x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu: "Guvernul bâjbâie ca o barcă fără busolă"

Iliescu: "Guvernul bâjbâie ca o barcă fără busolă"

08 Aug 2011   •   21:00
Iliescu: "Guvernul bâjbâie ca o barcă fără busolă"

Ca si la debutul crizei din 2008, guvernantii romani dau asigurari ca Romania nu va fi lovita din plin de un uragan economic. In schimb, opo­zitia avertizeaza ca ma­surile de austeritate au sufocat economia si puterea ei de re­dresare. Daca in septembrie 2008 premierul Calin Po­pescu Tariceanu si pre­se­dintele Traian Basescu spu­neau ca tara noastra nu va simti efectele colapsului fi­nan­ciar din SUA, acum pre­mi­erului Emil Boc i-a venit randul sa spuna ca in Romania "lucrurile sunt sub control".

Boc a declarat ieri ca Ro­ma­nia are avantajul unei usoare stabilitati ma­cro­e­co­nomice determinate de masurile luate anul trecut, desi in privinta politicilor fiscale si guvernamentale Executivul trebuie sa fie precaut. "Cuvantul de ordine este acela de precautie si moderatie in tot ce inseamna politici fiscale si politici guvernamentale. Pietele inter­na­ti­o­nale nu sunt calme, situatia nici din America, nici din Europa nu este inca stabila din punct de vedere econo­mic. Noi avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice determinate de masurile de anul trecut, dar nu avem voie sa facem nici un exces care sa compromita aceasta stabilitate, nici in politica fiscala, nici in po­li­tica monetara si evident trebuie sa fim atenti la ceea ce se intampla cu pietele in­ter­na­ti­o­na­le de care depindem in mod foarte clar", a precizat Emil Boc inainte de sedinta conduce­rii PDL. Premierul a mentionat ca "lucrurile in tara sunt sub control" si ca nu trebuie facut nici un pas inapoi pe linia reformelor.

In schimb, fostul presedinte al Comisiei de buget din Camera De­putatilor Stefan Viorel a declarat ca nu este foarte ingrijorat fata de un soc in Romania al unei posibile crize mondiale, desi Guvernul nu a luat nici o masura preventiva. "Sistemul bancar romanesc este relativ stabil si tinut sub control, iar din acest punct de vedere politicile excesiv de prudente ale Bancii Nationale ne prote­jeaza. In ce priveste piata valorilor mo­­biliare, din pacate, Romania nu are o piata dezvoltata si racordata la flu­xul mondial, dar tocmai aceasta lip­sa de conexiune cu celelalte piete va face ca un eventual soc intern sa nu fie mare", a afirmat deputa­tul PSD.

Si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu (foto), a criticat Guvernul, spunand ca efectele unei eventuale noi crize sunt agravate de "neprofesionalismul" Guvernului. "La noi, pe langa factorul in­ter­na­ti­o­nal care a fost prezent din 2008 incoace, se adauga probleme specifice care tin de guvernare si de economia noastra si care, la microscara, pot face sa apara alte elemente. Este posibil orice, la noi sistemul bancar este dependent de cel international, mai ales ca aproape toate bancile sunt direct influentate de evo­lutia din Europa, fiind mai toate banci straine", a declarat Iliescu. "Daca am avea un guvern care s-ar adapta mai usor la evo­lutiile rapide pe plan mondial, ar fi o speranta. Dar avand un guvern care si-a dovedit neprofesionalismul in ul­timii ani, care plu­teste in ne­cunoscut, baj­baind ca o bar­ca lasata in voia valu­ri­lor fara bu­so­la, este cam greu sa cred ca Gu­vernul Boc ar putea fi in stare sa ia masuri care sa protejeze cat de cat Ro­ma­nia in fata unei crize. In plus, masurile exagerate de austeritate luate au agravat starea economica, fa­cand-o si mai vulnerabila", a mai declarat Iliescu. Fostul premier Calin Po­pescu Tariceanu a de­cla­rat si el ca efectele unei noi crize care pare sa se profileze vor avea conse­cinte foarte puternice asu­pra economiei ro­ma­nesti, care in acest mo­ment pre­zin­ta riscuri mult mai mari decat ale economiilor so­li­de ale al­tor tari. "Si presedintele PNL, Crin An­tonescu, a declarat ieri ca socurile din economia mondiala se vor repercuta nefast asupra Ro­ma­niei, care este in continuare fragilizata de gu­vernanti, dar si de diminuarea ex­porturilor pe piete care se contracta si de puterea de cumparare re­dusa. "Nu avem cum sa impartasim au­to­satisfactia premierului Boc in sensul ca da­to­rita genialei idei de a taia salariile bugetarilor acum Romania e foarte sa­natos asezata din punct de vedere eco­nomic si e ca o ambarcatiune so­lida – despre carmaci ce sa mai vorbim? – care poate sa strabata furtuna si chiar uraganul crizei", a declarat Antonescu.

×