x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis: Cazul premierului Victor Ponta este o ”speță tristă”

Klaus Iohannis: Cazul premierului Victor Ponta este o ”speță tristă”

15 Iun 2015   •   21:14
Klaus Iohannis: Cazul premierului Victor Ponta este o ”speță tristă”
Sursa foto: Alex Micsik

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că România se află ''într-o fază fierbinte'' în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi speră că rezultatul va influenţa în sens pozitiv aderarea la Schengen, adăugând că în cazul premierului Victor Ponta ''speţa este tristă''.

"Am discutat despre chestiunea Schengen şi este destul de evident că aspectul corupţiei este luat în seamă când vorbim despre Spaţiul Schengen. România a făcut progrese semnificative, notabile, în domeniul combaterii corupţiei şi speţa, care în sine este tristă, nu arată decât că lupta anticorupţie se desfăşoară din plin. Suntem într-o fază fierbinte şi cu siguranţă vom trece cu bine de ea. Faptul că avem aceste rezultate sper să influenţeze în sens pozitiv aderarea la Spaţiul Schengen", a afirmat şeful statului, la Zagreb, după întâlnirea cu omologul croat, întrebat dacă anumite cazuri de corupţie la nivel înalt, în speţă cel al premierului Ponta, afectează aderarea României la Schengen.

La rândul său, preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, a subliniat că lupta împotriva corupţiei accelerează aderarea la spaţiul Schengen.

"Atitudinea mea a fost dintotdeauna toleranţă zero faţă de corupţie. Poate că pe termen scurt în ceea ce priveşte lupta anticorupţie poate atinge felul în care o persoană este văzută, dar asta nu înseamnă că nu trebuie puşi pur şi simplu sub acuzare, inclusiv înalţi demnitari, pentru a vedea care sunt standardele pentru a putea preveni corupţia şi pentru a dovedi faptul că în orice moment ţara este pregătită să se lupte, să rezolve, să pună sub acuzare corupţia. Nu cred că lupta împotriva corupţiei va afecta în mod negativ aderarea la Spaţiul Schengen. Noi abia suntem la început în ceea ce priveşte acest proiect. De la 1 iulie începe inspecţia - prima fază a acestui proces. Mai avem mult de lucru în ceea ce priveşte acest proces, dar consider că o luptă împotriva corupţiei nu poate decât să ne ajute în atingerea criteriilor tehnice şi nu poate decât accelera procesul de aderare la Schengen", a spus Kolinda Grabar-Kitarovic.

×
Subiecte în articol: klaus iohannis Victor Ponta schengen