x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis despre Patriot: „Nu atacăm pe nimeni”

Iohannis despre Patriot: „Nu atacăm pe nimeni”

de Marius Gîrlașiu    |    17 Iul 2017   •   10:01

Preşedintele Klaus Iohannis a asistat, în weekend, la exerciţiul multinaţional Saber Guardian 2017, desfăşurat la Cincu, în judeţul Braşov. Şeful statului a explicat că ţara noastră va achiziţiona sistemul defensiv de rachete Patriot, în valoare de 3,9 miliarde de dolari, nu pentru a ataca pe cineva, ci pentru a garanta securitatea românilor.

Klaus Iohannis a asistat, sâmbătă, la exerciţiul militar multinaţional Saber Guardian 2017, desfăşurat la Cincu, în jud. Braşov, locul unde se af lă Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica”. Şeful statului a fost întâmpinat de ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, dar şi de şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, fiind primit cu onoruri militare. „Cred că o să mai vin şi altădată. Trebuie să spun că sunt foarte bucuros că avem comandanţi, şi vorbesc aici şi comandanţi NATO, şi coman­danţii noştri, care ştiu de fiecare dată să pregătească exerciţii cu noi elemente, cu noi surprize. Totdeauna este bine ca şi inamicul să fie surprins, în cazul nostru spectatorul”, a comentat Iohannis. Întrebat dacă achizi­ţionarea sistemului defensiv de rachete Patriot de către ţara noastră va tensiona relaţia cu Federaţia Rusă, şeful statului a explicat că „noi nu ne pregătim să atacăm pe nimeni”. „Noi ne pregătim să fim mai bine dotaţi, ca Armata noastră să beneficieze de dotări moderne, eficiente. Este un lucru absolut necesar şi aceste dotări nu sunt gândite pentru a ataca pe cineva. Ele sunt gândite pentru a ne apăra, pentru a garanta securitatea românilor în România”, a spus Iohannis, la Cincu. Preşedintele a atras atenţia că „suntem deja foarte târziu în anul fiscal” şi ar trebui ca Ministerul Apărării să ia toate măsurile pentru a cheltui „cu folos, nu oricum”, cei 2% din PIB alocaţi Apărării. Iohannis a arătat că va exista o discuţie „foarte aplicată pe aceste chestiuni” cu ministrul Adrian Ţuţuianu. „Ceea ce trebuie achiziţionat şi pe ce trebuie să se concentreze în acest an este foarte clar. Nu e nicio problemă şi există toate aprobă­rile necesare pentru ca aceste achiziţii să fie făcute de MApN în condiţii bune. O să discutăm şi aprobăm aceste planuri imediat ce ne sunt prezentate”, a conchis şeful statului.

La exerciţiul de la Cincu s-a folosit muniţie reală. Au participat 1.700 de militari din forţele terestre române alături de alţi 3.300 de soldaţi din Armenia, Croaţia, SUA şi Ucraina. Exerciţiile cu trageri de luptă ale artileriei şi ale blindatelor au fost susţinute de aeronave militare ale Forţelor Aeriene Române. Saber Guardian 17 a fost planificat de către Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa, fiind condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa.

×
Subiecte în articol: klaus iohannis