x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ion Iliescu il contreaza pe consilierul Stireanu

Ion Iliescu il contreaza pe consilierul Stireanu

14 Apr 2004   •   00:00

Elanul festivist al senatorilor si al consilierului prezidential Octavian Stireanu, care doreau sa instituie cu forta Ziua Presei, a fost taiat de seful statului, care a declarat ca nu va promulga aceasta lege.

Legea privind instituirea Zilei Presei, initiata impotriva vointei ziaristilor de trei senatori PSD, ar putea sa nu fie promulgata de presedintele Ion Iliescu. Seful statului a declarat ieri ca ar putea sa nu dea unda verde acestei legi intrucat aceia carora le este adresata aceasta initiativa nu sunt de acord cu ea.

„Eu vreau sa ma mai gandesc, pentru ca nu vreau sa facem precum bancul cu copiii care voiau sa ajute o batrana sa traverseze strada, cand ea nu voia sa traverseze. Daca cei carora li se adreseaza nu vor sa traverseze strada, trebuie sa-i lasam in pace", a afirmat Iliescu. Presedintele a precizat ca, din acest motiv, „probabil" ca nu va promulga legea.

„Sarbatoarea primaverii"

Legea, initiata de senatorii PSD Adrian Paunescu, Grigore Zanc si Ion Solcanu, si adoptata joia trecuta de Senat, a beneficiat si de pledoaria consilierului prezidential Octavian Stireanu, care s-a recomandat ca presedinte executiv al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZPR). Acesta a sustinut, intr-o adresa trimisa Senatului, ca Ziua Presei, care ar trebui fixata pe 16 aprilie, „va fi o serbare a inceputului de primavara". El se arata convins ca un asemenea demers „va fi primit de comunitatea jurnalistica a tarii ca un indemn explicit la profesionalism si probitate, la cinste si gramatica" si ca „in constiinta profesionala" a fiecarui gazetar romăn acest gest va capata „o rezonanta inubliabila".

Stireanu indemna parlamentarii sa voteze cat mai repede legea, astfel incat presedintele Iliescu sa semneze decretul de promulgare chiar pe scena sedintei festive din 16 aprilie.

Ziaristii sunt hartuiti

Comunitatea jurnalistica nu a acceptat insa elanul festivist al consilierului prezidential si al senatorilor. Consiliul de Onoare al Clubului Romăn de Presa (CRP) a calificat ca „deplasata" initiativa, precizand ca nu este nevoie ca presa sa fie „sarbatorita" prin manifestari si receptii ale clasei politice. Consiliul CRP aminteste ca „in Romania, ziaristii continua sa fie amenintati, sa sufere agresiuni fizice si sa nu beneficieze din partea organelor de drept de protectia necesara" iar rapoartele internationale atrag atentia asupra nerespectarii dreptului la libera exprimare.

MONICA IORDACHE


PSD vrea sa se consulte cu Clubul Roman de Presa

Conducerea PSD a decis ieri sa invite reprezentantii mass-media la o dezbatere pe marginea proiectului de lege privind instituirea Zilei Presei, inainte ca actul normativ sa treaca prin Parlament. Purtatorul de cuvant al partidului de guvernamant, Bogdan Niculescu-Duvaz, a precizat ieri ca o astfel de consultare este necesara avand in vedere ca, saptamana trecuta, Clubul Roman de Presa si-a exprimat deja public dezacordul in legatura cu promovarea unei astfel de legi.

Duvaz a evitat sa precizeze daca PSD va renunta la proiectul de lege, in conditiile in care CRP isi va mentine punctul de vedere, precizand ca „nu e bine sa se porneasca de la idei preconcepute". El a negat ca partidul de guvernamant doreste sa promulge o astfel de lege pentru „a intra in gratiile presei". „Nu suntem chiar atat de naivi incat sa credem ca, doar prin declararea unei zile a presei, vom intra in gratiile acesteia", a spus Duvaz.

×
Subiecte în articol: politic