x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor, la inaugurarea statuii lui Bethlen Gábor în Alba Iulia: Aici îi este locul

Kelemen Hunor, la inaugurarea statuii lui Bethlen Gábor în Alba Iulia: Aici îi este locul

21 Mai 2022   •   17:23
Kelemen Hunor, la inaugurarea statuii lui Bethlen Gábor în Alba Iulia: Aici îi este locul

Vicepremierul Kelemen Hunor a ținut un discurs la inaugurarea statuii lui Bethlen Gábor în Alba Iulia în care a spus că monumentul a fost amplasat „în locul său adevărat”. La ceremonie a participat și noul preşedinte al Ungariei, Katalin Novák.

Kelemen Hunor a vorbit despre statuia care reprezintă „eroul unei comunități minoritare și care a fost acceptată într-o comunitate majoritară formată din români.

„Acest gest puternic și demn de prețuit pentru noi că statuia este amplasată în cetatea Alba Iulia, și autoritățile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colț al orașului. Nu! Monumentul principelui Bethlen Gábor a primit loc în cetate, un loc care, pentru noi, semnifică perioada de aur a Transilvaniei, iar pentru prietenii noștri români evocă nașterea României moderne. Asemenea gesturi ne indică clar că în trecuturile noastre pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun și dacă suntem înțelepți, și viitorul este comun. Statuia lui Bethlen Gábor, pe lângă multe altele, stă mărturie despre aceste lucruri. Statuia fostului principe oriunde în Transilvania ar fi într-un loc bun, dar în Alba Iulia este amplasată în locul său adevărat, unde îi este locul”, a spus Kelemen Hunor.

La ceremonie a participat și noul preşedinte al Ungariei, Katalin Novák. Aceasta se află într-o vizită privată în România, ceea ce a stârnit controverse mai ales că organizatorii nu au anunțat dacă președintele Ungariei se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: kelemen hunor