi­net, unde a fost prezent si Emil Boc, Ungureanu a declarat ca ii doreste in Cabinetul sau pe Leonard Orban, Cristian Diaconescu si Catalin Predoiu, pentru ca acestia sunt "tehnicieni exceptionali".

UDMR pune conditii
Aseara, in preambulul unei intalniri cu parlamentarii Uniunii, Kelemen Hunor a anuntat ca UDMR are conditii pentru sustinerea noului Guvern. Liderul UDMR a precizat ca este vorba despre un protocol de functionare a coalitiei guvernamentale pe anul 2012, convenit cu premierului desemnat. Kelemen a explicat ca acest protocol ar trebui sa vizeze de la probleme de la infrastructura pana la probleme legate de invatamant, liderul UDMR referindu-se la Facultatea de Medicina si Farmacie de la Targu Mures si la Autostrada Transilvania. El a subliniat ca sunt "chestiuni foarte, foarte punctuale" fara de care UDMR nu poate continua si nu se poate asigura stabilitatea politica.

Ungureanu, sfidat de Gabriel Oprea si UDMR
Secventa anecdotica ieri, la asa-zisele negocieri dintre premierul desemnat si reprezentantii gru­pu­rilor parlamentare. Mihai Raz­van Ungureanu le-a spus liderilor politici ca el le propune ca fiecare grup sa propuna cate doua nume, iar el sa decida titularii de portofolii. Prima frana i-a venit de la UNPR, unde, aparent amabil, Ga­bri­el Oprea (foto) l-a anuntat ca propu­ne­rile formatiunii pentru Aparare si Externe sunt Gabi Oprea si Gabriel Oprea, respectiv Cristi Diaconescu si Cristi Diaconescu. Elanul desemnatului, inca sef al SIE in functie, s-a taiat insa definitiv cand liderii UDMR l-au informat ca ei au o cutuma: fac cate o singura propunere. Dat fiind ca majoritatea se tine cu voturile UNPR si UDMR, elanul reformator si fermitatea lui Mihai Razvan Ungureanu au luat cate o pauza. (Victor Ciutacu)

PC: "Lupul isi schimba parul, dar naravul ba"
Presedintele PC, Daniel Constantin, a comentat ieri decizia PDL de a schimba ministri din fostul Guvern. "Lupul isi mai schim­ba parul, dar naravul ba! Cu alte cuvinte, atata timp cat asistam la un nou Guvern Traian Basescu, cu alte marionete care vor executa un program de guvernare deja transmis de presedintele repu­blicii, nu putem sa giram o astfel de solutie, si nu suntem de acord sa participam la nici un vot de investitura, chiar daca acest vot va fi negative", a afirmat Constantin la o conferinta de presa. El a adaugat ca PC isi exprima satisfactia ca "Elena Udrea nu va mai fi conectata in mod direct la resur­sele statului, cel putin nu in mod direct, asa cum a facut pana in momentul de fata". "Sigur va fi conectata prin oamenii pe care suntem convinsi ca ii va propune in actualul Cabinet si nu as vrea ca electoratul sa fie inselat de aceasta noua propunere", a mai spus Constantin. Biroul Exectiv al PC a validat deciziile luate in USL, si anume de a nu participa la audierile de ministiri in Parlament si nici la votul in plenul Parlamentului privind investirea unui nou Guvern, iar protestul parlamentar va continua si in perioada urmatoare.



Cine sunt noii ministri propusi de PDL. Nu toti candidatii sunt curati ca lacrima
Candidatul pentru functia de ministru al Muncii, Claudia Boghice­vici, si-a inceput cariera in 1995 ca invatatoare, in cadrul Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului Arad. Incepand din anul 2002 a fost, timp de doi ani, auditor public intern in cadrul aceleiasi Diorectii Judetene, unde a devenit apoi, in 2002, inspector de specialitate, in 2003 sef Serviciu Financiar-Contabil, iar din 2005 pana in prezent director general adjunct economic. Din 2007 si-a inceput si cariera didactica in invatamantul universitar, la Universitatea "Vasile Goldis", iar din 2010 preda si la Universitatea Aurel Vlaicu. A devenit deputat PDL in­cepand din 2008. A candidat intr-un colegiu din Arad, fiind sustinuta de Gheorghe Seculici si Gheorghe Falca, cumatrul, respectiv finul lui Traian Basescu.

Catalin Baba, propus pentru Ministerul Educatiei, este unul dintre apropiatii fostului premier Emil Boc, a fost consilier al acestuia la Guvern si a fost promovat secretar de stat la Educatie. El face parte din grupul de la Facultatea de fitiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul UBB Cluj care l-a urmat pe fostul premier la Bucuresti dupa numirea acestuia in fruntea Guvernului. In 2009, dupa numirea lui Baba in functia de secretar de stat la Ministerul Educatiei, Colegiul Senatului si Consiliul Academic al UBB au elaborat o declaratie in care acesta era acuzat de nepotism. De asemenea, conducerea UBB l-a acuzat pe Catalin Baba ca nu are lucrari de unic autor (articole, studii, recenzii etc.), "putinele sale scrieri fiind in colaborare cu alti autori". Intr-un alt comunicat al UBB din 2010, Catalin Baba era acuzat ca isi foloseste cumnatul pentru a-i suplini cursurile de fitiinte Politice, desi acesta este absolvent al Facultatii de Medicina. Baba a mai fost acuzat de conducerea UBB si ca, in anul 2005, cand detinea functia de decan al Facultatii de fitiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii a UBB, a solicitat o derogare de medie, astfel incat sa fie acceptate unele candidaturi pentru mai multe posturi in facultate, printre persoanele vizate fiind si viitoarea sa sotie, Alina Chereches.

Stelian Fuia, propus de PDL la conducerea Ministerului Agriculturii, este deputat si presedinte al PDL Calarasi, iar anul trecut declara ca trebuie pus punct conceptiei ca munca in agricultura este un fel de pedeapsa pentru cine a picat BAC-ul, iar desteptii stau la birou, la oras. Are 44 de ani, este de profesie inginer si a absolvit Universitatea de fitiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti. Fuia este presedinte al Organizatiei Judetene Calarasi a PDL si deputat, presedinte al Comisiei de agricultura a Camerei. In 8 octombrie 2008, deputatul Stelian Fuia a fost reclamat Parchetului instantei supreme de catre Agentia Nationala de Integritate, pentru fals in declaratia de interese, politicianul deruland, potrivit ANI, afaceri prin societati de tip offshore cu sediul in Cipru. In 3 martie 2010, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis neinceperea urmaririi penale in cazul lui Stelian Fuia, solutia fiind constestata de ANI la instanta suprema. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, in 23 iunie, plangerea ANI, pe care a apreciat-o ca fiind nefondata.

Alexandru Nazare, propus de PDL la conducerea Ministerului Transporturilor, este un vechi colaborator al Ancai Boagiu, are 31 de ani si se declara pe pagina personala de Internet drept o persoana dinamica, dar cu teama de avion. Nazare este secretar de stat in acest minister din luna noiembrie a anului 2010. Ulterior, Nazare a ocupat acelasi post, dar la Ministerul Finantelor, respectiv aprilie – noiembrie 2010. Intre octombrie 2009 si aprilie 2010, a fost subsecretar de stat la Departamentul Afaceri Europene. Alexandru Nazare a ocupat si functia de consilier parlamentar la cabinetul europarlamentarului Theoodor Stolojan in 2009. A absolvit Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative si are o diploma in Relatii Internationale, Afaceri Europene, Teorie Politica. Este nascut in 25 iunie 1980. Potri­vit declaratiei de avere, Alexandru Nazare nu detine imobile sau terenuri. Are economii de 42.000 de euro.

Propus la Ministerul de Interne, senatorul Gabriel Berca, secretar general adjunct al PDL, a fost prefect de Bacau in 2005-2008, apoi sef al SGG timp de aproape un an in Cabinetul Tariceanu, ales senator in 2008 pe listele PNL, partid pe care l-a parasit in favoarea PDL, care il propune acum pentru portofoliul Internelor. El a fost adus in PDL tocmai pentru influenta sa in Bacau, astfel incat sa revigoreze filiala partidului intr-un judet considerat fief al PSD, partid a carui filiala este condusa de Viorel Hrebenciuc. In varsta de 43 de ani, este inginer, licentiat in 1994 al Facultatii de fitiinta si Ingineria Materialelor al Universitatii Politehnice din Bucuresti.

Propus de PDL pentru sefia MDRT, deputatul de Bucuresti Cristian Petrescu, absolvent al Facultatii de Educatie Fizica si Sport, are contracte cu acest minister in valoare de peste un milion de euro, iar sotia sa are contracte cu CNADNR in suma de 549.000 euro si 4.612.800 de lei. Intr-un interviu acordat in urma cu doi ani presei centrale, Cristian Petrescu se declara pentru legalizarea pr­ostitutiei, dar impotriva drogurilor. Are 41 de ani si, potrivit CV-ului postat pe site-ul personal, a absolvit Li­ceul Industrial nr. 37 din Bucuresti in 1989, iar 15 ani mai tarziu, in 2004, a aboslvit Facultatea de Educatie Fi­zica si Sport. El are un master in Ecoturism si Protectia Mediului obtinut tot la Universitatea Ecologica.

Bogdan Dragoi, propus de PDL pentru a prelua portofoliul Finantelor in Cabinetul Ungureanu, este fiul ge­neralului in rezerva Dan Dragoi, este considerat apropiat de Adriean Videanu si a fost, inca de la 22 de ani, analist de afaceri in telecom de sute de milioane de euro. In varsta de 31 de ani, Bogdan Dragoi a absolvit in 2002, cu magna cum laudae, specia­lizari in Relatii Internationale si Economie la Universitatea Tufts-Fletcher din Boston, in SUA. In 2006 a intrat in administratia publica, fiind timp de sase luni consilier la Ministerul Integrarii Europene condus de Anca Boagiu. Din septembrie 2006 pana in noiembrie 2007 a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor. A fost scos din Ministerul Finantelor Publice dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a indepartat PD de la guvernare, insa a fost angajat de Adriean Videanu ca director general economic la Primaria Capitalei. Din ianuarie 2009 a revenit ca secretar de stat in Ministerul Finantelor.

×