x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică In PSD au inceput să curgă demisiile

In PSD au inceput să curgă demisiile

de Lavinia Dimancea    |    22 Mai 2007   •   00:00
In PSD au inceput să curgă demisiile
Sursa foto: Marin Raica/

Două demisii din funcţiile de conducere şi o autosuspendare. Acesta este bilanţul PSD pănă la acest moment, după eşecul inregistrat la referendum. In plus, se doreşte Demisia lui Ion Iliescu şi a lui Viorel Hrebenciuc din calitatea de lideri ai grupurilor din Senat şi Camera Deputaţilor.

EFECTUL POST-REFERENDUM
Două demisii din funcţiile de conducere şi o autosuspendare. Acesta este bilanţul PSD pănă la acest moment, după eşecul inregistrat la referendum. In plus, se doreşte Demisia lui Ion Iliescu şi a lui Viorel Hrebenciuc din calitatea de lideri ai grupurilor din Senat şi Camera Deputaţilor.

Acest lucru a fost cerut ieri in şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN), ce s-a intins pe mai bine de 6 ore, de către unul dintre liderii de la Cluj, vicepreşedintele Vasile Dăncu. Potrivit unor surse din partid, Dăncu a propus ca cei doi să plece din funcţiile deţinute - intrucăt se fac responsabili de rezultatul scrutinului de sămbătă. Deşi a fost susţinută şi de colegul clujean Ioan Rus, dar şi de alţi căţiva (Victor Ponta, Liviu Dragnea), propunerea a rămas in coadă de peşte, nefiind supusă la vot de preşedintele partidului, Mircea Geoană, după ce alţi lideri, intre care Rovana Plumb şi Rodica Nassar, şi-ar fi exprimat dezacordul cu decapitarea grupurilor. "Nu este normal acest lucru. Dacă se intămplă, imi dau demisia din Parlament. Ce facem? Negăm votul pe care l-am dat la suspendare?", ne-a spus unul dintre liderii partidului.


PLECĂRI. Demisia lui Hrebenciuc a fost cerută ieri şi public, dar de un alt clujean, Vasile Puşcaş, atunci cănd acesta şi-a anunţat propria demisie din poziţia de vicelider al grupului din Camera Deputaţilor. "Consider că şi conducerea grupului a fost implicată in decizie şi, in consecinţă, am solicitat ca şi conducerea grupului parlamentar de la Camera Deputaţilor să işi inainteze demisia", a spus Puşcaş. Hrebenciuc a spus insă pas:Â nu işi va da demisia, intrucăt decizia de iniţiere a procedurii de suspendare a şefului statului a aparţinut BPN şi nu lui personal.

In cursul dimineţii, un alt lider al partidului, vicepreşedintele Ion Stan şi-a prezentat demisia din această funcţie, dar şi din cea de preşedinte al organizaţiei Dămboviţa, ca urmare eşecului filialei la referendum. După BPN, vicepreşedintele Liviu Dragnea, a anunţat şi el: "M-am autosuspendat pentru că am vrut să determin anumite lucruri - mi-era teamă de o situaţie in care nimeni nu işi asuma răspunderea - ca să generăm anumite analize". In schimb, Victor Ponta, care avertizase duminică că va demisiona din funcţia de vicepreşedinte in cazul in care nu se găsesc vinovaţii, a amănat acest gest. Liderul partidului, Mircea Geoană, a arătat insă că nu trebuie căutaţi "ţapi ispăşitori". "Iniţierea procedurii de suspendare a fost o decizie a BPN, aprobată de Comitetul Executiv şi in grupurile parlamentare", a spus Geoană. (Lavinia Dimancea)


Negocieri

In ciuda degringoladei din partid, Mircea Geoană a anunţat că PSD va incepe discuţii cu alte partide pentru formarea unei "majorităţi transparente". "Este evident faptul că actualul Guvern este intr-o situaţie de extremă fragilitate şi este ameninţat in orice clipă cu o iminentă demitere, de aceea BPN a decis că vom propune măine (astăzi - n.r.) forului statutar (Comitetul Executiv - n.r.) demararea de discuţii exploratorii cu alte partide parlamentare pentru a găsi soluţii pentru o majoritate transparentă care să asigure o guvernare stabilă", a declarat Geoană, precizănd că şi "PD este un partener de discuţii".

×
Subiecte în articol: politic