x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Miniștrii Guvernului Ciolacu au depus jurământul la Palatul Cotroceni

Miniștrii Guvernului Ciolacu au depus jurământul la Palatul Cotroceni

de Redacția Jurnalul    |    15 Iun 2023   •   15:09
Miniștrii Guvernului Ciolacu au depus jurământul la Palatul Cotroceni
Sursa foto: Lucian Alecu

Membrii noului Executiv au depus jurământul, la Palatul Cotroceni, în prezenţa şefului statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru numirea Guvernului condus de Marcel Ciolacu, a anunţat Administraţia Prezidenţială

Ceremonia depunerii jurământului de către noii miniștri, în fața președintelui Klaus Iohannis, a avut loc, joi, la Palatul Cotroceni.

Au depus jurământul Sorin Grindeanu - ministrul Transporturilor, Adrian Câciu - ministrul Fondurilor Europene, Florin Barbu - ministrul Agriculturii, Radu Oprea - ministrul Economiei și Turismului, Angek Tîlvăr - ministrul Apărării, Gabriela Firea - ministrul Familiei și Tineretului, Bogdan Ivan - ministrul Digitalizării, Marius Budăi - ministrul Muncii, Alexandru Rafila - ministrul Sănătății, Cătălin Predoiu - minsitrul de Interne și vicepremier, Sebastian Burduja - ministrul Energiei, Alina Gorghiu - ministrul Justiției, Ligia Deca - ministrul Educației, Luminița Odobescu - ministru de Externe, Marcel Boloș - ministrul de Finanțe, Mircea Fechet ministrul Mediului, Adrian Veștea - ministrul Dezvoltării.

După ce miniștrii au depus jurământul, președintele Klaus Iohannis i-a felicitat și le-a urat succes în noul mandat.

„Cu siguranță subiectul cel mai discutat și comentat din ultimele săptămâni a fost ceea ce s-a numit rotația premierilor. Iată că, în timp record, fără sincope, cu rezultate foarte bune, această procedură s-a încheiat. Nu este puțin lucru și este prima dată în România când se întâmplă într-o coaliție o astfel de mișcare. Este important pentru politica românească, pentru România și pentru români. Pentru că acest fel de a face politică arată stabilitate, arată seriozitate și arată că politicienii implicați sunt hotărâți să își ia mandatele foarte în serios”, a spus Iohannis.

El a lăudat mandatul de premier al lui Nicolae Ciucă și modul în care miniștrii și-au făcut treaba la ministerele pe care le-au condus.

„S-a încheiat prima parte sub conducerea guvernamentală a premierului Ciucă și a dovedit coaliția că știe să gestioneze treburile publice. Dacă ar fi să descriu prima parte a acestui mandat al coaliției cred că ele ar putea să fie: seriozitate, stabilitate, securitate, eficiență și eficacitate. La acestea se poate adăuga că România a avut cu toate crizele prin care a trecut o creștere economică, că populația a fost ferită de efectele crizei energetice, că inflația este sub control și în ansamblu rezultatele sunt foarte bune. Dați-mi voie să îl felicit pe fostul prim-ministru Ciucă și echipa cu care a lucrat, o echipă care se regăsește într-o măsură rezonabilă și în noua echipă guvernamentală”, a mai spus președintele.

El s-a adresat, apoi, noului premier, Marcel Ciolacu, spunându-i că are multe lucruri de rezolvat în mandatul pe care l-a început.

„Domnule prim-ministru Ciolacu, ați fost parte don echipă, ați condus Camera Deputaților și ați lucrat într-o adevărată echipă la conducerea coaliției. Sunt încredințat că în această nouă postură și cu această echipă care azi a depus jurământul veți continua munca începută de coaliție acum un an și jumătate. Sunt multe probleme de rezolvat, nu trebuie să trăim cu impresia că toate s-au rezolvat și acum lucrurile vor merge mai ușor. În practică știm că merge din ce în ce mai greu. Avem încă o jumătate de an în care putem să rezolvăm foarte multe lucruri după care vom intra într-un an super-electoral care în sine deja este o provocare pentru o societate. Vom avea 4 rânduri de alegeri și în același timp țara trebuie guvernată responsabil și cu rezultate bune. Vă doresc, domnule prim-ministru, domnilor viceprim-miniștri, doamnelor și domnilor miniștri, să nu pierdeți din vedere pentru ce ați jurat. Lucrul cel mai important este să vă străduiți să rezolvați problemele României și ale românilor. Doar după aceea, problemele care vă privesc, legate de formațiunile politice. Vă doresc tuturor un mandat bun, cu rezultate și în ansamblul Guvernului, o reușită”, a mai spus Klaus Iohannis.

După discurs, președintele Klaus Iohannis s-a îndreptat către premierul Marcel Ciolacu, cei doi s-au salutat și au urmat fotografiile de grup care să marcheze depunerea jurământului de către miniștri din Guvernul Ciolacu.

Prima şedinţă a noului Guvern va avea loc de la ora 19.00.

UPDATE: Miniștrii Guvernului Marcel Ciolacu depun jurământul joi, de la ora 17.00, la Palatul Cotroceni.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului va avea loc joi, la ora 17:00, la Palatul Cotroceni.

Guvernul PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu a primit joi votul de învestitură în Parlament. 290 parlamentari au votat pentru și 95 au votat împotrivă.

Niciun parlamentar nu s-a abținut de la vot.

În total, sunt 475 de deputați și senatori.

 

UPDATE: Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a primit votul de învestitură în Parlament și este noul prim-ministru al României. Ciolacu și echipa de miniștri vor depune jurământul la Palatul Cotroceni, în cursul acestei zile, iar apoi vor organiza prima ședință de Guvern.
.

Guvernul Ciolacu a trecut de votul Parlamentului cu 290 de voturi „pentru" și 95 de voturi „împotrivă".

 

Guvernul Marcel Ciolacu

Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu

Ministerul Fondurilor Europene - Adrian Câciu

Ministerul Agriculturii - Florin Barbu

Ministerul Economiei şi Turismului - Radu Oprea

Ministerul Apărării - Angel Tîlvăr

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea

Ministerul Digitalizării - Bogdan Ivan

Ministerul Muncii - Marius Budăi

Ministerul Sănătăţii - Alexandru Rafila

Ministerul Energiei - Sebastian Burduja

Ministerul Justiţiei - Alina Gorghiu

Ministerul Educaţiei - Ligia Deca

Ministerul de Externe - Luminiţa Odobescu

Ministerul de Finanţe - Marcel Boloş

Ministerul de Interne şi vicepremier - Cătălin Predoiu

Ministerul Mediului - Mircea Fechet

Ministerul Dezvoltării - Adrian Veştea

Ministerul Culturii - Raluca Turcan

×