x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: Temerea est-europenilor de a fi lăsați în urmă ar fi revenit dacă am fi acceptat 'Europa cu două viteze'

Iohannis: Temerea est-europenilor de a fi lăsați în urmă ar fi revenit dacă am fi acceptat 'Europa cu două viteze'

25 Mar 2017   •   22:16
Iohannis: Temerea est-europenilor de a fi lăsați în urmă ar fi revenit dacă am fi acceptat 'Europa cu două viteze'

Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Roma, că temerea est-europenilor de a fi lăsați în urmă ar fi revenit dacă s-ar fi acceptat "Europa cu două viteze".

 

"Cum am reușit? Poate am avut o zi bună. Nu, am prezentat din punctul meu de vedere pericolele unei Europe cu două viteze, unde pericolul cel mai mare pe care-l văd este revenirea la geometria Cortinei de Fier, care ar fi mortală pentru Uniune, fiindcă, dacă acceptăm conceptul — încă o dată, dacă am accepta — a ieșit din discurs, dar ca să vă răspund la întrebare, dacă am fi acceptat Europa cu două viteze, mai devreme sau mai târziu, viteza a doua ar fi fost în Est, și atunci cu siguranță ar fi revenit niște temeri profunde ale est-europenilor, temerea de a fi lăsați în urmă. Cum în Vest, cu certitudine, încet, dar sigur, foarte mulți europeni se tem că le ia cineva locurile de muncă, că vine cineva și îi împinge la ei în țară deoparte", a răspuns șeful statului, întrebat de jurnaliști cum a reușit să răstoarne discursul care venea din nordul și vestul Europei.

El a spus că acestea nu trebuie să de întâmple. "Or nici una, nici alta nu au voie să se întâmple și nu avem voie să lăsăm Uniunea să ajungă într-o stare în care europenii, în loc să fie optimiști și încrezători în proiectul lor, să înceapă să se teamă de proiectul european și, sigur, am adus mai multe argumente. Și alții au avut argumente care, recunosc, au venit în sprijinul expunerii mele și, din fericire, cu toții, împreună, am reușit să găsim exprimări mai bune", a menționat Iohannis.

Întrebat de jurnaliști referitor la faptul că în Declarația de la Roma se regăsește paragraful "vom acționa împreună în ritmuri și cu intensitate diferită acolo unde este necesar", ce seamănă cu sintagma "Europa cu mai multe viteze", căreia România i s-a opus, el a spus că pasajul respectiv este în consonanță cu tratativele.

"Da, ne-am opus și pot să remarc, cum am făcut și în text, ne-am opus cu succes, fiindcă ați constatat cu toții, până și din discursul liderilor, pur și simplu, a dispărut sintagma 'Europa cu două viteze' sau 'Europa cu mai multe viteze' sau 'Europa cercurilor concentrice'. Pasajul la care vă referiți este în perfectă consonanță cu tratativele, deci reflectă situația de acum a Uniunii și este ceea ce am descris eu mai devreme, în scurta mea prezentare, cu sintagma 'colaborare consolidată'. S-a dovedit că este din când în când cazul de proiecte unde nu toată lumea vrea să intre de la început", a precizat șeful statului.

Iohannis a declarat că obiectivul major al României este acela al unei Uniuni unite și coezive în acțiunile sale interne și externe, o Uniune care are capacitatea de a juca un rol cheie la nivel global.

"Acestea cred că sunt și așteptările cetățenilor, care își doresc o Europă puternică, incluzivă, bazată pe principii și norme. Oamenii se raportează în continuare la aceleași valori pe care s-a construit Uniunea Europeană. Este misiunea noastră, a șefilor de stat și a liderilor politici, să demonstrăm că avem viziunea de a duce mai departe proiectul nostru comun și să recâștigăm, încă o dată, încrederea în viitorul unei Europe unite. Aceasta este principala modalitate prin care putem contracara tendințele eurosceptice, xenofobe și radicale", a adăugat Klaus Iohannis.

AGERPRES

×