x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Jumătăţi de măsură pentru chiriaşi

Jumătăţi de măsură pentru chiriaşi

de Gabriela Antoniu    |    25 Oct 2007   •   00:00

Ministrul Lucrărilor Publice, Laszlo Borbely , va propune săptămăna viitoare Guvernului un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea pe o perioadă de trei ani a contractelor de inchiriere semnate de persoanele care trebuie evacuate din casele naţionalizate, urmănd ca intre timp primăriile să găsească soluţiile necesare.

Ministrul Lucrărilor Publice, Laszlo Borbely , va propune săptămăna viitoare Guvernului un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea pe o perioadă de trei ani a contractelor de inchiriere semnate de persoanele care trebuie evacuate din casele naţionalizate, urmănd ca intre timp primăriile să găsească soluţiile necesare. "Acest lucru insă nu soluţionează problema decăt pe jumătate", spune deputatul PC Ioan Ţundrea, liderul Departamentului pentru pensionari din cadrul Partidului Conservator.

"O bună parte a persoanelor care stau acum in case naţionalizate ce vor fi retrocedate proprietarilor de drept sunt oameni vărstnici, care nu au posibilitatea de a-şi cumpăra o locuinţă nici peste trei ani. Pentru aceştia, PC solicită urgentarea inceperii construcţiei de locuinţe, utilizănd banii care există prin lege in Trezoreria statului, cei 2% din fondurile obţinute din privatizări din 2001 şi pănă acum", a mai spus vicepreşedintele conservator.

Proiectul anunţat de Borbely nu este altceva decăt preluarea unei propuneri legislative a Partidului Conservator, care, după ce a trenat aproape un an in Parlament, a fost respinsă definitiv acum două săptămăni de Camera Deputaţilor, din cauza voturilor impotrivă ale

PNL, PD şi UDMR. Surprinzător este că atunci Guvernul, printr-un punct de vedere transmis Parlamentului, nu a susţinut adoptarea proiectului PC, unul din motive fiind că reprezintă o abatere gravă de la principiul constituţional al garantării şi ocrotirii proprietăţii private. Pe de altă parte, anunţul lui Borbely vine după mai multe demersuri prin care conservatorii au atras atenţia şi au insistat pentru rezolvarea problemei chiriaşilor evacuaţi din casele naţionalizate. Conservatorii au tras un prim semnal de alarmă imediat după votul de respingere din Camera Deputaţilor a proiectului PC, arătănd că situaţia este cu atăt mai ingrijorătoare cu căt nu există preocupare din partea autorităţilor pentru a le asigura acestor oameni locuinţe, deşi e prevăzut in acest sens un fond special din privatizări.Â

SCRISOARE. La 12 octombrie, liderul PC, Dan Voiculescu, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Tăriceanu, in care il anunţa că partidul său il va acţiona in judecată pe Borbely. Ministrul era acuzat de PC că "a neglijat respectarea şi aplicarea Legii 10/2001", care prevede alocarea a 2% din fondurile realizate din privatizări către construcţia de locuinţe pentru chiriaşii evacuaţi din imobilele retrocedate. Dan Voiculescu i-a solicitat de asemenea premierului ca, in prima şedinţă de Guvern, să reglementeze printr-o ordonanţă de urgenţă prevederile din proiectul de lege al PC. Aceeaşi solicitare a fost transmisă Guvernului săptămăna trecută, prin intermediul unei scrisori inaintate de pensionarii, chiriaşii din casele naţionalizate şi membrii PC participanţi la un miting in faţa Palatului Victoria, unde au cerut Guvernului să rezolve problema celor care au fost sau urmează să fie evacuaţi din casele naţionalizate.

×
Subiecte în articol: politic