x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis, despre asumarea răspunderii: „O alegere potrivită, îi sprijin total în acest demers”

Klaus Iohannis, despre asumarea răspunderii: „O alegere potrivită, îi sprijin total în acest demers”

16 Ian 2020   •   18:07
Klaus Iohannis, despre asumarea răspunderii: „O alegere potrivită, îi sprijin total în acest demers”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că sprijină demersul Guvernului de a-şi angaja răspunderea în Parlament cu privire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Astăzi, Guvernul a decis să îşi asume răspunderea pe modificarea legii alegerii primarilor, în speţă se doreşte revenirea la alegerea în două tururi. Este o alegere foarte potrivită pe care a făcut-o Guvernul şi îi sprijin total în acest demers. Este calea corectă pentru alegerea unui primar. (...) Îi încurajez să meargă mai departe”, a arătat preşedintele Iohannis într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că în foarte puţin timp documentul Guvernului privind asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin va fi trimis la Parlament şi va cere Legislativului să se întrunească în sesiune extraordinară.

„Imediat ce documentul va ajunge la Parlament, eu voi cere Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta această nouă lege pentru care îşi angajează răspunderea Guvernul”, a spus Iohannis.

Şeful statului a susţinut că proiectul privind alegerea primarilor în două tururi nu contravine niciunei norme şi este o modificare care dă mai multe opţiuni alegătorului.

El a fost întrebat de ce în proiectul de modificare a legislaţiei electorale nu a fost inclusă şi prevederea privind alegerea preşedinţilor de Consilii judeţene din rândul consilierilor judeţeni.

„Asta trebuie să întrebaţi la Guvern. Guvernul îşi angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. După părerea mea, este adevărat că trebuie să se revină şi la alegerea preşedintelui Consiliului judeţean din rândul consilierilor judeţeni şi nu prin alegere directă. Cu siguranţă există o gândire la nivel de Guvern şi cu siguranţă la momentul potrivit Guvernul vă va spune cum vede lucrurile”, a explicat Klaus Iohannis.

În şedinţa de guvern de joi, premierul Ludovic Orban a anunţat că Executivul îşi va angaja răspunderea în Parlament privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis