x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ipoteza - Se amana europarlamentarele?

Ipoteza - Se amana europarlamentarele?

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    10 Feb 2007   •   00:00
Ipoteza - Se amana europarlamentarele?

Alegerile pentru Parlamentul European ar putea fi amanate pentru la toamna daca Legea referendumului va intra in vigoare cu prevederea legata de interzicerea organizarii unui referendum cu sase luni inainte de un scrutin, fie el prezidential sau parlamentar.

Alegerile pentru Parlamentul European si un scrutin pentru demiterea presedintelui nu incap in acelasi calendar electoral, conform unor modificari aduse de Camera Deputatilor si Senat, separat, asupra Legii referendumului. Amendamentul a apartinut PSD, in ambele Camere, dar a sunat diferit. Astfel, pesedistii au sustinut in Camera Deputatilor ca nu se poate organiza un referendum cu mai putin de sase luni inaintea oricarui tip de alegeri, in timp ce in Senat decalajul a ramas la trei luni. Oricum ar fi, daca una din aceste modificari ramane in vigoare, un eventual referendum pentru demiterea presedintelui ar putea impinge spre toamna europarlamentarele. Constitutia prevede ca referendumul pentru demiterea presedintelui trebuie organizat in 30 de zile de la momentul in care Parlamentul ia decizia de suspendare a sefului statului, termen de la care nu se pot face derogari. Conform calculelor PSD, care intentioneaza sa depuna in Parlament saptamana viitoare solicitarea de suspendare a lui Traian Basescu, la organizarea referendumului se poate ajunge in maximum doua luni daca Parlamentul da un vot favorabil, adica la numai o luna distanta de data de 13 mai, a scrutinului pentru Parlamentul European. Daca suprapunerea va fi interzisa de lege, Guvernul va trebui sa modifice hotararea prin care a stabilit data europarlamentarelor, impingandu-le cu cateva luni mai spre toamna.

CONSTITUTIA, MAI INTAI. Fostul consilier prezidential pe probleme legislative Renate Weber spune ca masura ar fi impusa de termenul constitutional care trebuie respectat. "Constitutia are preeminenta, iar referendumul este obligatoriu din momentul in care Parlamentul aproba suspendarea", a explicat Weber. Presedintele Comisie juridice din Senat, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, sustine acelasi lucru. "Termenul din Constitutie este de stricta aplicare. Daca intra in vigoare legea, ar trebui sa amanam alegerile pentru Parlamentul European, ceea ce nu este o nenorocire, pentru ca ele pot fi organizate pana la sfarsitul anului", a declarat Eckstein.

TERGIVERSARE. Speranta PD este ca Legea referendumului, modificata, sa nu intre in vigoare sau cel putin sa amane intrarea in vigoare, motiv pentru care vor sesiza luni Curtea Constitutionala atat in privinta restrictiei de sase luni si a numarului de cetateni necesar demiterii presedintelui, cat si in privinta necesitatii aplicarii oricaror modificari incepand cu urmatorul mandat prezidential. Potrivit lui Emil Boc, Curtea "nu se poate descalifica intr-o asemenea chestiune", dar daca o va face, din punctul sau de vedere europarlamentarele "raman batute in cuie" la 13 mai.

ZECE ZILE, LA ILIESCU
In 1994, procedura de suspendare in Parlament a presedintelui Ion Iliescu a durat doar zece zile. Primul pas a fost facut la 28 iunie, cand 167 de senatori si deputati au trimis celor doi presedinti ai Camerelor, Oliviu Gherman (Senat) si Adrian Nastase (Camera Deputatilor), propunerea de suspendare. La 4 iulie a fost convocata sedinta comuna a Parlamentului, in care a fost prezentata propunerea de suspendare. In ziua urmatoare, Curtea Constitutionala a hotarat ca sesizarea este neintemeiata. La 7 iulie, parlamentarii au respins, in sedinta comuna, propunerea de suspendare cu 242 de voturi impotriva si 166 de voturi pentru. In aceste conditii, nu s-a mai ajuns la referendumul pentru demitere. (L.D.)

×
Subiecte în articol: politic parlamentul luni