x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu, lipsă la apel

Iliescu, lipsă la apel

de Lavinia Dimancea    |    14 Aug 2007   •   00:00
Iliescu, lipsă la apel
Sursa foto: Dan Marinescu/

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, absentează astăzi de la reuniunea de la Bran unde lideri ai partidului propun iniţierea unei moţiuni de cenzură. Iliescu avertizează că PSD nu este interesat de anticipate şi pledează pentru o opoziţie constructivă.

Ion Iliescu a explicat ieri că nu participă la reuniunea de la Bran, unde conducerea PSD discută strategia politică a partidului, intrucăt se află in concediu. El susţine că intălnirea este oricum doar una consultativă şi va fi informat ulterior de rezultatul discuţiilor, urmănd să-şi spună părerea intr-un cadru formal. Punctul său de vedere este insă diferit de cel al unor lideri ai partidului care vor să propună astăzi trecerea la opoziţie dură şi depunerea unei moţiuni de cenzură impotriva Guvernului.


Deşi evită să spună acest lucru tranşant, el sugerează că o astfel de decizie este nepotrivită şi in defavoarea PSD. "Nimeni nu e interesat in acest moment de alegeri anticipate, nici cei de la guvernare, nici cei de la PSD. Sigur, nu ştiu, nu pot să mă pronunţ dacă depunerea unei moţiuni de cenzură de către PSD ar fi o greşeală. Lucrurile trebuie cumpănite cu atenţie", a avertizat Iliescu, intr-o declaraţie pentru NewsIn, care practic, prin absenţa de la şedinţa de la Bran, se delimitează de o eventuală decizie a conducerii privind depunerea unei moţiuni de cenzură.


OPOZIŢIE CONSTRUCTIVĂ. Soluţia pe care Iliescu o propune in replică la cea a moţiunii este cea pe care a mai susţinut-o in aceste luni, ori de căte ori din interiorul partidului a fost lansată ideea inlăturării Cabinetului Tăriceanu şi organizarea de alegeri anticipate: o "opoziţie cu elemente constructive". "PSD trebuie să rămănă in opoziţie, dar in acelaşi timp trebuie să se ţină cont că există un program legislativ şi guvernamental ce trebuie implementat, adică legea pensiilor, protecţia chiriaşilor evacuaţi, despăgubirile pentru secetă, există o mulţime de probleme ce trebuie rezolvate, iar Guvernul acesta nu poate să le implementeze fără PSD", a explicat preşedintele onorific al social-democraţilor.

Intrebat dacă susţinerea PSD faţă de Guvern ar trebui formalizată printr-un protocol de colaborare, Iliescu a răspuns că nu un asemenea document ar fi important, ci "dialogul structurat", susţinănd că in opinia sa acest Guvern "nu poate să mai reziste dacă nu are o inţelegere formală cu PSD".


DEZINTERES
"Nimeni nu e interesat in acest moment de alegeri anticipate, nici cei de la guvernare, nici cei de la PSD. Sigur, nu ştiu, nu pot să mă pronunţ dacă depunerea unei moţiuni de cenzură de către PSD ar fi o greşeală. Lucrurile trebuie cumpănite cu atenţie"

Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD


Atac PD

Democraţii şi-au declarat ieri incă o dată deschiderea pentru susţinerea oricărei moţiuni de cenzură, dar s-au arătat sceptici că PSD va iniţia un astfel de demers. "PSD este ca in povestea cu Niculiţă Minciună: au anunţat de atătea ori moţiunea de cenzură, incăt este foarte greu să mai fie crezuţi", a spus liderul PD, Emil Boc, suţinănd că in acest moment există o adevărată "frăţie de guvernare" intre PSD şi PNL şi că "dincolo de interesele politice, există şi interesele economice care leagă cele două partide". Boc a spus insă că PD este decis să susţină moţiunile de cenzură impotriva Guvernului.

×
Subiecte în articol: politic psd iliescu cenzură