x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Jurnalul Naţional cere demisia şefului ANAF Sorin Blejnar

Jurnalul Naţional cere demisia şefului ANAF Sorin Blejnar

17 Mar 2011   •   20:48
Jurnalul Naţional cere demisia şefului ANAF Sorin Blejnar
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional
156805-bi-20100302141807006.jpgJurnalul Naţional cere demisia şefului ANAF Sorin Blejnar, cercetat de poliţişti şi procurori braşoveni încă din vara anului trecut pentru protejarea contra cost a unor grupări specializate în contrabanda cu petrol şi evaziune fiscală.

Cu alte cuvinte, în loc să fie spaima contrabandiştilor, şeful ANAF a devenit unul de al lor. "Din eşalonul de conducere şi consiliere (al grupării cercetate – n.r.) fa­ce parte şi şeful ANAF Sorin Blej­nar, zis Naşul Mare, care, în schimbul prestaţiilor şi intervenţiilor la au­­torităţile competente din teritoriu (autorizări antrepozit fiscal, va­rian­te de evaziune, declarare ficti­vă a li­vră­rilor intracomunitare, contracte de ma­nagement, închiriere etc.) ar fi pre­tins 3 milioane de euro, sumă ce ur­mează să-i fie virată într-un cont la o bancă din străină­ta­te", arată concluziile preliminare consemnate în dosarul întocmit în cazul unei grupări infracţionale cons­tituite în jurul lui Cecilian Morcov.

În acelaşi dosar, în octombrie 2010 au fost reţinuţi şi doi subordonaţi ai lui So­rin Blejnar: Mo­nea Claudiu Gheor­ghe – directorul Direcţiei Ju­de­ţe­ne pentru Accize şi Operaţiuni Va­ma­le Braşov şi Cio­banu Dorel, şef Bi­rou Supraveghere Pro­duse Ac­ci­za­te din cadrul aceleiaşi ins­tituţii. Cei doi au fost puşi sub acu­za­re pentru spri­jinirea unui grup in­frac­ţional or­ga­nizat, complicitate la eva­ziune fiscală şi fals intelectual. Prejudiciul cauzat statului a fost estimat la 11.730.891,574 RON. Acu­za­ţiile sunt ex­trem de grave şi trebuie să fie un motiv mai mult decât suficient pentru ca premierul Boc să-l demită ur­gent pe Sorin Blejnar.

Nu ar fi altceva decât o dovadă de consecvenţă din partea premierului care declara la 26 februarie la Oradea că dacă Par­chetul sau DNA îi va trimite o se­si­zare cu privire la urmărirea pe­na­lă,  Sorin Blejnar va fi de­mis. "Dacă Parchetul sau DNA îmi va trimite o se­si­zare cu privire la în­ceperea ur­mă­ri­rii penale, la fel cum am procedat în cazul oricărui demnitar împotriva căruia se începe ur­mă­rirea pe­na­lă, va fi demis", a afirmat Boc.
El a subliniat că nu e vorba despre o regulă nouă. "Această re­gulă nu am anunţat-o de ieri sau de astăzi. Orice de­mnitar pe care l-am nu­­mit şi îm­po­triva căruia Parchetul va în­cepe ur­mă­rirea penală, repet, nu tri­mi­terea în judecată, ci începerea ur­­măririi pe­nale, va fi demis", a spus Boc. În plus, şeful ANAF a fost acu­zat de foşti şi actuali angajaţi din Va­mă că el ar fi "regina" de pe tabla de şah a corupţiei din vămi. Aşa­­dar, ce­rem de­mi­sia lui Sorin Blejnar de la şefia ANAF.
Jurnalul Naţional

×
Subiecte în articol: sorin blejnar