Nici nu a apucat sa treaca hopul primei angajari a raspunderii pe legile proprietatii si ale justitiei, Guvernul si-a mai programat inca o procedura asemanatoare. In luna septembrie, pe legile de reformare a administratiei publice.
Nici nu a apucat sa treaca hopul primei angajari a raspunderii pe legile proprietatii si ale justitiei, Guvernul si-a mai programat inca o procedura asemanatoare. In luna septembrie, pe legile de reformare a administratiei publice. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament in luna septembrie si pentru pachetul de legi privind descentralizarea si administratia publica. Printre noutatile celor sapte legi din acest domeniu, Blaga a mentionat prevederea conform careia consiliile judetene nu vor mai distribui bani de la Guvern catre comunitatile locale, eliminandu-se un factor politic in distribuirea resurselor financiare. "Vom elimina veriga consiliilor judetene din distribuirea de la Guvern a fondurilor de functionare. Aceste fonduri vor veni direct de la Guvern catre consiliile locale, pentru a nu mai exista distributii politice in functie de culoarea politica a consiliilor judetene", a precizat Vasile Blaga. SURSE. Ministrul Blaga sustine ca nu va mai accepta nici un transfer de autoritate catre administratiile locale fara indicarea sursei financiare. "Pana acum ne-am batut joc de administratia publica locala. Cand am avut presiuni din partea Bruxelles-ului pentru a face reforma si a transfera responsabilitati, s-au facut, dar fara indicarea sursei, din dorinta de a ramane in deficit, cat mai aproape de deficitul bugetar negociat cu FMI", a explicat Vasile Blaga. El a mai spus ca la nivelul Guvernului va fi constituit un fond de "existenta", iar la ministere un fond de "dezvoltare". Bugetele locale urmeaza sa fie construite pe doua niveluri - un buget de functionare si unul de dezvoltare.
MOTIUNE DE CENZURA
|
Prima motiune de cenzura a actualei legislaturi a fost prezentata ieri in Parlament, urmand sa fie votata maine. A fost initiata de PSD, ca replica la intentia Guvernului de a-si angaja raspunderea pe legile proprietatii si ale justitiei. Documentul, intitulat "Dictatura si incompetenta Guvernului impotriva integrarii europene a Romaniei", este semnat de 133 de senatori si deputati PSD. Potrivit semnatarilor motiunii, pachetul de legi pe care Executivul si-a angajat raspunderea este expresia unui "targ politic" intre partidele componente ale coalitiei. Social-democratii afirma ca modificarile de amploare aduse in domeniile justitiei si proprietatii vor genera inegalitati sociale, vor duce la tulburarea regimului proprietatii si vor consolida "tendintele autoritariste" ale administratiei Basescu.
|
CALUL TROIAN
|
Fostul ministru Dan Nica, sef al Departamentului Transporturi in guvernul din umbra al PSD, a declarat ieri, la Radio Romania Actualitati, ca presedintele Basescu il foloseste pe Gheorghe Dobre pentru a forta caderea cabinetului Tariceanu. Mai concret, parlamentarul PSD spune ca titularul portofoliului Transporturilor ar actiona deliberat pentru escaladarea scandalului generat de greva generala din CFR, la dorinta expresa a sefului statului. Astfel, spune Nica, s-ar incerca determinarea unei iesiri nervoase a premierului, care sa duca la tensionarea pana la rupere a relatiilor din coalitie, iar deputatii si senatorii PD ar putea vota cu constiinta impacata si in deplin anonimat pentru caderea cabinetului. (Eliza Popa)
|
Citește pe Antena3.ro