x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul a adoptat documentul care coordonează politicile economice și bugetare

Guvernul a adoptat documentul care coordonează politicile economice și bugetare

06 Mai 2021   •   08:06
Guvernul a adoptat documentul care coordonează politicile economice și bugetare

Guvernul a adoptat Memorandumul privind Programul de Convergență al României pentru perioada 2021 – 2024, care urmează să fie transmis Comisiei Europene pentru coordonarea politicilor economice și bugetare în cadrul Uniunii, ca parte a Semestrului European.

Totodată, măsurile cuprinse în cadrul acestuia răspund recomandărilor specifice de țară pentru România, precizează Ministerul Finanțelor.

Programul adoptat prezintă traiectoria și măsurile necesare pentru consolidarea finanțelor publice într-o manieră sustenabilă și echilibrată, care să nu afecteze capacitatea României de a sprijini economia și de a promova investițiile, ca modalitate de susținere a unei creșteri economice durabile. Programul de Convergență are la bază prevederile Strategiei fiscal-bugetare și prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu 2021-2024. Potrivit estimărilor, recuperarea economică va fi completă în acest an, iar ritmul anual de creștere pe termen mediu se va apropia de 5%, susținută de bugetele în creștere pentru investiții publice. Nivelul datoriei publice este estimat să rămână la un nivel sustenabil, sub valoarea de referință de 60% din PIB stabilit prin Tratatul de la Maastricht, în condițiile reducerii graduale a deficitului bugetar către un nivel inferior plafonului de 3% din PIB în 2024.

De asemenea, Programul reflectă investițiile planificate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care se așteaptă să genereze o contribuție anuală pozitivă la creșterea economică pe termen mediu de aproape 1 punct procentual.

Începând cu anul 2020, România face obiectul Procedurii de deficit excesiv - din cadrul Pactului de Stabilitate și Creștere, ca urmare a depășirii limitei de deficit bugetar de 3% din PIB în anul 2019. Comisia Europeană urmează să reevalueze în această lună situația bugetară a României pe baza informațiilor transmise prin Programul de Convergență și ne așteptăm la o analiză pozitivă din partea acesteia, iar recomandările specifice de țară din acest an să reflecte obiectivele noastre de politici economice.

 

 

(sursa: Mediafax)

×