x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor: Când vorbim de autonomie, încearcă să ne împingă în colţul 'Putin'

Kelemen Hunor: Când vorbim de autonomie, încearcă să ne împingă în colţul 'Putin'

17 Sep 2015   •   19:22
Kelemen Hunor: Când vorbim de autonomie, încearcă să ne împingă în colţul 'Putin'
Sursa foto: Agerpres

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, în cadrul seminarului 'Autonomie: teorie şi practică' de la Târgu Mureş, că a sesizat intenţia unor politicieni de a izola Uniunea pe scena politică internă şi că atunci când aceasta vorbeşte despre autonomie, politicienii români încearcă să o împingă spre 'colţul Putin'.

'Anul trecut, am pregătit un proiect pentru autonomia regională spun eu, nu teritorială, 'regională', care urmăreşte şi 'copiază' modelul Tirolul de Sud, un model european, care funcţionează de ani de zile, care a rezolvat pe parcurs convieţuirea şi toate problemele între majoritatea şi minoritatea din acea regiune şi are capacitatea de a face corecţiile necesare dacă apar probleme pe acest parcurs(...) Ne întreabă lumea când trimitem în Parlament proiectul nostru şi când încercăm o dezbatere parlamentară şi eu spun de fiecare dată că există o chestiune tactică, despre care putem discuta, pentru că eu am observat, am văzut intenţia multor politicieni români de a ne izola pe scena politică internă. Când vorbim de autonomie, ei încearcă să ne împingă în colţul 'Putin' şi să fim noi consideraţi cei care, în această zonă a Europei, în România, încercăm să creăm conflicte între români şi maghiari. Nici vorbă de aşa ceva', a susţinut liderul UDMR.

Kelemen Hunor a spus că nu se poate accepta aşa ceva şi de aceea UDMR trebuie să se gândească foarte bine cum va proceda.

'Eu cred că împreună trebuie să facem un efort comun, nu va fi uşor, nu e vorba de un efort teoretic, ci în practică, fiindcă altfel, îngrijorarea noastră are mult fundament şi va deveni permanent o sursă de tensiune, ceea ce noi nu am dori, nu dorim şi ar trebui să evităm', a afirmat politicianul.

În privinţa proiectului de autonomie, Kelemen Hunor a arătat că acesta a fost croit după modelul celui al Tirolului de Sud, întrucât s-a considerat că, dacă acesta este acceptat în Europa, 'într-o regiune care are asemănări importante cu Secuimea', argumentele sunt destul de puternice pentru a se încerca prezentarea lui şi în România.

Potrivit acestuia, ceea ce s-a întâmplat anul trecut şi ceea se întâmplă în acest an arată că 'în continuare există prejudecăţi, stereotipuri, teamă, frică de tot ce înseamnă ceva diferit faţă de ce s-a obişnuit omul de rând şi respinge destul de puternic orice propunere, orice ofertă de descentralizare, de subsidiaritate, de autonomie'. Şi aceasta, susţine politicianul, 'în timp ce identităţile regionale devin din ce în ce mai importante, din ce în ce mai conturate'.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: kelemen hunor