Preşedintele Klaus Iohannis i-a spulberat lui Liviu Dragnea visul de a deveni premier după alegerile parlamentare din 11 decembrie. Şeful statului a promis ieri că nu va desemna în niciun caz pentru fotoliul de prim-ministru o persoană condamnată sau urmărită penal. Condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul, şeful PSD a reacţionat violent: “Dacă e supărat, să pună copoii pe noi!”.
După ce l-a invitat pe premierul Dacian Cioloş să-şi declare simpatia pentru un partid politic, preşedintele Klaus Iohannis a jucat ieri la intimidare. “Eu, preşedintele României, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal”, a asigurat Iohannis. Prin declaraţia şefului statului, cel puţin patru nume mari sar din schemă în cazul în care ar fi râvnit în secret fotoliul de prim-ministru. Liviu Dragnea - condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, Victor Ponta – trimis în judecată în dosarul Rovinari-Turceni şi aflat sub control judiciar în cazul Tony Blair, Călin Popescu Tăriceanu – trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului şi fostul preşedinte Traian Băsescu – urmărit pentru spălare de bani. Declaraţia preşedintelui a stârnit reacţii virulente din partea cuplului Ponta-Dragnea. “Nu am spus niciodată că doresc să fiu prim-ministru. Văd că a tăcut inteligent până acum, putea să continue. Dacă mai e supărat poate să pună pe noi nişte copoi din instutuţiile statului”, a reacţionat, nervos, Liviu Dragnea. “Eu l-am mai auzit pe Băsescu spunând chestia asta. De o mie de ori a zis că nu mă desemnează prim-ministru și m-a desemnat cred că de trei ori. Cîți bani am dat pe ce zicea Băsescu tot atâția bani dau și pe Iohannis”, a răspuns Ponta, zeflemitor.
A încălcat Constituţia?
Dacă în cazul unei persoane trimise în judecată sau aflată sub urmărire penală funcţionează prezumţia de nevinovăţie (până la o eventuală condamnare definitivă), în cazul unei persoane condamnate lucrurile stau diferit. Potrivit legii, un condamnat poate primi din partea judecătorilor, ca pedeapsa complementară, interdicţia de a ocupa anumite funcţii sau demnităţi publice, un exemplu sugestiv în acest sens fiind cel al fostului premier Adrian Năstase. Totuşi, în cazul lui Liviu Dragnea, Instanţa Supremă nu a dictat o astfel de interdicţie prin sentinţa definitivă din aprilie 2016. “Sigur că poate propune şi un condamnat şi pe oricine, numai că nu ştiu dacă lucrul acesta este favorabil pentru imaginea celui care îl propune pentru că o să scadă în sondaje fantastic. Consilierii lui ar fi trebuit să îl sfătuiască, nu cred că nu i-a întrebat. Iar dacă i-ar fi întrebat şi n-au ştiut, trebuie să îi dea afară imediat pentru că e o treabă cumplită, e o încălcare a Constituţiei evidentă. Adică discriminează, face o discriminare”, a explicat constituţionalistul Gheorghe Iancu pentru Jurnalul Naţional.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Nu sunt adeptul acestor jocuri politice. Nu am de gând să nominalizez pe cineva care pe urmă pică în Parlament, eventual mai pică o dată. Aceste jocuri nu le veţi găsi la mine.
Citește pe Antena3.roUnul dintre bodyguarzii lui Călin Georgescu și-a bătut tatăl până i-a rupt coastele. A fost emis și un ordin de protecție
Art. 103 din Constituţie prevede că: “Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”
Gheorghe Iancu, constituţionalist, pro:
Sigur că poate propune şi pe un condamnat şi pe oricine, numai că nu ştiu dacă lucrul acesta este favorabil pentru imaginea celui care îl propune.
Mai este şi problema hotărârii judecătoreşti definitive. Dacă acolo s-a interzis sau nu s-a interzis exercitarea unor drepturi. În primul rând este o problemă pentru cel care îl propune pentru că o să scadă în sondaje fantastic, cred eu şi a doua este hotărârea judecătorească prin care acea persoană desemnată a fost condamnată şi dacă a fost condamnată şi la pedepse complementare.
În cazul unei persoane urmărite penal? Acolo nu e niciun fel de problemă.
Are consilierii pe care îi are şi eu am tot spus ce consilieri are pe acolo. Ori nu îi ascultă, ori consilierii sunt sub nivelul apei.
Ştiţi cum e treaba cu scrisul în Constituţie? Nu o fi scris în consitituţie dar s-ar putea să fie scrise şi prin legi. Treaba asta cu condamnarea scrie prin legi, nu prin Constituţie.
Şi acela de a fi numit sau ales într-o funcţie sau demnitate publică este separat de exercitarea drepturilor politice, a alege şi de a fi ales, mai e şi interdicţia de a ocupa anumite funcţii sau demnităţi publice. S-a întâmplat nu numai la Năstase, sunt mulţi în situaţia aceasta.
Nu ştiu dacă e o gafă pentru că omul, fiind profesor de fizică, e mai greu să te bagi în... Consilierii lui ar fi trebuit să îl sfătuiască, nu cred că nu i-a întrebat. Iar dacă i-ar fi întrebat şi ăia n-au ştiut trebuie să îi dea afară imediat pentru că e o treabă cumplită, e o încălcare a constituţiei evidentă. Adică discriminează, face o discriminare.