Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat astăzi, la Timişoara, că, în momentul de faţă, UDMR nu are motive pentru care să nu stea în actuala coaliţie de guvernare şi că nici nu sunt motive pentru care actualul arc guvernamental să se rupă. Mai mult decât atât, în următoarea decadă, UDMR va semna, alături de partenerii de coaliţie, o agendă comună de lucru.
"Nu avem niciun motiv să nu stăm în această coaliţie şi nici nu sunt motive pentru care să ne rupem de această coaliţie şi, de fiecare dată spun 'în acest moment', pentru că în politică, dincolo de dorinţa ta trebuie să fie şi partenerul cu care să mergi alături, pe un drum mai lung sau mai scurt. Până în acest moment, noi (UDMR - n.r.) ne-am înţeles bine cu PDL, care şi-a respectat cuvântul dat şi, în viziunea mea, situaţia va rămâne neschimbată în 2011-2012", a declarat Hunor, potrivit Agerpres.
Acesta şi-a exprimat credinţa că cel mai important este ca în România să domine politicile de centru-dreapta pe termen mediu şi lung, UDMR fiind adepta unei astfel de politici.
În ceea ce priveşte agenda comună care va fi semnată de UDMR cu PDL şi UNPR, Hunor a declarat că aceasta conţine obiectivele în plan parlamentar în perioada 2011-2012.
"Este bine şi e normal să stabileşti foaia de drum: ce vrei să faci în prima jumătate a anului 2011, în cea de-a doua jumătate a anului şi, apoi, pentru 2012, până la alegerile locale şi parlamentare. Este absolut normal să avem o astfel de agendă asumată printr-un protocol", a explicat Kelemen Hunor.
În ceea ce priveşte Legea electorală, liderul maghiar şi-ar dori să existe un singur tur de scrutin pentru alegerea primarilor, similar modului în care sunt aleşi preşedinţii administraţiilor judeţene, UDMR susţinând ca primarul să aibă drept de vot, să fie membru în Consiliul Local, la fel ca la nivel de judeţ şi, "ca temă de gândire, noi (UDMR, n.r.) am propus reducerea pragului electoral de la 5% la 3%, doar la alegerile locale'. Pentru alegerile parlamentare, Hunor consideră că actuala variantă este un eşec şi şi-ar dori un sistem mixt, cu alegeri uninominale şi liste naţionale, 'ceea ce ar însemna şi un sistem just, echilibrat, iar în colegii să fie ales cel care primeşte cele mai multe voturi, lista naţională fiind una de echilibrare".
Liderul maghiar nu a exclus posibilitatea teoretică a neaccederii UDMR în Parlament în 2012, iar, preventiv, Hunor a propus ca, după data de 27 februarie (a alegerilor interne din Uniune - n.r.), dacă va fi ales ca preşedinte, să se întâlnească cu cei care doresc să înfiinţeze un nou partid maghiar şi să găsească un modus vivendi, la fel ca în 2009.
"Responsabilitatea noastră este să nu ratăm intrarea în Parlament. De aceea, atât Tokes, cât şi colegii lui, şi noi, suntem conştienţi că prezenţa noastră în Parlament este o valoare care trebuie menţinută, fructificată şi pusă în practică", a spus Hunor care crede că UDMR va intra în forul legislativ suprem al ţării, anul viitor.