Prima moţiune de cenzură pe care PNL şi UDMR au făcut-o cadou Guvernului Boc, la aproape şase luni de la preluarea mandatului, a fost respinsă ieri, fără emoţii, de plenul reunit al Camerelor Parlamentului.
Cu 272 de voturi "împotrivă" şi 130 "pentru", moţiunea de cenzură "Marea păcăleală PD-L-PSD", prin care opoziţia cerea demiterea Guvernului Boc pentru lipsa de coerenţă în aplicarea măsurilor anticriză, a picat la votul secret cu bile. Prezent la dezbaterea moţiunii, premierul Emil Boc le-a reproşat liberalilor voalat că sunt invidioşi că economia începe să meargă bine, iar acest lucru îi deranjează.
Pentru a demonstra că lucrurile merg bine, Boc a enumerat câteva dintre realizările Guvernului condus de el: stabilitatea cursului de schimb, scăderea ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale, încetinirea ritmului de creştere a şomajului, inflaţia în uşoară scădere, revigorarea sectorului construcţiilor, creşterea exporturilor în luna martie.
OPOZIŢIE
Sala apatică şi plictisită a mai înviat doar când a luat cuvântul liderul liberal, Crin Antonescu, cel care a reuşit să mai încingă spiritele, deşi a avut un discurs tehnic. "Aţi minţit împreună, guvernaţi împreună", le-a spus el partenerilor de guvernare. PD-L-ului, liderul liberal i-a amintit că şi-a dorit să facă un Guvern cu PNL, iar acum îi reproşează "dezastrul lăsat de Executivul Tăriceanu". Celor de la PSD le-a cerut să se alăture liberalilor pentru eliminarea inpozitului forfetar, bazându-se pe faptul că social-democraţii au criticat această măsură.
Antonescu a amintit de "scandalul zilnic" dintre PD-L şi PSD, "care se fac unii pe alţii scizofrenici şi expiraţi". El a acuzat risipirea banilor publici pentru clientela politică a celor două partide şi a criticat "frica" de piaţa liberă şi de măsurile liberale ale actualilor guvernanţi. Unul dintre democrat-liberali, Octavian Bot, a ironizat faptul că PNL se laudă că îl are în rândurile sale pe Petre Roman, "liberal libertin, aflat la a doua tinereţe în politică şi în dragoste".
Drept răspuns, Antonescu l-a sfătuit pe Bot (fost liberal) ca despre Roman să vorbească "cu maximum "respect", pentru că "ceea ce este Ion Brătianul, bătrânul, pentru PNL este Petre Roman pentru PD". Foarte critic cu premierul Boc s-a dovedit a fi liderul UDMR, Marko Bela.
Acesta i-a reproşat şefului Guvernului că, atunci când a încercat să discute cu el la telefon despre demiterile operate la nivelul inspectoratelor şcolare din judeţele cu populaţie majoritar maghiară, a avut o "atitudine neplăcută" spunându-i că discută după moţiunea de cenzură.
BANI TOCAŢI CA LA CAZINOU
Premierul Boc a spus că "adevărata moţiune de cenzură este cea declanşată de Comisia Europeană prin procedura de deficit excesiv împotriva României, ca urmare a iresponsabilei guvernări PNL din 2008". "Guvernul PNL a dus România la marginea prăpastiei, şi în condiţiile unei creşteri economice de 7,8% a lăsat ţara cu un deficit de 5,4 la sută", a spus Boc. El a adăugat că "eminenţa politică şi economică a PNL a dat României cea mai şocantă prăbuşire economică din ultimii 20 de ani.
Banii munciţi de români au mers la buget, iar liberalii i-au topit ca la cazinou şi ne-au lăsat pe toţi datori. România riscă acum, din cauza guvernării iresponsabile PNL, amenzi de miliarde de euro şi sancţiunea posibilă a tăierii unor fonduri europene", a mai acuzat Boc. El a adăugat că suma cheltuită de liberali în ultimele trei luni ale anului 2008 - 4,5 miliarde de euro - este aproape egală cu suma împrumutată de actualul Guvern de la Comisia Europeană.
Şeful Executivului l-a acuzat totodată pe liderul PNL, Crin Antonescu, că promovează "tăriceanismul", şi nu liberalismul, având aceeaşi viziune cu fostul şef al PNL, şi a arătat că actualul preşedinte de partid legitimează toate măsurile iresponsabile ale vechiului Guvern.
"Domnule Antonescu, aţi spus că am vrut să ne aliem cu dumneavoastră. Vă spun foarte sincer: am vrut alianţă cu doctrina liberală, dar nu alianţă cu dezastrul liberal pe care l-aţi tăinuit şi l-aţi ţinut bine ascuns. Acum iese la vedere şi îl cunoaşte şi Uniunea Europeană, este păcat că aţi adus asemenea pată imaginii liberalismului. Una este doctrina liberală, alta este dezastrul liberal pe care l-aţi lăsat în România în 2008", a adăugat Boc.
Citește pe Antena3.ro