x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO. Klaus Iohannis: Starea de urgență nu va fi prelungită/ Din 15 mai, vom intra într-o stare de alertă

VIDEO. Klaus Iohannis: Starea de urgență nu va fi prelungită/ Din 15 mai, vom intra într-o stare de alertă

04 Mai 2020   •   14:15
VIDEO. Klaus Iohannis: Starea de urgență nu va fi prelungită/ Din 15 mai, vom intra într-o stare de alertă

UPDATE. Principalele declarații: „Am funalizat întâlnirea pe care am avut-o cu premierul, miniștri și consilieri. Am analizat situația. (...) Weekendul de 1 mai: lucrurile au stat destul de bine, sunt foarte mulțumit de felul în care au reacționat oamenii.”

„Starea de urgență nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret. Data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Din 15 mai, pentru a ține epidemia sub control vom intra într-o stare de alertă.”

„Starea de alertă este prevăzută în legislația specifică pentru epidemii. Situația nu s-a îmbunătățit încă, epidemia nu a trecut. Am avut și astăzi peste 300 de persoane testate pozitiv. Nu putem spune că boala a trecut. Însă, la un moment dat, trebuie să mergem mai departe.”

Klaus Iohannis a precizat și care sunt primele măsuri de relaxare, după data de 15 mai:

„Ne putem mișca în interiorul localității, dar e bine să nu exagerăm. Nu mai declarăm în prealabil unde mergem. Relaxarea se va face pas cu pas. Un pas durează cam două săptămâni. Din 15 mai, vom avea la dispoziție saloanele de îngrijire persoanlă. Se redeschid cabinetele stomatologice și muzeele, dar în condiții speciale de distanțare, igienă.”

„Toți vom purta masca în spații închise și transportul în comun. Măsurile de relaxare nu se aplică în localitățile afalte în carantină.”

„Deplasările vor fi restricționate pentru a pleca din localitate, dar sunt și excepții. E voie să se plece în interes de servicium pentru probleme medicale, pentru sport individual, mers cu bicicleta. (...) Sun interzice, în continuare, întâlnirile cu mai mult de trei persoane.”

„Sportivii de performanță vor putea în condiții speciale să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioadă lungă de pregătire. Bazele nu se redeschid pentru amatori.”

Șeful statului a făcut și unele precizări cu privire la declarațiile făcute în legătură cu autonomia Ținutului Secuiesc:

„Nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Am colegi, îi respect. Marea majoritate sunt oameni de treabă, își văd de treaba lor. Problema mea e cu politicienii, în special cu cei din PSD, care au încercat să promoveze o legislație care privește autonomia Ținutului Secuiesc. Au picat-o în Senat. Dar nu a fost o chestiune singulară. În Senat a trecut tot tacit un cod administrativ în varianta UDMR. El prevede obligativitatea legii maghiare în unele zone din Ardeal. A trecut prin comisii, membrii PSD au votat pentru. Acum probabil vor găsi o formă să voteze și împotriva acestei legi. Nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD e în situațșia de a promova acte administrative care vin să ducă la autonomia Ținutului Secuiesc. Așa ceva este pur și simplu neconstituțional. Nu voi tolera aparția unor astfel de legi.”

 

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Publicată de Guvernul României pe Luni, 4 mai 2020

-------------------------------------------

Știre inițială. Klaus Iohannis va susține, luni, de la ora 14:00, o declarație de presă, la Palatul Cotroceni, la finalul ședinței pe tema măsurilor de gestionare a epidemiei de COVID-19.

Declarația va fi transmisă online.  

×
Subiecte în articol: klaus iohannis declaratie de presa