x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Intelectualii şi-au găsit naşul. Băsescu le transmite că nu-l intimidează, iar Udrea îi pune pe goană

Intelectualii şi-au găsit naşul. Băsescu le transmite că nu-l intimidează, iar Udrea îi pune pe goană

de Gabriela Antoniu    |    11 Iun 2014   •   21:52
Intelectualii şi-au găsit naşul. Băsescu le transmite că nu-l intimidează, iar Udrea îi pune pe goană
Sursa foto: Silvana Armat/Mediafax Foto

Elena Udrea, lidera PMP, şi Traian Băsescu, naşul partidului, i-au pus în cui, nici măcar în vitrină, pe intelectualii cu care au defilat înainte de alegerile europarlamentare şi de congresul din 7 iunie. Ironia face ca dezinteresul subit să se producă la o lună după ce Traian Băsescu îşi decora intelectualii la Cotroceni, în ciuda opoziţiei premierului Ponta, iar intelectualii îi dădeau o nouă dovadă de “iubire” necondiţionată şi îl declarau preşedintele lor. “Fac parte din acei cărora li s-a lipit eticheta de intelectual al lui Băsescu şi aş vrea să spun cu această ocazie că aţi fost la înălţimea unei bune părţi a intelectualităţii din ţara asta şi că ei v-au considerat, nu ei, intelectualii lui Băsescu, ci pe Băsescu ca pe preşedinte al lor. Asta înseamnă tocmai că s-au recunoscut cu valorile lor în activitatea dumneavoastră. Altfel spus, că timp de 10 ani cât aţi fost, sunteţi preşedintele României, nu aţi făcut decât să ne aşezaţi pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele în chip matur al României, trebuia să ne aşezăm. Şi pentru asta vă mulţumim”, afirma pe 9 mai Gabriel Liiceanu, după ce a fost decorat de şeful statului cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Ofiţer.

PMP, pe linia Udrea
Între timp, au trecut alegerile europarlamentare şi a avut loc congresul PMP. Cu acuzaţii de aranjamente în aşa fel încât Elena Udrea şi echipa ei să se instaleze la conducerea partidului, congresul i-a marginalizat pe intelectualii ce se considerau reformişti, ducând la primele demisii şi acuzaţii publice. “Am trăit un sentiment de deja vu, pentru că exact aşa cum la PDL intelectualii au fost, ca să zic aşa, puşi în vitrină şi apoi evacuaţi, s-a întâmplat un fenomen similar şi în evoluţia PMP. La PDL, implantul nu reuşise, aici, chiar membrii fondatori, împreună cu personalităţile din Fundaţia Mişcarea Populară, au fost marginalizaţi”, a declarat fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, marţi, la RFI. În opinia sa, “preşedintele Băsescu, la capătul a zece ani de mandat, şi-a ales urmaşul, este vorba de doamna Elena Udrea şi evident că partidul va merge acum pe această linie, vom vedea cu ce rezultate, cu ce reacţii publice şi cu ce capacitate de negociere în redesenarea scenei politice pe dreapta”. Iar protestele nu s-au încheiat aici. A urmat demisia lui Marian Preda de la conducerea Fundaţiei Mişcarea Populară, înlocuit rapid cu Cristian Diaconescu, candidatul PMP la preşedinţia României, şi a altor lideri locali. “Am încercat să facem un Partid ALTFEL, dar din păcate nu am reuşit”, a sintetizat coordonatorul Fundaţiei Mişcarea Populară din Bacău, Mihai Platon, cauza acestor demisii. 

 “Nu am niciun complex faţă de intelectualitate”
Evenimentele de după congres nu au făcut decât să confirme ceea ce Băsescu plănuise încă de la înfiinţarea Fundaţiei MP. “Că fundaţia a născut un copil prematur este adevărat, Partidul Mişcarea Populară, dar prematurii ştiţi foarte bine că sunt extrem de inteligenţi. În viziunea mea era să se creeze o fundaţie care să genereze o mişcare din care să rezulte un partid care să fie apt de bătălie politică şi să poată prelua guvernarea în România în 2016”, declara în februarie Băsescu. Mai mult, el a arătat că nu suferă de “complexul intelectualului” şi că fiecare trebuie să facă ce se pricepe mai bine, după cum singur a mărturisit la ceremonia de decorare a lui Liiceanu&co. “Îmi dau seama că sunt în faţa unei părţi a intelectualităţii române, pe care tot timpul am încercat să o înţeleg în exigenţele ei, chiar dacă n-am înţeles-o întotdeauna în scrisul ei, în opera ei, în întâmplările culturale pe care le-a generat; şi asta nu este vina lor, ci este a mea. Cu toate acestea, nu am niciun complex faţă de intelectualitatea din România, pentru că sunt convins, niciunul din ei n-ar conduce vapor de 300 de metri, aşa că asta e – fiecare, la ce ne pricepem”, a afirmat Băsescu.

Să se apuce de altceva!
Pe logica “fiecare să facă ce se pricepe”, a mers şi liderul interimar al PMP Cluj, deputatul Adrian Gurzău, punându-i la zid pe intelectualii nemulţumiţi de rezultatele votului la congres. “Mai întâi despre ce reformişti vorbim, care reformişti, într-un partid nou, care doreşte să facă reforme? N-am nici o problemă cu dânşii, dar ei cred că politica se face doar pe blog. Baconschi şi Papahagi au candidat, la congres, pe acelaşi post, ăsta e semn de slăbiciune. Partidul a dat dovadă de multă maturitate şi înţelepciune. Elena Udrea i-a dat o funcţie şi lui Daniel Funeriu, ceea ce e un lucru extraordinar. Or fi fondatori, intelectuali, reformişti şi mai ştiu eu ce, dar, dacă n-au reuşit să convingă oamenii să-i voteze, dacă nu-i vor oamenii din partid, asta e. Înseamnă că trebuie să se apuce de altceva. Nu pot contesta corectitudinea alegerilor la congres. Ce vor? Se supără pe oameni, pe poporul român, cine e de vină pentru eşecul lor în viaţă? Politica se face pe voturi. Baconschi se lamenta că la Cluj au fost prea puţin voturi. Păi la Cluj am avut 11.700 de voturi, în vreme ce la el, în sectorul 1, au fost zece mii şi ceva, păi despre ce vorbim? Politica se face pe voturi, nu pe impresiile lor. Dacă erau mai pragmatici şi mai realişti poate aveau succes”, a declarat Gurzău, citat de ziuadecluj.ro.

Elena Băsescu: “Mă consider o intelectuală”
Întrebată despre afirmaţiile făcute de Teodor Baconschi potrivit cărora ar “evacua” intelectualii şi membrii fondatori din PMP, Elena Udrea a precizat că nu “crede că a spus aşa ceva, pentru că ar fi greşit”. “Domnul Baconschi ar fi ştiut că, atunci când candidează trei inşi, de fapt au fost chiar patru, pentru un singur loc, unul câştigă. Nu trebuie să fie nimeni supărat că a câştigat domnul Vlaston funcţia de vicepreşedinte”, a declarat Udrea, în replică la acuzaţiile lui Baconschi. Udrea a mai spus că “sunt foarte mulţi intelectuali în partid”. Printre ei, probabil şi Elena Băsescu, devenită membru PMP în luna martie a acestui an. “Mă consider şi eu o intelectuală pentru că am terminat şi eu o facultate, am făcut un master. Voi, presa, aţi făcut această departajare între oameni simpli şi intelectuali”, declara Elena Băsescu în mai 2009  la emisiunea “Vorbe Grele”, de la Antena 3, citată de ziare.com. Deşi nu le contesta “intelectualilor” cultura şi nici calităţile pe care le au, EBa susţinea însă că “aceşti oameni intelectuali nu au caracterul şi dorinţa de a se integra în viaţa unui partid”. “Intelectualii au impresia că le ştiu pe toate, că sunt mai presus decât conducerea unui partid, decât membrii unui partid. Poate că noi, ăştia din partid, nu avem cultura lor, dar ei nu au caracterul şi dorinţa de a se integra în viaţa unui partid”, a explicat mezina prezidenţială diferenţa dintre un intelectual şi un membru de partid.


×