x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Hellvig, dispus să desecretizeze acordul SRI-DNA

Hellvig, dispus să desecretizeze acordul SRI-DNA

de Monica Stoica    |    20 Mar 2018   •   09:18
Hellvig, dispus să desecretizeze acordul SRI-DNA

Preşedintele SRI, Eduard Hellvig, doreşte desecretizarea unui protocol care a fost încheiat între SRI şi DNA, a anunţat preşedintele Comisiei SRI din Parlament, Claudiu Manda. Vestea a urmat apelului Ministrul Justiţiei către procurorul general Augustin Lazăr pentru demararea procedurii de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, DNA, DIICOT şi SRI.

„Astăzi m-a anunţat această dorinţă a domniei sale, ca urmare a lucrurilor apărute în spaţiul public. Niciodată nu a spus că trebuie neapărat că trebuie să rămână într-o zonă secretă, mai ales că vorbim de un protocol denunţat la iniţiativa SRI”, a spus Manda. De asemenea, preşedintele comisiei SRI a prezentat calendarul audierilor din comisia de anchetă. Eduard Hellvig ar urma să fie audiat înainte de Traian Băsescu, Liviu Dragnea şi a doua audiere a lui Florian Coldea. La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că ”susţine fără rezerve” desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, adăugând că ”sunt din ce în ce mai multe voci care spun că acestea au fost făcute fără o bază legală”. „Nicio interpretare a unor decizii CSAT nu poate ţine loc de lege sau de Constituţie. Noi, eu personal nu văd niciun motiv ca aceste protocoale să nu fie făcute publice”, a spus Dragnea. Şi Băsescu crede că protocoalele încheiate de SRI cu insituţiile trebuie scoase din dosarele secrete, deşi, în viziunea sa, există riscul ca infractorii să profite de pe urma divulgării. „Nici în mandatul meu, sunt convins că nici în timpul lui Iohannis nu s-a apucat CSAT să aprobe protocoale interinstituţionale. E prea mic nivelul”, a afirmat Băsescu. Fostul preşedinte a mai spus că ar putea fi posibilă o desecretizare şi printr-o hotărâre judecătorească definitivă. "Cred că o desecretizare se mai poate întâmpla şi printr-o hotărâre judecătorească definitivă, dacă instituţia nu vrea. Cred, presupun, dar nu ştiu dacă am dreptate. Însă, cert este că mecanismul dat de lege este acesta: Şeful de instituţie care a pus secret de stat pe un document este singurul care poate să fie de acord cu desecretizarea pe care trebuie să i-o aprobe Guvernul.”, a explicat senatorul. Pe de altă parte, senatorul PNL Alina Gorghiu susţine că subiectul desecretizării protocoalelor de colaborare ale SRI cu alte instituţii este folosit ca "petardă mediatică". Ea a precizat că nu mai are încredere în ceea ce spun premierul şi coaliţia PSD-ALDE, pentru că şi pe acest subiect „au ales calea teatrului”. „Iar actorii, evident, că sunt cei mai rău aleşi - vorbim de domnul Dragnea, domnul Tăriceanu, doamna premier şi aşa mai departe. Dacă majoritatea îşi doreşte neapărat să se întâmple la ce se referă aceste protocoale o pot face şi fără acest mare tam-tam, pe căi legale şi instituţionale, invocând motive temeinice", a afirmat senatorul PNL.

Premierul Viorică Dăncilă a cerut desecretizarea protocolalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, „având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcţionarea României ca stat democratic în care funcţionează separaţia puterilor în stat, precum şi poziţia oficială exprimată de Administraţia Prezidenţială”.

 

 

×