x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Imoralitate - Seculici, prosper pe banii aradenilor

Imoralitate - Seculici, prosper pe banii aradenilor

22 Mai 2005   •   00:00


In ultimii 3 ani si jumatate, una din firmele vicepremierului Gheorghe Seculici a primit contracte de peste 17 miliarde de lei din partea Consiliului Local Arad.



  • de MONICA IORDACHE
  • POLITIC
  • ACUZATIE. Firma vicepremierului Gheorghe Seculici a fost mereu singura ofertanta pentru lucrarile publice atribuite de Consiliul Local Arad
    Vicepremierul Gheorghe Seculici a fost acuzat ieri de Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice, ca a profitat de pe urma calitatii sale de consilier local, din perioada 1992-2002, firma la care era si patron, si director general primind numeroase contracte pentru lucrari publice din partea Consiliului Local Arad. Potrivit declaratiei sale de avere si de interese, Gheorghe Seculici detine 48% din actiunile SC PROIECT ARAD SA, fiind si director general intre 1991 si 2004. Ciuvica sustine ca de la sfarsitul lui 2001 incoace, conform Monitorului Oficial, SC PROIECT ARAD SA a beneficiat de 16 contracte de lucrari publice. Toate au fost incheiate cu Consiliul Local al municipiului Arad, iar valoarea lor insumata este de 17.031.694.858 lei. Negocierea a fost "cu o singura sursa", adica toate contractele s-au atribuit fara licitatie, Ciuvica prezentand si lista deciziilor de atribuire a contractelor, publicata in MO.

    PROSPERITATE. In perioada in care a fost consilier local, adica 1992-2002, Seculici a condus Comisia de organizare si dezvoltare urbanistica si realizarea lucrarilor publice din cadrul Consiliului Local al municipiului Arad. Numai intre septembrie si decembrie 2001, SC PROIECT ARAD SA a primit 5 contracte in valoare de 3.349.486.651 lei din bani publici, spune Ciuvica.

    CONTINUITATE. Dupa alegerile locale din 2004, in urma carora Seculici a ajuns presedinte al Consiliului Judetean, iar Gheorghe Falca, ginerele sau si finul lui Traian Basescu, a devenit primar al municipiului Arad, activitatea SC PROIECT ARAD SA a prosperat. Intre 30 noiembrie si 22 decembrie 2004, firma a primit din partea Primariei conduse de ginerele sau 5 contracte fara licitatie in valoare de peste 4,6 miliarde de lei, mai sustine Ciuvica. Cu toate acestea, conform bilantului depus la Ministerul Finantelor, firma lui Seculici a inregistrat profituri anemice. In 2002, profitul net a fost de 65 de milioane de lei, iar in 2003 de 123,354 milioane de lei.

    "AFACERI CONFIDENTIALE"
    Purtatorul de cuvant al PSD Bucuresti, Octavian Petrovici, i-a cerut ieri ministrului delegat Cristian David sa explice cum a reusit sa mareasca, in trei luni, capitalul social al firmei la care detine 50% din actiuni, cu 100.000 de euro, desi firma nu mai are activitate din decembrie 2004, asa cum reiese din declaratia sa de avere. El i-a cerut si sefului Cancelariei primului-ministru, Aleodor Francu, sa precizeze tipul de "activitati confidentiale" din care - potrivit declaratiei sale de avere - a castigat in ultimul an fiscal 2 miliarde de lei. Tot din declaratia de avere a lui Aleodor Francu reiese ca acesta este membru in Consiliul de Administratie al CCCF, Petrovici precizind ca aceasta societate s-a ocupat de reabilitarea de strazi cu finantare BEI in Bucuresti si de constructia de autostrazi cu finantare de la Comisia Europeana prin programul ISPA. In replica, Francu spune ca este doar suspendat din activitatea firmei respective, deci sub confidentialitate si ca si-a dat demisia din CA al CCCF. Cristian David spune si el ca nu a fost crescut capitalul social al firmei respective, ci doar reevaluat.

    ×
    Subiecte în articol: politic arad seculici