x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu a facut 893 de cavaleri

Iliescu a facut 893 de cavaleri

28 Apr 2004   •   00:00

Ordinul „Steaua Romaniei", reinfiintat in anul 2000, a fost primit, din mana presedintelui Ion Iliescu, de catre 893 de personalitati care au devenit cavaleri ai acestui ordin.

MONICA IORDACHE

Consilierul de stat Gheorghe Angelescu, coordonator al Cancelariei Ordinelor, a declarat ieri ca acest numar de distinctii a fost acordat de la reinfiintarea ordinului si pana la sfarsitul anului 2003. Nici un cetatean roman nu a primit insa pana acum cea mai inalta distinctie a ordinului, gradul de Colan. Angelescu a spus ca presedintele tarii poate conferi doar 10 astfel de ordine cetatenilor romăni, pentru cei straini neexistand o limitare a numarului de ordine acordate. Pana acum, 47 de personalitati straine au fost decorate cu Ordinul „Steaua Romăniei" in grad de Colan. Ordinul „Steaua Romăniei" cuprinde 6 grade: Colan, Mare Cruce, Mare Ofiter, Comandor, Ofiter, Cavaler, dar toti cei care il detin devin cavaleri, indiferent de gradul cu care au fost decorati. Seful ordinului este presedintele Romaniei, caruia i se atribuie, pe perioada mandatului, Colanul, o decoratie in comanda speciala, pe care o poarta la ocazii festive, precum si la ceremoniile de inminare a ordinului. Ordinul „Steaua Romăniei" poate avea maximum 3.650 de membri, cele sase grade avand insemne diferite pentru civili, militari si de razboi.

Cavaler al Ordinului „Steaua Romaniei" au fost facuti, printre altii, maestrul Gica Petrescu, actorii Ion Besoiu, Draga Olteanu Matei, Florin Piersic, Colea Rautu, academicianul Dan Berindei, senatorul Ilie Ilascu, sculptorul Marcel Guguianu. Gradul de comandor al ordinului i-a fost atribuit, in 2001, directorului FBI, Louis Freeh.

×
Subiecte în articol: politic