Președintele Klaus Iohannis a declarat că România susține suveranitatea, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, punctând că țara noastră dorește să fie un factor activ în găsirea unor soluții politice la situația din estul statului ucrainean.
"România își dorește să fie un factor activ în găsirea unor soluții politice la situația din estul Ucrainei, în promovarea democrației și păcii în regiune. Suntem interesați în a avea un stat vecin ferm angajat pe calea consolidării democratice și pe calea europenizării", a spus președintele Iohannis pe Aeroportul "Henri Coandă", înainte de plecarea la Kiev.
Preşedintele a spus că vizita va începe cu o întâlnire cu omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, urmată de convorbiri cu premierul Ucrainei, Arseni Iațeniuk, și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Volodimir Groisman.
"Doresc să reafirm sprijinul nostru constant pentru Ucraina și pentru parcursul său european", a afirmat Iohannis.
Potrivit șefului statului, pe agenda discuțiilor se vor afla evoluțiile din sud-estul Ucrainei. El a punctat că în acest context va exprima din nou susținerea României pentru suveranitatea, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
Președintele Iohannis a menționat că vor fi abordate și teme bilaterale în cadrul întâlnirilor cu oficialii ucraineni.
"România are disponibilitatea deplină pentru întărirea cooperării și a Parteneriatului între țările noastre, atât în ce privește dialogul politic, cât și în ce privește proiecte concrete. Am convingerea că putem construi o agendă de cooperare bazată pe pragmatism și pe încredere", a afirmat preşedintele României.
Șeful statului a precizat că un alt subiect de discuție va fi legat de sprijinirea etnicilor români din Ucraina și a celor ucraineni din România. El a susținut că acest obiectiv poate fi atins inclusiv prin reactivarea mecanismelor guvernamentale.
Din delegația care îl însoțește pe șeful statului în vizita oficială în Ucraina fac parte și consilierii prezidențiali Tatiana Niculescu Bran, purtător de cuvânt al președintelui, Dan Mihalache, Ion Oprișor, Leonard Orban, Andrei Muraru, Lazăr Comănescu, secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE, Daniel Ioniță.