Situatia politica din Romania a fost subiect de dezbatere, miercuri, la Strasbourg, in plenul Parlamentului European, acolo unde si-au prezentat concluziile Viviane Reding, comisarul pentru Justitie, libertati fundamentale si cetatenie, din partea Comisiei Europene, precum si Andreas Mavroyannis, ministrul de externe cipriot, care asigura presedintia Consiliului UE.
"Pe 11 iulie, m-am intalnit cu Ministrul Justitiei Titus Corlatean, iar presedintele CE Barroso s-a intalnit cu Victor Ponta, o zi mai tarziu, pentru a-i impartasi ingrijorarile Comisiei. Ca rezultat, Guvernul si-a asumat angajamente importante. Au restaurat normele constitutionale, mai ales pentru organizarea referendumului. Referendumul, din nefericire, nu a pus capat crizei politice. Dupa aceea, s-au produs din nou probe de presiuni asupra procurorilor si judecatorilor si incercari de a influenta rezultatul referendumului", a declarat Reding.
De asemenea, Viviane Reding a declarat ca "situatia din Romania ramane fragila", exprimandu-si speranta ca toti actorii politici din tara sunt hotarati sa respectate in mod "durabil si ireversibil" statul de drept si independenta justitiei. "La inceputul verii am asistat la o combinatie de actiuni intreprinse de autoritatile din Romania care au pus sub semnul intrebarii statul de drept, echilibrul democratic si independenta justitiei", a spus oficialul european, care purta un sacou portocaliu.
Monica Macovei a facut circ in Parlamentul European: presedintele de sedinta i-a taiat microfonul
"Sper ca in urmatoarele saptamani si luni sa vedem ca toti actorii politici din Romania sunt hotarati sa respecte statul de drept si independenta justitiei in mod durabil si ireversibil", a mai spus Reding. Ea a subliniat insa ca "situatia din Romania ramane fragila".
Liderul socialistilor europeni, Hannes Swoboda, i-a dat o replica dura comisarului Reding, fiind de parere ca in Romania "nu a fost vorba despre o lovitura de stat" si "romanii care au votat pentru demiterea presedintelui Basescu au fost mult mai multi decat cei care au votat pentru acesta".
"Nu este vorba despre o lovitura de stat pentru ca exista si situatii in care presedintele sa fie suspendat si fara referendum. Basescu stia la ce sa se astepte si de aceea a cerut introducerea cvorumului de 50%. Ponta si-a respectat angajamentele. Aceasta nu este reflectarea obiectibitatii. Sarcina unui presedinte este sa uneasca oamenii. Sunt mai multi oamenii care au cerut demiterea decat cei care l-au votat", a declarat Swoboda in plenul Parlamentului European.
"De ce nu s-a reactionat cu luni inainte fata de faptele domnului Basescu?", a intrebat Swoboda, el spunandu-i comisarului Reding ca, prin reactiile fata de situatia din ultimele luni din Romania, a fost pusa sub semnul intrebarii obiectivitatea CE.
Hannes Swoboda a acuzat europarlamentarii PDL, intre care a nominalizat-o pe Monica Macovei, de propaganda cu neadevaruri impotriva USL.