x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis îi cere, din nou, demisia lui Victor Ponta

Klaus Iohannis îi cere, din nou, demisia lui Victor Ponta

30 Iun 2015   •   19:04
Klaus Iohannis îi cere, din nou, demisia lui Victor Ponta
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat într-un interviu acordat Financial Times susţinerea pentru lupta împotriva corupţiei şi consideră că Victor Ponta ar trebui să demisioneze din funcţie deoarece este inacceptabil ca o ţară europeană să aibă un prim-ministru acuzat de fapte ilegale.

'Cel mai bun lucru ar fi să demisioneze. Dacă este nevinovat, aşa cum pretinde, atunci nu este nicio problemă... dar este inacceptabil pentru o ţară europeană să aibă un prim-ministru acuzat de fapte ilegale de către procurori', a spus Iohannis în interviul publicat marţi de Financial Times.

Campania anticorupţie a intrat acum în ceea ce Iohannis numeşte 'o fază urâtă', iar procurorii şi-au îndreptat atenţia asupra premierului Ponta. Acesta este suspectat de fraudă şi de conflict de interese prin numirea senatorului Dan Şova într-o funcţie guvernamentală, notează publicaţia citată.

Prim-ministrul respinge acuzaţiile şi a câştigat lejer un vot de încredere în parlament la o săptămână după ce acuzaţiile la adresa sa au fost făcute publice. De atunci el a plecat pentru o lună de zile la tratament în Istanbul din cauza unei răni pe care a suferit-o la genunchi. Însă, Iohannis insistă că Ponta ar trebui să demisioneze, scrie FT. Între timp, Iohannis l-a numit pe vicepremierul Gabriel Oprea ca premier interimar, în aşteptarea întoarcerii lui Ponta din Turcia.

Preşedintele Ionannis a reafirmat dorinţa sa de a curăţa clasa politică. 'Mulţi aşteaptă schimbări rapide, care desigur că nu se vor întâmpla imediat', a spus el. 'Dar prin exprimarea opiniilor, prin a spune lucrurilor pe nume, prin atragerea atenţiei asupra unor aspecte - toate acestea mişcă lucrurile, dar într-un ritm lent', a adăugat Iohannis.

Pentru 93 la sută dintre românii care consideră corupţia endemică în rândurile elitei politice post comuniste, Iohannis reprezintă noua faţă a unei Românii deschise către Occident. Cele mai importante intervenţii ale lui Iohannis au fost susţinerea DNA şi presiunea pe care a pus-o pe parlamentari să respingă iniţiativa legislativă privind amnistia politicienilor urmăriţi în justiţie, scrie FT.

Procurorii DNA au înregistrat anul trecut peste 1.000 de condamnări şi au pus sub urmărire alţi 1.100 de suspecţi. Peste 90 la sută dintre cei care au fost inculpaţi au fost şi condamnaţi, o performanţă care a fost lăudată de susţinători şi care i-a deranjat pe criticii preşedintelui. 'Nu este altă cale, nu poţi să lupi împotriva corupţiei cu mânuşi albe', a spus el. 'Va dura atâta timp cât va fi nevoie', a subliniat Iohannis.

Percheziţiile în zorii zilei şi arestarea unor personalităţi din rândul oamenilor de afaceri şi din lumea politică sunt evenimente cotidiene ale vieţii româneşti. Potrivit sursei citate, analiştii susţin că în cercurile guvernamentale de la Bucureşti s-a schimbat situaţia în aprilie când senatorul Dan Şova, un apropiat al lui Ponta, a fost reţinut şi pus sub acuzare.

În ceea ce priveşte politica externă, FT notează că Iohannis este unul dintre cei 27 de lideri ai UE al cărui sprijin trebuie să-l câştige prim-ministrul britanic David Cameron pentru a redefini relaţia Marii Britanii cu Uniunea. 'Libertatea de mişcare este foarte importantă pentru UE, este unul din principiile care stă la baza Uniunii', a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă şi angajamentul României de a susţine sancţiunile UE împotriva Rusiei şi a aprobat prezenţa sporită a NATO în România. 'Este o importantă asigurare pentru România ca ţară care se află chiar pe flancul estic [al Alianţei]. Pe coasta Mării Negre vedem frecvent cum survolează avioane ruseşti' a spus Iohannis în interviul acordat Financial Times.

×
Subiecte în articol: klaus iohannis Victor Ponta